1. Home
  2. Kennisbank
  3. Mobiele apps
  4. Ons Dubbele medicatiecontrole-app

Dubbele medicatiecontroles versturen en ontvangen in Ons Dubbele Medicatiecontrole-app

Bijgewerkt op 25 Mar om 16.53 uur

In deze handleiding staat uitgelegd hoe je controleverzoeken kunt uitsturen, controles kunt uitvoeren en hoe je kunt communiceren met collega's over controles.

• De afbeeldingen en stappen zijn beschreven vanuit de app voor Andoid. De weergave en sommige kleinere opties kunnen iets afwijken in de iOS-app.

• Een overzicht van alle overige handleidingen over Ons Medicatiecontrole is hier te vinden.

Een controleverzoek versturen en resultaat ontvangen

Controleverzoeken zijn te versturen vanaf de pagina Controles. Het verzoek wordt volgens een vaste verzendboom verstuurd aan een of achtereenvolgens verschillende gebruikers. Lees hier welke volgorde de verzendboom aanhoudt.

Controleverzoek aanmaken en versturen

• Tik op de ronde '+' knop om een nieuw verzoek aan te maken.

• Maak een foto van de medicatie en de toedienlijst.

• Voeg eventueel een notitie toe via het tekstvlak dat verschijnt zodra de foto gemaakt is. Hierin kunnen bijvoorbeeld uitzonderingen of details over het verzoek tekstueel doorgegeven worden aan de ontvanger van het verzoek.

• Voeg via het vlak met de '+' eventueel nog meer foto's (en notities) toe.

• Tik op het vlak Selecteer een cliënt en type de naam van de cliënt in om de juiste cliënt te selecteren.

• Is alles compleet? Tik dan op Versturen.

Hoe maak ik goede foto's?

Tap op het scherm om scherp te stellen. Wacht tot de weergave scherp is voordat je de foto maakt. Hou bij het maken van de foto je toestel zo stil mogelijk. Hiermee voorkom je een onscherpe of bewogen foto.

Hoe meer licht, hoe beter. Leg de toedienlijst en de gereedgemaakte medicatie op een plek met veel licht. Overdag komt het meeste licht van buiten, dus op een tafel dicht bij een raam is dan het beste. Probeer s avonds een plek direct onder een lamp te vinden.

Controleer de high five

Zorg dat de dosering van de medicatie duidelijk te zien is en dat de relevante informatie van de toedienlijst goed leesbaar is. Denk eraan dat het doel is dat de juiste patiënt, de juiste medicatie, met de juiste wijze van toedienen, in de juiste dosering, op de juiste tijd krijgt.

Voortgang en resultaat

Je ontvangt een melding als het resultaat van je verzoek beschikbaar is. Het is daarom niet nodig om de voorgang van je verzoek bij te houden. Mocht het lang duren, dan kun je in het scherm altijd even kijken wat de status is. De onderstaande opties zijn bijvoorbeeld mogelijk:

Het verzoek is aangeboden aan Esther. Zij heeft tot het einde van de wachtrij om het verzoek te accepteren. Zie Ons Medicatiecontrole: toelichting en configuratie voor meer informatie over de wachtrij.

Esther was niet beschikbaar, dus het verzoek gaat naar de volgende collega in de lijst.

Het verzoek is door Danielle geaccepteerd. Zij heeft 4 minuten (9 minuten voor complexe medicatie) om de controle uit te voeren.

Danielle heeft de controle uitgevoerd. Jij ontvangt direct het resultaat.

Hoe voorkom ik onnodig wachten?

Begin je bezoek met het gereed maken van de medicatie en verstuur direct daarna je controleverzoek. De controle kan dan door een collega uitgevoerd worden terwijl jij de andere dingen doet bij je cliënt. Op deze manier voorkom je dat je al klaar bent met de overige zorgtaken en tijd verliest omdat je aan het einde van je bezoek nog op het resultaat staat te wachten voordat je de medicatie kan toedienen.

Kijk na het versturen altijd even of er voldoende collegas beschikbaar zijn om je verzoek te controleren. Mocht er niemand zijn, bel dan een collega of stuur een berichtje met de vraag zich aan te melden in de app.

Het resultaat ontvangen

Nadat je verzoek is gecontroleerd door een collega, ontvang je direct het resultaat op je telefoon. Er zijn drie resultaten mogelijk:

• Kan toegediend worden: met dit resultaat kun je overgaan tot het toedienen van medicatie.

• Stop! Niet toedienen: de medicatie is volgens de controleur niet correct. Controleer de medicatie en de dosering, pas deze aan, en verstuur dan een nieuw controleverzoek met nieuwe foto's.

• Kan controle niet uitvoeren

De controleur kan de controle niet uitvoeren. Dit kan zijn omdat een foto bewogen of onscherp was, omdat de tekst niet goed te lezen is, of omdat niet alles op de foto stond.

Het verzoek kan nu als volgt aangepast worden:

• Pas de foto's aan op basis van de feedback, hergebruik de foto's die je nog steeds wil gebruiken en verstuur het vernieuwde verzoek via de knop Opnieuw indienen.

Een controle uitvoeren

Je ontvangt een melding als er een verzoek voor je is. Een verzoek bestaat uit één of meer fotos en de gegevens van de cliënt. Je kan op een foto tikken om deze te vergroten en details te bekijken. Is er een notitie-icoontje zichtbaar in de rechter onderhoek van de foto? Dan heeft de aanvrager een tekstuele toelichting bij de foto gezet. Tik op het notitie-icoontje om de details van de foto en de tekstuele toelichting te bekijken.

Let op! De notitiefunctionaliteit is alleen beschikbaar vanaf Android versie 1.15.0 en iOS versie 1.2.5.

1. Tik in de melding 'Controle uitvoeren?' op Ja als je in de gelegenheid bent om de controle uit te voeren. Tik op Nee of negeer de melding als je niet in de gelegenheid bent.

2. Tik op het rode handje (Stop! Niet toedienen) als de dosering incorrect is. Geef vervolgens aan waarom de dosering niet correct is.

Tik op het oranje driehoekje (Kan controle niet uitvoeren) als je geen beslissing kunt maken. Geef vervolgens aan waarom je geen beslissing kunt maken.

Tik op het groene vinkje 'Kan toegediend worden' als de dosering correct is.

Wat als het bijna goed is?

Kies bij twijfel nóóit voor Kan toegediend worden. Als er iets ontbreekt, of als er iets niet helemaal klopt hoe klein dan ook dan is het altijd beter om Kan controle niet uitvoeren of Stop! Niet toedienen te kiezen.

Via Ons Berichten communiceren over een controleverzoek

Je kunt direct vanuit een controleverzoek of het resultaat van een controle je collega een bericht sturen via Ons Berichten of telefonisch contact opnemen. Op deze manier kun je makkelijk binnen de veilige en vertrouwde omgeving van Ons overleggen over een controleverzoek.

• Om te bellen, tik op het telefoon-icoontje.

• Om een bericht te sturen via Ons Berichten, tik op het icoontje met de gesprekswolkjes.

Ons Berichten werkt alléén als je ook de Nedap Ons app op je apparaat hebt geïnstalleerd.

Overzicht inzien van door jou uitgevoerde controleverzoeken

Naast het overzicht van de verzoeken die je recentelijk verstuurd hebt, kun je ook een overzicht krijgen van de controles die je recentelijk hebt uitgevoerd.Tik hiervoor in het menu op 'Uitgevoerd'.