Met Ons Klinimetrie is het mogelijk om COVID-19-diagnoses en vaccinatieregistraties vast te leggen bij de cliënt in Ons. Hierdoor is het mogelijk om:
Initiële registratie te doen en follow-up na verloop van tijd te organiseren.
Inzicht te verkrijgen in deze gegevens, op organisatiebreed niveau.
Initiële registratie en follow-up bij COVID-19 diagnoses
De initiële registratie en follow-up wordt gedaan met de onderstaande twee meetinstrumenten:
COVID-19 Initieel
COVID-19 Follow-up
Voor deze beide meetinstrumenten geldt dat er een automatische koppeling met Ons Kwaliteitsmonitor ingebouwd is. Op deze manier wordt de gebruiker automatisch geattendeerd als het nodig is om bij een cliënt een COVID-19 Follow-up meting af te nemen. Algemene uitleg over Ons Kwaliteitsmonitor vind je in de handleiding over Ons Kwaliteitsmonitor.
Automatische signaleringen in Ons Kwaliteitsmonitor
Zoals hierboven vermeld, bestaan er signaleringen in Ons Kwaliteitsmonitor voor 'COVID-19 Initieel' en 'COVID-19 Follow-up.' Daardoor krijgen gebruikers automatisch een signalering in Ons Kwaliteitsmonitor, die gebruikers op het juiste moment laat weten dat het nodig is om de Follow-up vragenlijst af te nemen en hen via de signalering gelijk naar de af te nemen meting doorleidt.
Deze koppeling met Ons Kwaliteitsmonitor is alleen beschikbaar bij de COVID-19 meetinstrumenten 'COVID-19 Initieel' en 'COVID-19 Follow-up.'! Bij andere meetinstrumenten in Klinimetrie is deze koppeling niet mogelijk.
Specifieke uitwerking signaleringen in Kwaliteitsmonitor
COVID-19 initieel meting
Het aanmaken van een COVID-19 initieel meting bij een cliënt leidt in alle gevallen tot een signalering in de Kwaliteitsmonitor bij de gebruiker om twee weken na afname van de initiële meting een COVID-19 Follow-up meting bij de cliënt af te nemen.
COVID-19 Follow up meting
Na het afnemen van deze meting wordt in bepaalde gevallen ook automatisch een signalering aangemaakt bij de gebruiker om twee weken later opnieuw een Follow-up meting af te nemen. In de onderstaande situaties is dit het geval:
Als er bij 'Status' 'Verbeterd', 'Verslechterd', of 'Opgenomen in ziekenhuis' ingevuld is
Als er bij 'Status' niets ingevuld is en bij 'Diagnose' gekozen is voor een andere optie dan 'Geen verdenking'.
Als er bij 'Status' en 'Diagnose' niets ingevuld is en bij een van de 'Symptomen' gekozen is voor een andere optie dan 'Hersteld'.
COVID-19 vaccinaties registreren
Vastlegging van alle soorten COVID-19 vaccinaties (algemene vaccinaties, maar ook de booster- en herhaalvaccinaties) is mogelijk via het meetinstrument:
COVID-19 Vaccinatie
Specifieke uitleg over boostervaccinaties
Voor booster- en herhaalvaccinaties is specifieke invulinformatie te vinden in Hoe registreer ik boostervaccinaties in het meetinstrument COVID-19 vaccinatie?
Onvoltooide metingen voor 'COVID-19 vaccinatie'
Het meetinstrument COVID-19 vaccinatie is ontworpen met het idee dat, totdat de registratie voltooid is (geen vaccinatie of vaccinatie voltooid), er steeds onvoltooid opgeslagen wordt, aangezien verschillende disciplines daarvoor waarschijnlijk samen in dezelfde onvoltooide meting werken. Dit is anders dan bij normale meetinstrumenten gebruikelijk is. Mocht dit in de praktijk misgaan, dan werkt de export nog steeds, maar moet de eerder ingevulde informatie (desgewenst) opnieuw ingevuld worden.
Zie Ons Klinimetrie: meldingen, signaleringen en onvoltooide metingen voor meer informatie.
Onvoltooid opslaan
Voer de beschikbare gegevins in het meetinstrument in en klik op Opslaan. Het volgende scherm wordt weergegeven:
Meting vervolgen
Als er onvoltooide metingen bij een cliënt zijn, vraagt Klinimetrie je of je die meting wilt vervolgen in plaats van een nieuwe meting bij die cliënt af te meten:
Invultips bij COVID-19 vaccinatie
Het batchnummer (batch-ID) is verplicht, maar wat vul ik in als ik het niet wil/kan invullen?
In het geval dat je geen batchnummer kunt of wilt invullen, kun je bijvoorbeeld Onbekend invullen.
Waar kan ik noteren wie er toestemming heeft gegeven?
Dit instrument is ontworpen met het idee dat Ja of Nee betekent dat de patiënt zelf de toestemming bepaalt. Indien er een bekende wilsonbekwaamheid is, kan dat de wettelijk vertegenwoordiger zijn (zoals bijvoorbeeld vastgelegd in de medewerkerrelaties). Mocht iemand anders toestemming gegeven hebben, dan kan deze informatie worden vastgelegd door Anders te kiezen of door Ja of Nee te kiezen en de details elders vast te leggen (bijvoorbeeld bij Beoordeling / opmerkingen of in een losse dossierrapportage.
Hoe zorg ik ervoor dat een gewijzigde meting als tekstkopie in de dossierrapportage bovenaan komt te staan?
Dit kun je oplossen door in Klinimetrie in het formulier de datum bovenaan te wijzigen.
Veelgestelde vragen rondom het vastleggen van COVID-19 vaccinaties
Wanneer moet ik registreren in ONS en wanneer in het EVS?
Verenso adviseert te registreren in het EPD van de behandelaar. Zie Informatie over de registratie van vaccinatiegegevens in het EPD van Verenso voor meer informatie.
VGN komt (waarschijnlijk) met het advies te registreren in het EVS. Vanuit Nedap is de functionaliteit voor alle klanten beschikbaar. Mocht je in beide systemen willen registreren en geen data (dubbel) uit Ons willen aanleveren, zet Toestemming gegevensdeling met RIVM dan op Nee.
Komt er een veld beschikbaar voor contra-indicaties?
Contra-indicaties worden niet aan het formulier toegevoegd, omdat Nedap deze informatie niet wil aanbieden i.v.m. mogelijke fouten waarbij patiënten onterecht een vaccinatie krijgen.
Als er contra-indicaties zijn, kan de arts Toedienen op Nee zetten en de contra-indicatie bij Beoordeling / Opmerkingen invullen.
Worden de metingen gesynchroniseerd met Ysis?
Er wordt een tekstuele kopie van de meting in Ons Dossier opgeslagen, maar deze wordt niet doorgestuurd naar Ysis.
Waarom verwijst de dossierrapportage door naar de Klinimetrie-module?
We werken momenteel aan een oplossing om ook de inhoud bij de dossierrapportages weer te geven. Tot dit zover is, zal de inhoud alleen zichtbaar zijn in de Klinimetrie-module.
Is het mogelijk om 3 weken na de eerste vaccinatie een seintje te krijgen?
Er is helaas nog geen mogelijkheid om een seintje te krijgen 3 weken na de eerste vaccinatie. Dit is wel iets waar we voorbereidingen voor treffen en in de toekomst mogelijk willen maken. Voor nu is er geen concreet plan om die signalering voor dit formulier te bouwen. Hier kun je momenteel de Excel-export voor gebruiken en daarin filteren of sorteren op de datum van de eerste vaccinatie.
Inzicht op organisatiebreed niveau / Onderzoek en analyse / Excel-overzichten
Via het onderdeel 'Excel-rapportage onder 'Admin' in Ons Klinimetrie zijn diverse COVID-rapporten uit te draaien:
COVID-19: Een overzicht van de ingevulde COVID-diagnoseregistraties
COVID-19 Vaccinaties: Een overzicht van cliënten met vaccinatie-informatie
Zie Ons Klinimetrie: Excel-rapport bij meetinstrument voor meer informatie.
Veelgestelde vragen bij COVID-19 Excel-rapporten
Waarom kan ik niet bij de Excel-export in de Admin van Klinimetrie?
Er is sinds kort een apart recht voor de Excel-export in Klinimetrie: Excelrapportages genereren vanuit Klinimetrie. Je kunt overwegen dit recht aan medewerkers te geven, maar daarbij krijgen ze ook toegang tot cliëntgegevens waar ze normaal geen toegang toe hebben.
Waarom staan sommige cliënten niet in het Excel-export?
Dit kan liggen aan de datum die je selecteert bij het genereren van het Excel-rapport. De Tot-datum omvat alleen de vaccinatieregistraties tot die dag en niet tot en met die dag. Bovendien kijkt de export naar de datum die je bovenin het vaccinatieregistratieformulier bij Afgenomen op hebt geselecteerd.