Financieel dashboard: benodigde autorisatie
Voor het gebruiken van het Financieel Dashboard zijn diverse specifieke autorisaties van belang. Deze zijn via Ons Autorisatie bij de gebruiker in te richten.
Goed om te weten: Het Financieel Dashboard houdt geen rekening met het bereik van de gebruiker in Ons Autorisatie: gebruikers met toegang tot het Financieel Dashboard hebben via cliëntnamen en cliëntnummers inzage in de financiëel gerelateerde informatie van alle cliënten van de organisatie.
Meer informatie over van Ons Autorisatie afwijkende autorisatiemechanismes bij Ons-applicaties is te vinden in Ons Autorisatie: configuratie, onder het kopje 'Instellingen Ons Autorisatie en afwijkend autorisatiegedrag'.
Benaming autorisatietaak | Deze taak verschaft de gebruiker |
Toegang tot Ons Financieel |
|
Financiële boekingen in Ons Financieel inzien |
|
Instellingen voor financiële boekingen in Ons Financieel beheren |
|
Facturen en declaraties globaal doorzoeken |
Let op! Dit is een benodigd basisrecht om handmatig declaraties en facturen aan te passen (zie hieronder). |
Facturen en declaraties handmatig verwerken |
Let op! Dit recht heeft alleen effect als de gebruiker ook in Ons Administratie facturen mag bewerken via het recht 'Gefiatteerde declaratieregels bewerken' of 'Cliëntdeclaraties beheren én als de gebruiker beschikt over het bovengenoemde recht 'Globaal doorzoeken van facturen en declaraties'. |
Financiële rapporten genereren |
Het rapportageoverzicht geeft alleen de rapportages weer die de gebruiker zelf heeft uitgedraaid. |
Financiële informatie [van cliënten] inzien |
|
Xml-configuratie voor filters importeren in het financieel dashboard |
|
Xml-configuratie voor budgetten importeren in het financieel dashboard |
|
Budgetten in het financieel dashboard inzien |
|
Budgetinrichting in het financieel dashboard bewerken |
|
Configuratie voor ongedeclareerde financiële boekingen
Het configuratiescherm voor ongedeclareerde boekingen is te vinden via het home-icoontje in het Financieel dashboard. Op dit scherm zijn diverse instellingen te vinden die invloed hebben op de weergave van de gegevens bij 'Ongedeclareerde financiële boekingen'.
Staat het vinkje bij 'Verberg niet declareerbare producten' aan? Dan worden handmatig aangemaakte producten die in Ons Administratie gemarkeerd staan als 'niet declareren' verborgen op het scherm.
Onder 'Filter zorglegitimaties' is aan te geven welke van de in Ons Administratie bestaande zorglegitimaties meegenomen moeten worden in de weergave. Op het moment dat het schuifje bij een legitimatietype naar rechts staat en bruin van kleur is, betekent het dat dit legitimatietype in de weergave getoond zal worden.
Onder 'Configuratie voor standaard probleemfilters' is aan te geven welke problemen weergegeven moeten worden op het scherm. Op het moment dat het schuifje maar rechts staat en bruin van kleur is, betekent dit dat problemen van dit type weergegeven zullen worden. In bovenstaand voorbeeld zullen dus alle problemen weergegeven worden.
Weergave probleemfilters bij pagina 'Ongedeclareerde financiële boekingen'uratie-opties
De ingestelde configuratie voor standaard probleemfilters is ook terug te vinden in het scherm 'Ongedeclareerde financiële boekingen' op het moment dat er geklikt wordt op het gestreepte icoontje rechts naast het jaartal. Hier kunnen de instellingen voor het scherm dat er op dat moment staat, aangepast worden. Deze aanpassing heeft geen invloed op de instellingen die onder het configuratiescherm als default ingesteld staan.
Instellingen voor filtergroepen (debiteur- en productgroepen)
Met filtergroepen kunnen er groepen van debiteuren en producten aangemaakt worden. De aangemaakte groepen zijn vervolgens te vinden tussen de gewone debiteuren en producten onder de diverse debiteur- en product-selectie opties in het Financieel dashboard.
Hiermee hoeft er niet meer op elke afzonderlijk lid uit een groep afzonderlijk gefilterd te worden (bijvoorbeeld op elke gemeente afzonderlijk), maar is via de aangemaakte groep met één filteractie alle informatie over de leden uit de groep in te zien.
Het onderdeel 'Instellingen voor filtergroepen' is te vinden in het menu onder het home-icoontje in het Financieel Dashboard.
Aanmaken van groepen
De pagina toont eventueel aangemaakte groepen voor debiteuren (1) en voor producten (2). In dit voorbeeld is te zien dat er in in de categorie 'debiteuren' zes groepen aangemaakt zijn.
Via de knop 'Groep toevoegen' (3) kunnen nieuwe groepen aangemaakt worden.
Groep toevoegen
Onder 'Groepsnaam'is de naam van de nieuwe groep in te geven. Bij Groepsbeschrijving' kan een toelichting op de groepsnaam ingegeven worden. Deze toelichting verschijnt als mouse-over bij de groep, op het moment dat de muis boven de naam stilgehouden wordt.
De leden van de groep en informatie over deze leden is bij het onderdeel 'Debiteuren' te vinden onder 'Debiteurnaam', 'Debiteurtype' en 'Debiteurnummer'. Bij het onderdeel 'Producten' werkt het vrijwel identiek, en zijn de leden van de groep en meer informatie te vinden onder 'Product' en 'Legitimatie'.
Bij het toevoegen van leden worden debiteuren/producten aan de groep toegevoegd.
- Met het toevoegen van een lid wordt een enkele debiteur toegevoegd.
- Met het toevoegen van een debiteurkoepel wordt een koepel van zorgverzekeraars toegevoegd. Onder Achmea zal bijvoorbeeld ook Zilveren Kruis worden toegevoegd.
- Met het toevoegen van een debiteurtype kunnen meerdere debiteurtypen worden toegevoegd. Zo is het mogelijk om ineens alle gemeenten, of zorgverzekeraars toe te voegen.
Als alles ingevuld is, kan de groep aangemaakt worden door op 'Opslaan' te klikken.
Bestaande groep aanpassen
Bij een bestaande groep kunnen alle gegevens te allen tijde aangepast worden. Door op de groepsnaam of groepsbeschrijving te klikken, zijn deze aan te passen. Het aanpassen van een bestaande groep werkt op vrijwel dezelfde wijze als het toevoegen. Op het moment dat de muis op een van de producten wordt geplaatst, verschijnt rechts een prullenbakje waarmee producten of debiteuren verwijderd kunnen worden.
Weergave groepen in Financieel dashboard
De aangemaakte groepen kunnen vervolgens geselecteerd worden in de filteropties bovenaan de kolommen in het Factuur-/ declaratieoverzicht, het factuur-/declaratieregeloverzicht en in de ongedeclareerde financiële boekingen.
De groep is herkenbaar aan een mapje dat voor de naam staat. In het voorbeeld hierboven is bijvoorbeeld de gemeente te zien die we als groep hebben aangemaakt.
Na het selecteren van de groep 'Gemeente', zal het overzicht alle relevante regels tonen die op de betrokken leden betrekking hebben. In dit geval bestaan er alleen relevante regels van de gemeente Groningen.