1. Home
  2. Kennisbank
  3. OnsDB
  4. Installatie en gebruik

Uitleg over OnsDB

Bijgewerkt op 25 Jul om 10.19 uur
In dit artikel wordt een toelichting gegeven op OnsDB en vind je de stappen die je moet volgen om OnsDB te configureren.

Wat is OnsDB?

OnsDB is een applicatie waarmee data vanuit verschillende Ons-applicaties naar een lokale database gekopieerd kunnen worden. Hierdoor heb je zelf beschikking tot veelgebruikte gegevens voor bijvoorbeeld het maken van rapportages en dashboards (t.b.v. Business Intelligence).

De gegevens die opgehaald worden is data in tabelvorm; je kunt geen bestanden (zoals foto's of documenten) met OnsDB downloaden.

Voor hulp bij het maken van de juiste toepassing, het maken van rapportages of het aansluiten van achterliggende tooling, kun je contact opnemen met een business partner.

Toepassingsmogelijkheden

Er zijn grofweg twee manieren waarop OnsDB gebruikt wordt: incidenteel gebruik zonder achterliggende tooling of structureel gebruik met achterliggende tooling. Doordat de uitgangspunten van beide manieren verschillen, kennen ze ook een andere benadering van de configuratie van OnsDB:

• Structureel gebruik: je wilt elke dag een gestructureerd overzicht met gedetailleerde gegevens over de productiviteit binnen je organisatie. Je wilt deze gegevens inzien in een Business intelligence tool (BI-tool).

• Incidenteel gebruik: je wilt in Excel eenmalig een overzicht genereren waarmee je bepaalde gegevens in een oogopslag kunt zien. Je weet op dat moment nog niet precies welke tabellen nodig zijn om dit overzicht te kunnen maken. Je wilt alle gegevens opvragen die op dit moment in de applicatie beschikbaar zijn, zodat je daarna deze gegevens zelf via een SQL-programma in kunt zien en naar Excel kunt kopiëren.

Voor meer praktische tips voor beide toepassingsmogelijkheden, zie Praktische toepassingstips voor OnsDB.

Configuratiestappen

Om OnsDB te kunnen gebruiken dienen er diverse stappen te worden doorlopen. Doorloop de volgende stappen in de aangegeven volgorde om het installeren, configureren en gebruiken uit te kunnen voeren.

1. Bepaal of je structureel of incidenteel gebruik van OnsDB gaat maken.

2. Download het programma en zet dat op een server. Zie Installatie van OnsDB.

3. Zorg dat je een databaseserver beschikbaar hebt of maak deze aan. Zie Databaseconfiguratie voor OnsDB.

4. Stel het configuratiebestand in. Zie Configuratiebestand voor OnsDB.

5. Zet de eerste connectie met OnsDB op. Zie Gebruiken van OnsDB.

6. Bepaal op detailniveau wat je wilt ophalen en welk datamodel je daarvoor gebruikt. Zie OnsDB: datamodellen.