In deze handleiding lees je informatie over (versie)beheer van meetinstrumenten en het configureren van verschillende weergaves zoals een samenvatting, grafiek-, tabel-, tijdlijn- en kalenderweergave. Ook kun je hier standaardweergaves downloaden voor een aantal meetinstrumenten.
(Versie)beheer
Inrichting en (versie)beheer van meetinstrumenten
Het beheer en de inrichting van Ons Autorisatie is ondergebracht bij de Dossier-instellingen: Ga naar Ons Administratie > Beheer > Instellingen > Dossier-instellingen > Klinimetrie-instellingen
De Beheer-pagina bevat een menu met diverse opties:
Algemene instellingen: hier is in te stellen of (de lay-out van) Ons Klinimetrie moet gelden voor de cliënt-overzichtspagina. In dat geval wordt het cliënt-overzicht geopend in de stijl van Ons Klinimetrie.
Meetinstrumenten: hier is een overzicht terug te vinden van de beschikbare meetinstrumenten in Ons Klinimetrie. Hier zijn ook meetinstrumenten toe te voegen, versies van instrumenten te wijzigen en weergaves van instrumenten aan te passn. Meer informatie hierover is te vinden in de kopjes hieronder.
Excel-rapportages: hier zijn rapporten uit te draaien over Klinimetrie-gegevens.
Meetinstrumenten ingeschakelen
Gebruikers die hiervoor geautoriseerd zijn, kunnen in het onderdeel Meetinstrumenten instellen welke meetinstrumenten voor de gebruikers zichtbaar moeten zijn. Hier is informatie terug te vinden en zijn opties te openen:
Per vakgebied is te zien welke beschikbare meetinstrumenten er zijn.
Via het radertje is per meetinstrument meer informatie te vinden, bijvoorbeeld over licenties en broninformatie. Ook is het hier mogelijk om bij meerdere versies van een instrument een versie te selecteren en als actieve versie op te slaan. Dit zal dan de versie zijn zoals die door gebruikers als meting bij een cliënt is in te vullen.
Via het vinkje is in te geven of het meetinstrument wel of niet ingeschakeld moeten zijn.
Via het grafiek-icoontje opent de pagina waar de weergave van het meetinstrument via verschillende templates aan te passen is.
Via het zoekveld kan er gezocht worden op specifieke meetinstrumenten.
Het ingeschakelde meetinstrument is direct te gebruiken nadat deze ingeschakeld is.
Let op: Net als nieuwe functionaliteiten doorlopen nieuwe meetinstrumenten eerst een testfase voordat deze op productie worden bijgevoegd. Het is dan ook mogelijk dat testomgevingen meer meetinstrumenten tonen dan productieomgevingen. Er is geen releasebeleid voor deze meetinstrumenten.
Met beschikking over de juiste autorisatie is het mogelijk om meetinstrumenten (formulieren) te uploaden via de knop Toevoegen. Deze meetinstrumenten zijn door zorgorganisaties zelfstandig aan te maken in Ons Formulierenbeheer.
Modules: Wijs een module aan een nieuw meetinstrument toe om metingen voor dit instrument alleen in die specifieke module weer te geven. Momenteel zijn de modules Klinimetrie, Wondzorg en Plan beschikbaar. De keuze die hier gemaakt wordt, bepaalt binnen welke gebruiksvariant van Ons Klinimetrie het meetintstrument zichtbaar zal zijn. Wordt bijvoorbeeld voor Wondzorg gekozen? Dan zullen gebruikers die vanuit Ons Wondzorg gebruik maken van Ons Klinimetrie, het meetinstrument zien. Het meetinstrument zal echter niet zichtbaar zijn voor gebruikers zonder Ons Wondzorg-autorisaties.
Versie van meetinstrument wijzigen
Als je een nieuwe versie van een meetinstrument hebt geüpload, moet je die nieuwe versie selecteren. Doe je dit niet, dan kan het voorkomen dat de foutmelding Formulier bestaat al in de applicatie wordt weergegeven. Als je de juiste autorisatie hebt, kun je instellen welke versie van een meetinstrument de gebruikers moeten gebruiken bij een cliënt. Volg hiervoor de volgende stappen:
Ga in Ons Klinimetrie naar Beheer.
Klik onder Overige op het tandwieltje achter het specifieke meetinstrument.
Vervolgens selecteer je welke versie je wilt gebruiken (zie hieronder als voorbeeld de weergave van het meetinstrument epilepsieregistratie).
Is een versie van een meetinstrument gewijzigd? Dan worden gebruikers hierop geattendeerd bij het overzicht van het meetinstrument bij een cliënt: eventuele getoonde grafieken bevatten dan een melding dat velden gewijzigd kunnen zijn als gevolg van de versie wijziging:
Koppeling van verschillende versies van een meetinstrument als één meetinstrument
Het is mogelijk om velden uit verschillende versies te koppelen. Hierdoor kun je bij de resultatenweergave door de tijd heen een consistente weergave houden van resultaten uit het verleden en heden, ook als velden een andere naam of structuur hebben gekregen.
Om koppelingen in te stellen:
Klik bij de de instellingen (via het tandwiel-icoontje) van een meetinstrument op de knop Koppelingen bekijken.
In het vervolgscherm zijn velden uit actieve versies (linker zijde) te combineren met velden uit eerdere versies (rechter zijde). Aangemaakte koppelingen blijven ook te ontkoppelen via de knop Ontkoppelen.
Onderaan verschijnt onder Naam van veld een overzicht van de diverse gekoppelde velden.
Ook zijn hier onder Conflicterende velden velden terug te vinden waar een koppeling tot problemen zou leiden. Beoordeel of deze problemen opgelost moeten worden en los dit indien mogelijk op, door deze velden bijvoorbeeld te koppelen aan niet conflicterende versies. Hoeft een conflict niet opgelost te worden, bijvoorbeeld omdat dit veld inderdaad niet meer gebruikt wordt en dus terecht verwijderd is? Markeer het conflict dan handmatig als opgelost via de knop Markeer conflict als opgelost.
(Initiële)weergaves beheren en downloaden
Via het grafiek-icoontje bij een meetinstrument opent de pagina waar de weergave van de meetresultaten van van het meetinstrument via verschillende templates aan te passen is. Op deze manier kunnen de resultaten getoond worden op een manier die het best bij de gegevens past.
Reeds ingestelde weergaves zijn via het pennetje bij de weergave onder 'Bewerken' aan te passen en via het prullenbakje te verwijderen.
Weergaves downloaden en bestaande weergaves uploaden
Via Weergaves downloaden is het mogelijk om aangemaakte weergaves te downloaden. Deze documenten zijn van het json-bestandsformaat. Gedownloade json-weergaves kunnen via het veld onder Bestaande weergaves uploaden bij andere vragenlijsten of omgevingen geüpload worden. Via deze opties is het bijvoorbeeld mogelijk om de inrichting van de templates voor te bereiden op een testomgeving, waarna de uiteindelijke templates van de testomgeving geüpload kunnen worden op de productieomgeving.
Initiële weergaves van Nedap downloaden en uploaden
Naast de optie om zelfgemaakte weergaves te downloaden en te uploaden, biedt Nedap healthcare diverse weergave-inrichtingen aan. Deze json-bestanden zijn op dezelfde manier als zelf ontwikkelde weergaves te uploaden onder 'Bestaande weergaves uploaden'. Hiermee kan direct gebruik gemaakt worden van een door Nedap ingerichte weergave.
De initiële weergaves van overige meetinstrumenten zijn terug te vinden in het overzicht van beschikbare meetinstrumenten. Raadpleeg de volgende handleiding voor de initiële weergaves die door Nedap beschikbaar gesteld zijn: Algemene toelichting over Klinimetrie.
Weergaves Wondzorg-meetinstrumenten
Voor de meetinstrumenten van Ons Wondzorg vind je de standaard weergavetemplates terug in de handleiding van Ons Wondzorg zelf.
Nieuwe weergave bij een meetinstrument instellen
Via de knop 'Nieuwe weergave' kunnen weergaves voor het meetinstrument ingesteld worden. Alleen weergavetypes die passen bij de in het meetinstrument gebruikte vraagtypes en waar relevante gegevens voor beschikbaar zijn in het meetinstrument, zijn te selecteren. Niet beschikbare weergavetypes zijn uitgegrijsd zichtbaar.
Beschikbare templates van weergaves
Er kunnen vijf weergavetypes toegevoegd en ingericht worden.
Een samenvatting - De samenvatting wordt gebruikt om de belangrijkste gegevens van recente metingen weer te geven op de overzichtspagina van de client binnen Ons Klinimetrie. Dit zijn dus de gegevens die in het 'kaartje' op de overzichtspagina per meting worden getoond. Hier zijn de onderstaande gegevens in te stellen:
- Naam van het kaartje
- Kleur van het kaartje
- Type: het weergavetype waarmee de resultaten getoond moeten worden. Dit is bijvoorbeeld een grafiek of het aantal metingen in de afgelopen periode. Per type zijn in sommige gevallen aanvullende waardes te kiezen, zoals bijvoorbeeld de waarde van de X-as als er gekozen wordt voor het type 'Grafiek'.
- Weer te geven periode: kies hier bijvoorbeeld voor Maand, Week of Dag.
Een grafiek: deze weergave beschrijft de gegevens in meer detail. In deze weergave zijn diverse onderdelen in te stellen:
- Naam van de grafiek
- Gegevens van de X-as
- Gegevens die op de Y-as moeten staan
Een tabel: deze weergave beschrijft de gegevens in meer detail. In deze weergave zijn diverse onderdelen in te stellen:
- Naam van de tabel
- weer te geven gegevens in de tabel
Een tijdlijnweergave: deze weergave toont de gegevens op verschillende moment in de tijd, waarmee gemakkelijk trends en veranderingen in beeld te brengen zijn. In deze weergave zijn diverse onderdelen in te stellen:
- Naam van de tijdlijn
- Kleur van de lijn
- Weer te geven gegevens in de tijdlijn
- Instellen dat de tijdlijn-weergave ook gebruikt wordt voor de weergave van de gegevens in Dossier-rapportages
Een kalenderweergave: deze weergave legt de gegevens overzichtelijk vast in een kalenderweergave. In deze weergave zijn vijf subonderdelen in te stellen:
- Registratie: geef hier in welk gegeven weergegeven moet worden bij elke meting. Dit is een vereist veld. Als je hier niets invult, werkt de weergave niet goed.
- Periodetypes: kies hier voor maand en/of jaar.
- Filters: stel hier in welke gegevens als filter ingesteld moeten worden.
- Mouse over: stel hier in welke gegevens in het menu dat via de mouse over in de kalender verschijnt, getoond moeten worden.
- Samenvatting: stel hier in welke gegevens in de samenvatting van de kalenderweergave getoond moeten worden.
Let op: De samenvattingsweergave is vereist om de weergaves Tabel, Grafiek en Kalender in te zien.
Vereiste weergave voor dossierrapportages: stel 'tijdlijnweergave in'
Om rapportages ook mee te laten komen als dossier-rapportage, moet bij het meetinstrument een weergave ingesteld staan van het type 'Tijdlijn'. Daarbij moet bovendien aangevinkt staan dat de resultaten als tijdlijnweergave mee moeten komen in het dossier. Zonder deze weergave komen er GEEN rapportages in Ons Dossier -> Rapportages door vanuit Ons Klinimetrie. Volg voor het instellen hiervan de uitleg hierboven. Meer informatie lees je ook in deze handleiding.