Onze inspanningen zullen de systemische zorg verbeteren door cliëntnetwerken te versterken. De zorgsector en welzijn gaan meer in elkaar op. We zijn van plan om actuelere dossierinformatie beschikbaar te maken via Caren en te onderzoeken hoe cliënten en hun informele zorgverleners beter betrokken kunnen worden bij het zorgproces. Dit stelt cliënten in staat om meer gepersonaliseerde zorg te ontvangen, terwijl het tegelijkertijd de capaciteitsdruk op zorgorganisaties verlicht.
Cliënten en zorgverleners hebben recht op toegang tot hun gegevens, en aangezien er meer verantwoordelijkheden bij informele zorgverleners komen te liggen, vereisen deze ontwikkelingen ook aanpassingen aan de Ons® Suite.
Wetgeving
In een sector waar regelgeving voortdurend verandert, is het voor zorgorganisaties van cruciaal belang om snel en effectief aan nieuwe wetten en CAO-standaarden te kunnen voldoen. Nedap richt zich op het tijdig implementeren van deze wijzigingen in de Ons® Suite, zodat klanten hun bedrijfsvoering kunnen voortzetten zonder risico’s of vertragingen. We leggen hiermee een sterke focus op financierings- en registratieprocessen en ondersteunen zorgorganisaties in hun compliance en efficiëntie.
Caren 3.0 Q1
De uitrol van Caren, die aanvankelijk voor dit jaar gepland stond, is vertraagd. Het doel is nu om alle bestaande Caren-gebruikers tegen het eind van Q1 over te zetten.
Foto’s en klinimetrie in Caren 3.0 Q3
Niet alle data die in dossier beschikbaar is, is te delen met Caren. Daar willen we een inhaalslag op maken, te beginnen met fotorapportages en klinimetrie.
Caren 3.0 app Q4
We richten ons op het ontwikkelen van een mobiele app voor Caren om de gebruikerservaring te verbeteren en kosten te besparen door inlog-sms’jes uit te faseren. Met functies zoals biometrische authenticatie, pushnotificaties en eenvoudig inloggen biedt de app een soepelere en intuïtievere ervaring. Dit verhoogt de toegankelijkheid en maakt functies zoals berichten, taakbeheer en afspraken plannen gebruiksvriendelijker. De app ondersteunt de transitie van “meekijken naar meedoen”, waardoor cliënten en informele netwerken actiever betrokken worden bij het zorgproces.
Van meekijken naar meedoen Q3
In een tijd van toenemende druk op de zorg zoeken we naar oplossingen die niet alleen de zorgcapaciteit vergroten, maar ook het welzijn van cliënten en hun families verbeteren. Met dit onderzoeksproject richten we ons op het ondersteunen van cliënten en hun netwerk om een actievere rol te spelen in de zorg, zodat zij zo lang mogelijk in hun vertrouwde omgeving kunnen blijven.
Een belangrijk aspect is de verschuiving van meekijken naar meedoen, waarbij Caren een centrale rol speelt. We starten met het ontwikkelen van een visie, gepresenteerd in tekst en visuele workflows, over hoe cliënten en hun families kunnen bijdragen aan de zorg en kunnen samenwerken met zorgprofessionals en elkaar. Op basis van deze visie definiëren we één of twee projecten voor de 2026 Roadmap, waarmee de Ons® Suite dichter bij het realiseren van deze visie komt.
Externe integratie Ons® Planning Q2
Momenteel ondervinden externe partijen moeilijkheden bij de integratie met de Ons® Suite. Met het openstellen van API's voor externe partijen om planningsprocessen efficiënter te maken spelen we in op een groeiende marktvraag.
Dwang in de zorg Q2
Het ondersteunen van zorgorganisaties bij het voldoen aan wet- en regelgeving is een belangrijke pijler van Nedap Ons®. We gaan aan de slag met het afronden van de functionaliteiten binnen de WZD-module (Wet zorg en dwang), zoals beloofd in de 2024-roadmap. Deze verbeteringen vergroten het vermogen van organisaties om te voldoen aan de WZD-administratieovereenkomst en verhogen de efficiëntie van registraties, analyses en evaluaties.
Inclusief taalgebruik Q4 2025 / Q1 2026
Het verbeteren van de inclusiviteit van de Ons® Suite door een flexibel veld voor naam en persoonlijke voornaamwoorden (zoals hij/hem, zij/haar, die/hen) toe te voegen. Deze velden stellen klanten in staat om cliënten en mogelijk ook medewerkers aan te spreken zoals zij dat wensen, zonder dat dit conflicteert met officiële geslachtsaanduidingen die nodig zijn voor declaraties. De wijziging omvat belangrijke pagina’s in de suite met veel interactie, zoals de cliëntheader en cliëntsearch, en biedt externe producten toegang via de API om de gegevens naar hun gebruik te integreren.