1. Home
  2. Kennisbank
  3. Algemene informatie
  4. Ontwikkelplanningen en pilots

Pilot: Vernieuwde zij-navigatiebalk

Bijgewerkt op 08 Oct om 10.17 uur

Let op:

Deze pilot betreft de vernieuwde zij-navigatiebalk in Ons® Administratie en in Ons® Dossier in combinatie met de vernieuwde cliëntheader in Ons® Dossier. Dit project is onderdeel van het navigatieproject. Dus zodra de vernieuwde zij-navigatiebalk wordt ingeschakeld, worden de volgende wijzigingen doorgevoerd:
  • Een vernieuwde zijnavigatiebalk in Ons® Administratie
  • Een vernieuwde zijnavigatiebalk in Ons® Dossier
  • De vernieuwde cliëntheader in Ons® Dossier
  • De vernieuwde cliëntheader in Ons® Administratie (als deze nog niet is geïnstalleerd)

In het kort

De vernieuwde zij-navigatiebalk is onderdeel van het navigatieproject. Dit project bestaat uit de vernieuwde navigatiebalk, het uitgebreid zoeken, de vernieuwde cliëntheader en de vernieuwde zij-navigatiebalk. Deze projecten hebben als doel om de gebruikerservaring bij het navigeren binnen de Ons® Suite te standaardiseren en te verbeteren.

In de Ons® Suite hebben meerdere applicaties een extra zij-navigatie met een applicatie-specifiek menu. Deze zij-navigatiebalk bevat menu-items waarmee genavigeerd kan worden naar andere pagina's binnen de Ons® Suite. Deze menu-items kunnen applicatie-specifieke onderdelen zijn. De zijnavigatiebalk is een widget waardoor ook menu-items uit andere applicaties opgehaald en weergegeven kunnen worden. De cliëntpagina geeft bijvoorbeeld in Ons® Dossier en Ons® Administratie de menu-items uit beide applicaties weer.

De zij-navigatiebalk kan in- en uitgeklapt worden via het icoontje onderin. Hieronder zie je een weergave van de zijnavigatie in Ons® Administratie en Ons® Dossier op de cliëntpagina's.

De vernieuwde zijnavigatiebalk in combinatie met de vernieuwde cliëntheader in Ons® Dossier

Momenteel bevat de zij-navigatiebalk in Ons® Dossier ook informatie over de cliënt. De vernieuwde zij-navigatiebalk bevat deze cliëntinformatie niet meer. Daarom rollen we de vernieuwde cliëntheaderwidget tegelijkertijd ook uit in Ons® Dossier. De cliëntheaderwidget is al uitgerold in Ons® Administratie. Meer informatie over deze cliëntheader kan je vinden in de handleiding Cliëntheaderwidget in Ons®.

Autorisaties

Er zijn geen specifieke rechten vereist om de zij-navigatiebalk te zien. Wel zijn er rechten nodig om de menu-items te zien in de zij-navigatiebalk en te kunnen navigeren naar de verschillende pagina's. Deze rechten zijn beschreven in de betreffende handleidingen.

Toegankelijkheid

De zijnavigatiebalk is met toetsenbordnavigatie te gebruiken. In de Ons® Suite kan je navigeren met de tab-toets. Voor de zijnavigatie hebben we een initiatief van de Web Accessibility Initiative (WAI) geïmplementeerd om de toegankelijkheid van onze applicatie te verbeteren. Je kan de zijnavigatie bereiken door de tab-toets te gebruiken. Zodra je in de zijnavigatie bent, gebruik je niet langer de tab-toets om door de menu-items te navigeren. In plaats daarvan gebruik je de pijltjestoetsen.

• Met de pijltjestoets naar boven ↑ navigeer je omhoog door de zijnavigatie.
  • Met de pijltjestoets naar beneden ↓ navigeer je omlaag door de zijnavigatie.
  • Met de enter-toets activeer je het geselecteerde menu-item en navigeer je naar de pagina.

Bekijk de handleiding Navigeren in Ons® met sneltoetsen voor meer informatie over toetsenbordnavigatie binnen de Ons® Suite.

Planning

De komende periode gaan we de vernieuwde zij-navigatiebalk verder implementeren binnen de Ons® Suite, zoals in Ons® Agenda, Ons® Medewerkerportaal etc.

Let op: Dit betreft een pilot. De functionaliteit kan wijzigen.

Informatie

Aanmelden: esther.smit@nedap.com

Status: Open

Duur pilot: Vanaf 22 oktober tot 19 november.

Functionaliteit inschakelen: uitgevoerd door Nedap

Feedback, tips, vragen en bugmeldingen: via supportickets

Handleiding: n.v.t.