1. Home
  2. Kennisbank
  3. Ons Dossier
  4. Omaha

Omaha-methodiek gebruiken in Ons Dossier

Bijgewerkt op 25 Mar om 11.23 uur

Samenstellen van het zorgplan: te nemen stappen

Stap 1: invullen Omaha-assessment

De Omaha-methodiek begint met het invullen van de Omaha-assessment. Aan de hand van deze vragenlijst kan de gebruiker:

• Relevante gegevens verzamelen

• Aandachtsgebieden bepalen

• Streefscores bepalen

• Interventies (acties en actievlakken) bepalen

De Omaha-assessment is te vinden in Ons Dossier, bij het dossier van de cliënt

1. Navigeren: ga in Ons Dossier naar Vragenlijsten > Nieuwe vragenlijst en selecteer de Omaha-assessment:

De Omaha-assessment bevat vier of vijf tabbladen, waartussen vrij genavigeerd kan worden. Het onderdeel Aanleiding is alleen zichtbaar als deze geconfigureerd is.

Toelichting over de diverse onderdelen is per tabblad open te klappen via het vraagteken.

De gegevens die de gebruiker invult, worden automatisch en direct opgeslagen. het moment van opslaan is te herkennen aan een spinner die getoond wordt.

2. Aanleiding: beantwoord indien aanwezig de vragen op het tabblad Aanleiding.

3. Kies gebieden: selecteer hier de aandachtsgebieden die van toepassing zijn.

Geselecteerde gebieden zijn te herkennen aan de blauwe kleur.

4. Gebied classificeren: klik op het pijltje bij het geselecteerde gebied of op het tabblad Classificeer gebieden om per geselecteerd gebied kenmerken, symptomen, streef- en huidige scores en eventueel een vrije toelichting toe te voegen.

5. Kies acties: klik op de knop Kies acties of op het gelijknamige tabblad om bij elk aandachtsgebied acties en actievlakken toe te voegen. Deze zijn via een vrij tekstveld eventueel te specificeren. Per gebied zijn meerdere acties toe te voegen.

Het uiteindelijke zorgplan toont alleen gebieden waar acties aan toegevoegd zijn.

Stap 2: zorgplan aanmaken

Zodra alle gegevens via de Omaha-assessment in kaart gebracht zijn, moet deze informatie omgezet worden in een zorgplan. /topic-images/2019-07-02%2011_53_15-Omaha%20classificatie_326.png

1. Navigeren: ga in de Omaha-assessment naar het onderdeel Zorgplan instellingen.

2. Geldigheid en akkoordverklaring: geef hier de geldigheidsperiode in en geef aan of het zorgplan besproken en akkoord bevonden is of ondertekend moet worden.

3. Concept zorgplan maken: klik op de blauwe knop Zorgplan om een conceptzorgplan te maken.

4. Actief zorgplan maken: klik op de groene knop Activeer zorgplan om een actief zorgplan te maken. Dit zorgt er ook voor dat de Omaha-assessment de status Actueel krijgt.

Een eventueel ander aanwezig Omaha-zorgplan wordt automatisch gearchiveerd op het moment dat er een nieuw zorgplan geactiveerd wordt.

Ontbreken er nog noodzakelijke gegevens in de Omaha-assessment? Dan wordt dat hier aangegeven onder Meldingen.

Het zorgplan is pas te activeren als voldaan is aan de onderstaande drie voorschriften:

• er is een begindatum ingevuld.

• er is per geselecteerd gebied minimaal 1 actie aangemaakt.

• alle verplichte vragen uit het optionele onderdeel Aanleiding zijn ingevuld.

Stap 3: rapporteren op voortgang in het zorgplan

In het actieve zorgplan is het mogelijk om per gebied te rapporteren op voortgang in kennis, gedrag en status.

1. Klik in het zorgplan op Voortgang.

2. Geef met de sterretje het juiste niveau van de cliënt aan. Notities zijn optioneel bij te voegen. Alleen de laatste 100 voortgangsmetingen worden in de grafiek weergegeven.

3. De voortgang is terug te vinden in het zorgplan en wordt ook als gekoppelde rapportage weergegeven.

Stap 4: rapporteren op acties

Via de knop Rapportage is het mogelijk om per actie een rapportage van een zelf te kiezen type toe te voegen.

De rapportage is terug te vinden in het zorgplan en wordt als gekoppelde rapportage in het cliëntdossier weergegeven.

Stap 5: zorgplan vernieuwen of dupliceren

Een actief zorgplan is niet meer aan te passen. Om aanpassingen door te voeren, moet daarom een nieuw zorgplan aangemaakt worden. Dit kan op twee manieren:

1. Vanuit zorgplan nieuw zorgplan aanmaken via knop Nieuw zorgplan.

Ga naar het zorgplan van de cliënt en klik op Nieuw zorgplan. Via deze knop wordt er een nieuwe concept Omaha- assessment aangemaakt onder het menu-item Vragenlijsten. De gegevens uit het actuele zorgplan zijn hierin terug te vinden. De concept assessment is naar wens aan te passen.

2. Vanuit actuele Omaha assessment een nieuw zorgplan aanmaken via knop Dupliceer.

Ga bij de cliënt naar Profiel en open de actuele Omaha-assessment. Ga naar het onderdeel Zorgplan instellingen en klik hier op Dupliceer. Er wordt nu een nieuwe Omaha-conceptassessment aangemaakt. De conceptassessment is naar wens aan te passen.

Gearchiveerde vragenlijsten zijn niet te dupliceren.

Stap 6: zorgplan archiveren

Zorgplannen zijn op twee manieren te archiveren:

1. Door het activeren van een nieuw zorgplan (zie stap 2).

2. Via de knop Archiveren in het actuele zorgplan.

category image

Ons Dossier