1. Home
  2. Kennisbank
  3. Ons Klinimetrie
  4. Zorgvraagtypering voor Zorgprestatiemodel

FZ- en GGZ-zorgvraagtypering inrichten en gebruiken in Ons Klinimetrie

Bijgewerkt op 12 Feb om 10.26 uur
We hebben twee standaard financieringsstromen toegevoegd met bijbehorende prestaties: de GGZ-ZPM en de FZ-ZPM. In deze handleiding leggen we je uit hoe je het Zorgprestatiemodel voor jouw zorgorganisatie inricht.

Zorgvraagtypering inrichten

Als er een verwijzing voor een cliënt is binnengekomen in Ons, kan de zorgvraagtypering worden vastgelegd in Ons Klinimetrie. Hiervoor moeten zorgorganisaties bij het aanvangen van een behandeling voor een cliënt - naast een mogelijke DSM5-classificatie - een HoNOS+-vragenlijst of een alternatieve vragenlijst afnemen.


In 2022 en 2023 wordt dit alleen gebruikt om informatie te verzamelen. Het is goed om te weten dat wij de door de behandelaar vastgelegde uitkomst van de zorgvraagtypering automatisch meesturen in de declaratie. Pas in 2024 gaat dit veranderen. Het plan is dat de zorgvraagtypering dan een onderdeel gaat uitmaken van de bekostiging en dat zorgaanbieders en zorgverzekeraars hier dan afspraken over gaan maken.


Wel dient het zorgvraagtype voor nieuwe cliënten vanaf 2022 verplicht op de factuur vermeld te worden. Indien er geen ZVT gevuld is, zal dit in uitval resulteren in de GDS801. Uitzondering op deze verplichting zijn cliënten vanuit de oude bekostiging. Indien er bij de Zorglabels in de ZPM-legitimatie gekozen wordt voor label N02, of N03, dan resulteert het ontbreken van een ZVT niet meer in uitval in de GDS801.


Er zijn 2 nieuwe vragenlijsten: FZ- en GGZ-zorgvraagtypering in Ons Klinimetrie. Binnen de GGZ-zorgvraagtypering zijn er 2 varianten:

  • De volledige variant (volledige HoNOS+)

  • De dynamische variant waarbij de volgorde van items bepaald wordt door eerder opgegeven scores. De gebruikers hoeven minder vragen te beantwoorden om een zorgvraagtypering te bepalen. Als er niet direct een resultaat bepaald kan worden via de dynamische methodiek, kan een gebruiker altijd de volledige methodiek gebruiken.

Zie Aanlevering zorgvraagtypering bij NZa voor meer informatie over de aanlevering van de zorgvraagtypering.

De volgende autorisaties zijn nodig om de zorgvraagtypering te gebruiken:
Taak: De zorgvraagtyperingsrapportage [van een cliënt] aanpassen
Taak: De zorgvraagtyperingsrapportage [van een cliënt] bekijken
Taak: De zorgvraagtyperingsrapportage [van een cliënt] verwijderen

Zorgvraagtypering gebruiken

De zorgvraagtypering is een apart tabblad binnen Ons Klinimetrie. Ga in Ons Dossier naar een cliënt, klik links op het menu-item Klinimetrie en klik vervolgens op het tabblad Zorgvraagtypering om een nieuwe meting te starten of een bestaande meting te bekijken.


Weergave-template

Nedap Healthcare biedt een standaard weergave voor de zorgvraagtypering aan, zodat je direct gebruik kunt maken van de door ons ingerichte weergave. Download de weergave via Weergave meetinstrumenten beheren > Weergaves downloaden en bestaande weergaves uploaden in Ons Klinimetrie: configuratie.


Als je op een nieuwe meting klikt, kun je kiezen tussen een FZ- of GGZ-zorgvraagtypering. Deze twee zijn echt verschillend en zijn op andere punten gebaseerd.


De regelgeving schrijft voor dat 5% van de afgenomen zorgvraagtyperingen moet bestaan uit het afnemen van de volledige zorgvraagtypering. Ons Klinimetrie sluit hier op aan:

  • In 5% van de gevallen waarin een gebruiker een zorgvraagtypering invult, moet hij of zij de volledige zorgvraagtypering invullen.

  • De gebruiker wordt hierop gewezen via een pop-up met de tekst 'Je bent onderdeel van een steekproef, je dient ook de volledige vragenlijst in te vullen'.

  • Deze vanuit de steekproef verplichte afname zal in de overzichtstabel herkenbaar zijn onder het kopje Route als Steekproef.


De laatste zorgvraagtypering en DSM die zijn vastgelegd (meest actuele), gaan gelden. Een voltooid opgeslagen zorgvraagtypering kan niet meer bewerkt worden in tegenstelling tot de werking van andere meetinstrumenten in klinimetrie. Je kunt een zorgvraagtypering onvoltooid opslaan zodat deze later nog bewerkt kan worden. Als er een fout is gemaakt, moet je een nieuwe zorgvraagtypering invullen. Een zorgvraagtypering zal in de toekomst gebruikt worden voor een declaratie en het is niet gewenst om dit aan te kunnen passen.