1. Home
  2. Kennisbank
  3. Koppelingen met Ons
  4. (SSO-)Koppelingen naar externe applicaties

Farmed module gebruiken in Ons

Bijgewerkt op 03 Sep om 09.48 uur

Het gebruik van de module bestaat uit diverse onderdelen:

  • de locatiegegevens bij de cliënt

  • het voorschrijven van medicatie

  • het inzien van medicatie en medicatiedeellijsten

  • diagnostische informatie: status van koppeling met Farmed inzien

Deze handleiding bevat per onderdeel de relevante gebruiksinformatie.

Voorschriften en uitgangspunten

Om medicatie voor te kunnen schrijven aan cliënten moet de cliënt op in-zorg in Ons staan. De locatie-opnamedatum en in-zorgdatum mogen maximaal één week in de toekomst liggen.

Ook hanteert de koppeling specifieke uitgangspunten, afhankelijk van of de instelling 'poliklinische cliënten synchroniseren' aan of uitstaat.

Uitgangspunten als de instelling 'poliklinische cliënten synchroniseren' NIET aanstaat

  • Bij intramurale cliënten moet er in principe een medicijnlocatie toegekend zijn aan de cliënt. Cliënten met een medicijnlocatie in Ons worden in Farmed als 'Opgenomen' gemarkeerd.

  • Bij cliënten waarbij er geen medicijnlocatie aangemaakt is, wordt er bij de eerste keer dat er medicatie voorgeschreven wordt, in sommige gevallen automatisch een medicijnlocatie aangemaakt die meegestuurd wordt naar Farmed. Hiervoor geldt de volgende werking:

    - Bij cliënten met een hoofdlocatie waarbij de hoofdlocatie is aangemerkt als een locatie waar medicatie voorgeschreven mag worden, wordt een medicijnlocatie aangemaakt die gelijk is aan de hoofdlocatie. In het geval van een algemene locatie zal deze worden omgezet naar het type medicijnlocatie.

    - Bij cliënten met een algemene locatie waarbij de locatie is aangemerkt als een locatie waar medicatie voorgeschreven mag worden, wordt de algemene locatie ook de medicijnlocatie.

  • Als medicijnen voorgeschreven zijn maar er is geen medicijnlocatie toegekend aan een cliënt of deze kan niet automatisch aangemaakt worden, dan wordt de cliënt als 'Niet opgenomen' gemarkeerd in Farmed. Dit kan gevolgen hebben voor de medicatie-aflevering.

Uitgangspunten als de instelling 'poliklinische cliënten synchroniseren' WEL aanstaat

Staat in de inrichting aan dat de Farmed-koppeling ook moet voorzien in het voorschrijven aan poliklinische cliënten? Dan gelden de onderstaande uitgangspunten:

  • Voor poliklinische cliënten geldt dat de (hoofd- en algemene) locaties die aan deze cliënten toegekend zijn, geen locaties mogen zijn waar medicijnen op voorgeschreven mogen worden.

  • Ook mag er bij poliklinische cliënten geen medicijnlocatie toegekend zijn.

  • Wordt aan de bovenstaande twee voorwaarden voldaan en staat de instelling 'poliklinische cliënten synchroniseren' aan? Dan vraagt Ons na het voorschrijven van medicatie bij een poliklinische cliënt of de cliënt poliklinisch in Farmed opgenomen mag worden.

  • Bij een bevestiging wordt de cliënt in Farmed als 'niet opgenomen' en als 'poliklinische cliënt' gemarkeerd.

Een medicijnlocatie bij een cliënt aanmaken

Uitleg over het aanmaken van een medicijnlocatie bij een client is te vinden in Locaties en kamers bij cliënten toevoegen of bewerken.

Medicatie voorschrijven in Farmed

/topic-images/2019-12-03%2017_02_13-Window_899.png

Gebruikers die beschikken over de juiste autorisatie kunnen via de knop 'Voorschrijven' in Ons Dossier -> Overzicht -> Medicatie naar Farmed om medicatie voor te schrijven bij een client. Is de knop niet zichtbaar? Dan heeft de medewerker ofwel geen voorschrijfrechten, ofwel de Farmed-koppeling is niet goed geconfigureerd.

Medicatie inzien in Farmed via Inzien of Naslag

Gebruikers die beschikken over de juiste autorisatie kunnen via de knop 'Inzien' of 'Naslag' in Ons Dossier -> Overzicht -> Medicatie direct door naar de medicatie-informatie in Farmed. Wordt er gebruik gemaakt van de Farmed-SSO-koppeling? Dan hebben gebruikers direct toegang tot Farmed. Anders verschijnt er een link naar het inlogscherm van Farmed.


Is de knop niet zichtbaar? Dan heeft de medewerker ofwel geen inzagerechten, ofwel de Farmed-koppeling is niet goed geconfigureerd.

De acties voorschrijven en inzien hebben betrekking op de medicatie van een specifieke cliënt. Welke van deze twee acties je mag uitvoeren, wordt bepaald door de bevoegdheden van een zorgprofessional. Om medicatie te mogen voorschrijven, moet je geregistreerd staan in een wettelijk erkend register. Als je geen medicatie mag voorschrijven, mag je alleen inzien welke medicatie een cliënt gebruikt. Hiervoor heb je het recht Medicijnen [van een cliënt] inzien in een extern EVS nodig. Mag een zorgprofessional wel voorschrijven, dan gebruik je het recht Medicijnen [aan een cliënt] voorschrijven in een extern EVS nodig. Met deze rechten kom je in een cliëntgebonden scherm terecht in FarmedRX, waar je medicatie van de cliënt kan bekijken/inzien of voorschrijven.

De functie naslaan is simpelweg een referentie. Met het recht Medicijnen [van een cliënt] naslaan in een extern EVS, leidt deze knop naar een naslagwerk-pagina, waar zorgprofessionals medicatiegegevens kunnen opzoeken. Dit naslagwerk is niet cliëntspecifiek: het is enkel een algemeen referentiewerk. Naslag kan ook gebruikt worden om bestellingen voor een afdeling te doen vanuit een niet cliëntgebonden-scherm. Maar dit wordt geregeld via FarmedRX.

Melding: er is nog niet voorgeschreven

De melding 'Er is nog niet voorgeschreven voor de client en de client is daarom nog niet gesynchroniseerd. Laat de arts voorschrijven voor deze client.' verschijnt als er voor de betreffende cliënt nog niet eerder medicatie voorgeschreven is via het EVS. Hierdoor zijn de gegevens tussen beide applicaties (Ons Administratie en FarMedvisie) nog niet gesynchroniseerd. De arts/specialist bepaalt of een cliënt medicatie zal ontvangen.

Melding: inactieve zorgopname

De melding 'client heeft geen actieve zorgopname' verschijnt als de cliënt geen actieve zorgopname heeft. Het is dan niet mogelijk om de medicatie van de cliënt in te zien. In dit geval dient men ervoor te zorgen dat de cliënt een actieve zorgopname heeft.

Medicatie deellijsten inzien in Farmed

/topic-images/2019-12-19%2011_02_00-Medicatie%20deellijsten%20inzien%20_%20Elektronisch%20Voorschrijf%20Systeem%20(EVS)%20_%20ONS_968.png

Gebruikers die beschikken over de juiste autorisatie kunnen via de knop 'Medicatie deellijsten' op de clientzoekpagina in Ons Dossier toegang krijgen tot de medicatiedeellijst in Farmed. Wordt er gebruik gemaakt van de Farmed-SSO-koppeling? Dan hebben gebruikers direct toegang tot Farmed. Anders verschijnt er een link naar het inlogscherm van Farmed.

AIs de knop niet zichtbaar is, is de Farmed-module uitgeschakeld, heeft de gebruiker niet de vereiste taak of is de gebruiker nog niet gesynchroniseerd met Farmed.