1. Home
  2. Kennisbank
  3. Algemene informatie
  4. Wet- en regelgeving

Wijzigingen in wet- en regelgeving 2024

Bijgewerkt op 26 Aug om 11.51 uur

Zorgprestatiemodel (zpm)

Vanaf 1 januari 2024 wijzigt het volgende voor het zorgprestatiemodel:

  • Er komt een update voor prestatiecodelijst 071, voor de ggz en fz. Er zijn nieuwe prestatiecodes voor groepsconsulten. De groepsconsulten gaan van 30 naar 15 minuten. Dat betekent dat alle oude groepsconsulten worden afgesloten. Dit doen wij voor jullie, je hoeft daar zelf niets voor te doen. Alle nieuwe prestatiecodes zijn beschikbaar in versie 2024.1.

  • De DSM-5 tabel voor de ZPM GDS-801 declaratiestandaard is officieel niet meer geldig vanaf 2024. Er komt in de komende weken nog een nieuwe ICT-standaard die voor DSM-5/ZPM-registratie en -declaratie gebruikt moet worden in 2024. Hiervoor wachten wij, en andere ICT-leveranciers, nog op het RIVM, die deze nieuwe tabel vóór 2024 nog moet vrijgeven.

  • Vaktherapeuten hoeven toch niet verplicht een AGB-code te hebben. De oude COD-16 treedt weer in werking. We zorgen ervoor dat dit verwerkt is in versie 2024.1. Op Zorgprestatiemodel.nl vind je hier meer informatie over

Op Samenwerken is de categorie Zorgprestatiemodel in 2024 beschikbaar, daar houden we je op de hoogte van de meest recente ontwikkelingen.

iWmo en iJw - Per 1 augustus 2024

Op dit moment is nog niet bekend wat de wetswijzigingen binnen de iWmo en iJw inhouden. De wetswijzigingen zijn uitgesteld van 1 april 2024 naar 1 juli 2024. Zodra bekend is wat de impact van de wijzigingen is, werken we deze pagina bij.

Rapportageverplichting werkgebonden personenmobiliteit (wpm) - Per 1 juli 2024

Volgens het Ontwerpbesluit CO-reductie werkgebonden personenmobiliteit zijn organisaties met 100 of meer werknemers, vanaf volgend jaar verplicht om te rapporteren over het zakelijke verkeer en het woon-werkverkeer van hun medewerkers. De ingangsdatum van het besluit was 1 januari 2024 maar is nu uitgesteld tot 1 juli 2024. Deze verplichting heet de rapportageverplichting werkgebonden personenmobiliteit (wpm). Via deze tijdlijn lees je bovendien wanneer je de eerste rapportages aan moet leveren.

Declaratiesoorten inrichten

Als zorgorganisatie heb je waarschijnlijk de declaratiesoorten al goed ingericht en heb je de automatische kilometerberekening al ingeschakeld. Als je de declaratiesoorten nog niet hebt aangemaakt en ingericht, kan je de volgende stappen controleren:

Automatische kilometerberekening

Voor de juiste registratie bij de WPM raden we aan de automatische kilometerberekening als functionaliteit in te laten schakelen. Dit is echter geen vereiste. Je kan het aantal kilometers steeds handmatig invullen voor elk voertuig. Zie Automatische kilometerregistratie toegelicht voor meer informatie hierover.

Declaratiesoorten inrichten

Voor de WPM kan een medewerker straks aangeven of diegene de routes loopt via de auto of de fiets. Hiervoor moet je ook declaratiesoorten inrichten. Zie Declaratiesoorten configureren voor meer informatie of vraag je implementatiepartner voor advies over de juiste inrichting.

Adressen toevoegen aan organisatorische eenheden (organigram)

Een medewerker kan straks aangeven wat de standplaats is van waaruit diegene de route loopt (huis of kantoor). Hiervoor kan je via het Organigram nu adressen bij elke organisatorische eenheid toevoegen. Aan die adressen kan je ook een geldigheidsdatum koppelen, zodat je kan specificeren tussen welke periode het adres actief moet zijn voor deze eenheid. Zie Organigram (teams) inrichten voor meer informatie.

Onderliggende eenheden nemen altijd het adres van de bovenliggende eenheid over.

Deze functionaliteit komt beschikbaar vanaf 2024.2.0. Bekijk het releasebeleid om te weten wanneer dit voor jou beschikbaar komt.

Vastlegging per medewerker/bulk import

Voor de registratie WPM moet een medewerker in het Medewerkerportaal gaan aangeven wat het standaard vervoermiddel is en wat de startpunt van de route is. Deze functionaliteit wordt momenteel nog ontwikkeld, maar hieronder vind je alvast een conceptontwerp.

Wij verwachten dit voor het einde van april op te leveren. Daarnaast gaan we het ook mogelijk maken om als applicatiebeheerder een medewerkerimport uit te voeren, zodat je in bulk het standaard vervoermiddel en startpunt kunt importeren. Hiermee kan je voor alle (of meerdere) medewerkers in een keer de instellingen bijwerken.

Rapportage genereren

We maken het mogelijk om alle kilometers van een heel jaar voor verschillende vervoer-/brandstoftypes via een rapportage uit te draaien, zodat je deze bij elkaar kan op kan tellen. Deze rapportage zal ook een uitvalmogelijkheid krijgen, zodat je kan zien bij welke medewerkers de opties (zoals hierboven uitgelegd) nog niet juist zijn ingesteld. Deze rapportage is momenteel nog niet beschikbaar. Houd Ons Aankondigingen in de gaten voor meer informatie.

PM304 wordt vervangen door GDS801

Voor paramedische zorg gaat een nieuwe declaratiestandaard gelden. De huidige standaard, PM304, wordt vervangen door een generieke declaratiestandaard, GDS801. De overgang van PM304 naar GDS801 is uitgesteld tot 1 januari 2025. Lees meer over de wetswijzigingen van 2025 op de pagina Wijzigingen in wet- en regelgeving 2025


Dit betekent dat de PM304 en oude codelijst PEZ (PCL 012) voor de prestaties in 2024 nog gebruikt moet worden. De einddatum voor zowel de PM304 als de prestaties in de PCL012 is verschoven naar 31 december 2024. De begindatum voor de nieuwe prestaties verschuift naar 1 januari 2025. Als de codelijsten geüpdatet worden door Vektis, wijzigt de geldigheid van de oude en nieuwe prestaties conform de codelijsten.


category image

Algemene informatie

Open navigation