1. Home
  2. Kennisbank
  3. Algemene informatie
  4. Roadmap 2025

Thema vanuit de markt: Capaciteitsuitdagingen

Bijgewerkt op 02 Apr om 16.16 uur

De zorgsector kampt met capaciteitsuitdagingen door toenemende zorgvraag en personeelstekorten. Twee belangrijke oplossingen zijn multidisciplinair samenwerken en slimme logistieke oplossingen.


Multidisciplinair samenwerken in de Ons® Suite zorgt voor een verbeterde coördinatie en communicatie tussen zorgprofessionals via gedeelde zorgplannen en digitale overleggen. Slimme logistieke oplossingen zoals AI-gestuurde planning, routeoptimalisatie en flexibele roostertools verbeteren de inzet van zorgverleners en middelen.


Ons® Plan   

Met Ons® Plan richten we ons op het verbeteren van het doelmatig werken binnen de plan-do-check-act cyclus en het bevorderen van multidisciplinaire samenwerking via een flexibel en gestructureerd plan gebaseerd op openEHR-standaarden. Het doel is om in fasen nieuwe functionaliteiten te leveren over de komende jaren, om het huidige SFMPC-plan uit te breiden, te verbeteren en af te stemmen op deze visie. In 2025 ligt de focus op het toevoegen van essentiële basisplanfunctionaliteiten voor alle sectoren en het mogelijk maken van niet-SFMPC planelementen. Deze transformatie maakt van het "SFMPC-plan" een algemeen "plan" dat los van de SFMPC-methodiek gebruikt kan worden. Hiermee ondersteunen we onze bredere visie op gestructureerde en gestandaardiseerde zorgplanning.


Ons® Overleggen    Q4

Met Ons® Overleggen ondersteunen we multidisciplinaire overleggen (MDO's), zoals FACT-overleggen in de ggz, door middel van widgets binnen de Ons® Suite. De initiële focus ligt op het verbeteren van de 2024-pilot voor FACT-teams, gevolgd door een bredere uitrol naar de ggz-sector. In 2025 wordt de functionaliteit uitgebreid naar MDO's in andere sectoren, zoals vvt en ghz, met verbeteringen gericht op efficiëntie en het verminderen van handmatig werk tijdens overleggen.


Zichtbaar voor uitsplitsen   Q4

We richten ons op het verbeteren van de zichtbaarheid van ECD-elementen in Ons® Dossier. Het doel is om zorgprofessionals meer controle te geven over wie toegang heeft tot cliëntinformatie, waarbij gegevens zichtbaar kunnen zijn in Caren, maar niet binnen de interne organisatie. Dit is een eerste stap naar explicietere definitie van zichtbaarheid binnen de Ons® Suite.


Widget voor documenten   Q4

Het beheren en koppelen van cliëntdocumenten is een essentieel onderdeel van zorgprocessen. Met deze widget is het mogelijk om documentbeheer te vereenvoudigen en verbeteren. De widget stelt zorgprofessionals in staat om documenten te uploaden, bestaande documenten te koppelen en filteropties te gebruiken om bestanden snel te lokaliseren.


Tijdsregistratie widget   

Met de uitbreiding van de registratiewidget verbeteren we de tijdregistratie binnen het zorgproces. Deze widget wordt geïntegreerd in de afronden van een afspraak-pagina en Ons® Agenda, en voorzien van nieuwe functionaliteiten. De focus ligt op het stroomlijnen van workflows, het verminderen van fouten en het ondersteunen van zorgprofessionals en planners met een uniforme en toekomstbestendige oplossing.


Beheer van Ons® apps in MDM oplossingen   Q1

Het inloggen voor mobiele app-gebruikers gaan we hiermee vereenvoudigen door automatische aanmelding te integreren op apparaten die MDM-oplossingen gebruiken, zoals Intune en VMware. Dit wordt bereikt door de integratie van de Microsoft Authentication Library (MSAL), waarmee toegangstokens worden gebruikt voor automatische app-login. Dit bespaart tijd en verbetert de gebruikerservaring door het aantal benodigde stappen te verminderen.


Klinimetrie op iOS Q1

We gaan starten met het implementeren van klinimetrie in de iOS-versie van de Ons® Dossier app, waarmee functionaliteit gelijk wordt getrokken met de bestaande Android-versie. Dit is essentieel voor toekomstige diensten zoals Ons® Plan op mobiele apparaten.


Ons® Berichten   Q2

De uitrol van Ons® Berichten, die aanvankelijk voor dit jaar gepland stond, is vertraagd. Met Ons® Berichten faciliteren we een betere communicatie tussen medewerkers en teams om de samenwerking te optimaliseren.


Ons® Flexrooster   Q2

Het verbeteren van Ons® Rooster om beter meerdere lagen van flexibiliteit te ondersteunen. In 2024 omvatten de verbeteringen configureerbare lagen voor flexpools en aanpassingen aan dienstkenmerken, waardoor het gemakkelijker wordt om diensten flexibel in te vullen. Deze wijzigingen helpen planners effectiever om te gaan met uitdagingen zoals verzuim, personeelstekorten en vakanties.

In 2025 breiden we de mogelijkheden verder uit met functies zoals het aanbieden van diensten aan prioriteits- of eigen teams en het beschikbaar stellen van API's voor integratie met externe partijen.


Planhulp (hbh)   Q2

We richten ons op het omzetten van planhulp hbh in een betaalde module door de pilotfase af te ronden, gebruikersfeedback te verzamelen en verbeteringen door te voeren.


Planhulp routeplanning   Q4

Hiermee bouwen we voort op de initiële implementatie van planhulp hbh. De routeplanning is een logische volgende stap vanwege de hoge zorgvraag, kleine marges en de behoefte aan efficiënte planningsondersteuning.

In 2025 zullen voorbereidingen bestaan uit onderzoek naar hoe de planningsassistent optimaal kan functioneren in een extramurale context en technische aanpassingen, zoals het integreren van voorkeurstijden in zorgafspraken.


Basisrooster   Q4

We hebben als doel een nieuwe interface binnen Ons® Rooster te ontwikkelen om planners te ondersteunen bij het opstellen en beheren van een basisrooster. Dit rooster dient als fundament voor de personeelsplanning over meerdere periodes. De interface maakt het mogelijk om het basisrooster eenvoudig toe te passen op verschillende tijdsperiodes zonder onbedoelde overschrijvingen.


Groepsplanning   Q4

Het plannen en beheren van groepsactiviteiten is een belangrijk proces voor veel zorgorganisaties, met name in de ggz. Groepsplanning biedt een innovatieve oplossing om dit proces te stroomlijnen en te verbeteren. Na de ontwikkeling van kernfunctionaliteiten in 2024 en een initiële pilotfase, zal in 2025 de focus liggen op bredere uitrol en optimalisatie. Het doel is om groepsplanning beschikbaar te maken voor alle klanten, te beginnen met de ggz en mogelijk uit te breiden naar de vvt en ghz.


Agenda gebaseerd autoriseren   Q4

Na rooster- en planning gebaseerd autoriseren gaan we aan de slag met het integreren van autorisatie met agenda-afspraken, zodat zorgverleners alleen toegang hebben tot gegevens van cliënten met wie ze een afspraak hebben. Dit versterkt de privacy, vermindert ongeautoriseerde toegang en verbetert naleving van wettelijke eisen.


Agenda - Outlook integratie   

Hiermee richten we ons op het synchroniseren van afspraken tussen Outlook en Ons® Agenda om zorgverleners een compleet overzicht van hun roosters te bieden. We gaan de Outlook-afspraken zichtbaar maken in Ons® Agenda en Ons® Agenda afspraken zichtbaar maken in Outlook. Het doel is om dubbel werk en fouten te verminderen door gebruikers in staat te stellen afspraken in te plannen met personen buiten hun organisatie of processen.


Onderzoek capaciteitsmanagement   Q4

We zien het belang van de samenwerking met strategische partners om uitdagingen rondom capaciteitsmanagement aan te pakken. Het kernprobleem ligt vaak binnen de organisatie en niet bij de tools. Veel bestaande oplossingen pakken slechts een deel van het probleem aan en hebben slechts beperkte voordelen voor een selecte groep. Het vinden van een universeel effectieve oplossing vereist aanzienlijke inspanning. Voor nu ligt de focus op samenwerking met externe partijen, met de intentie om in de toekomst een eigen oplossing te ontwikkelen. Daarnaast zullen we gedurende het onderzoek inzichten verkrijgen om bestaande applicaties te verbeteren, met nauwe afstemming op operationele planning en roostering.

category image

Algemene informatie

Open navigation