1. Home
  2. Kennisbank
  3. Algemene informatie
  4. Gegevens en privacy

Database van de productieomgeving naar de testomgeving kopiëren

Bijgewerkt op 04 Jan om 13.57 uur

Met deze handeling worden gegevens van de database van de productieomgeving gekopieerd naar de testomgeving. Dit betreft ook configuratie die in bijvoorbeeld Ons Administratie gedaan is. Verderop in de handleiding kan je daar meer over lezen.

Benodigde autorisaties

Om een kopie van de database te maken is een van de volgende taken nodig:

• Taak: Applicatiebeheer
  • Taak: Applicatie instellingen beheren

Vraag en antwoord

Bij het maken van de kopie wordt de versie geïnstalleerd die op dat moment ook is geïnstalleerd op de productieomgeving. Per softwareversie kunnen namelijk aanpassingen gelden in de structuur van de database. En om de data overeen te laten komen met de juiste databasestructuur, zal deze versie gelijk zijn.

Het is wel mogelijk om, nadat de kopie is uitgevoerd, een update uit te voeren. Dat is middels een ticket aan te vragen.

Hoe vaak is een kopie uit te voeren?

Een kopie is 1x per 8 uur, per testomgeving uit te voeren. De reden hiervoor is dat als meerdere kopieën tegelijkertijd gestart zouden worden, deze in een onnodig lange wachtrij zouden komen. Indien er sprake is van meerdere testomgevingen, dan kan zowel voor testomgeving 1 als testomgeving 2 tegelijkertijd een kopie gestart worden. De kopie moet wel per omgeving gestart te worden. Omdat de 8 uurs-limiet per testomgeving geldt, hoeft dus niet gewacht te worden totdat de kopie van de eerste testomgeving gereed is, alvorens een kopie te kunnen starten voor de tweede testomgeving.

Hoelang duurt een kopie en hoe kan ik de voortgang zie?

Hoe lang een kopie duurt, is afhankelijk van de grootte van de database. In de praktijk houdt het in dat een kopie tussen de 15 minuten en 8 uur kan duren. De kopie wordt pas gestart zodra er geen wachtrij is met andere taken van andere omgevingen. Alle kopieën en updates worden per server in een wachtrij geplaatst. Pas zodra voorgaande taken op dezelfde server zijn uitgevoerd wordt de kopie gestart. De wachtrij is niet inzichtelijk voor u als klant. Omdat bij het uitvoeren van een kopie er in feite vier stappen plaatsvinden (omgeving uitschakelen, data kopiëren, omgeving updaten, omgeving starten) zal tijdens het uitvoeren van de kopie de omgeving niet te benaderen zijn. Dus indien de omgeving niet te benaderen is wordt de kopie uitgevoerd. De kopie wordt 5 minuten nadat op de knop is geklikt gestart. Direct na het klikken op de knop zal de omgeving dus nog tenminste 5 minuten online zijn. Als de omgeving nog langer online is, zal dat komen doordat er eerdere taken (bijvoorbeeld door kopieën van andere klanten) eerst uitgevoerd worden.

Waarom kan ik op dinsdagmiddag geen kopie starten?

Elke dinsdagmiddag vanaf 12:00 uur is er geen kopie te starten. Dit heeft te maken met het feit dat versieupdates elke dinsdagavond uitgevoerd worden. Bij het inplannen van zowel kopieën als updates, worden deze in wachtrijen geplaatst. Bij veel taken loopt de wachtrij op, met de kans dat updates niet op het geplande tijdstip worden uitgevoerd. Indien er kopieën zijn gestart die mogelijk nadelige gevolgen hebben voor het schema waarin de updates worden uitgevoerd, dan zullen wij de kopie annuleren.

Navigeren

Ga in de testomgeving waar de gegevens naartoe gekopieerd dienen te worden naar Beheer > Instellingen > Slices. Op deze plek kunnen naast releasenotes van slices, ook de databases van de applicaties Ons Administratie en Ons Planning beheerd worden.

Door te klikken op Vervang database wordt er een nieuwe pagina geopend.

Is de knop niet aanwezig?

Het kan zijn dat de knop Vervang database niet aanwezig is. Dit komt omdat je je dan bevindt in een productieomgeving. Ga in dat geval naar de testomgeving waar je de kopie naartoe wilt kopiëren.

Staat er dat het komende aantal uur het vervangen van de database is geblokkeerd? In dit geval is er een recente kopie gestart. Om onnodig gebruik van deze functionaliteit te beperken is deze maatregel aanwezig.

Een melding met specifieke uitleg wordt getoond. Lees deze goed door. Door te klikken op de knop Vervang database wordt de kopie gestart.

Je keert terug naar het overzichtsscherm. Hier is te zien dat je niet direct opnieuw een kopie kan starten, maar dat dit over 8 uur pas weer kan. Hierdoor is te zien dat er recentelijk een kopie gestart is.