1. Home
  2. Kennisbank
  3. Ons Plannen & Roosteren
  4. Flex

Toelichting op Flex in Ons Plannen & Roosteren

Bijgewerkt op 25 Jul om 10.19 uur
Het kan voorkomen dat een roosteraar geen medewerker uit het team kan inroosteren. Met de flexfunctionaliteit kan de roosteraar een medewerker uit een flexpool inroosteren.

Flexfunctionaliteit is niet standaard inbegrepen in Ons Planning. De module is op aanvraag te activeren, waarbij aanvullende kosten gelden. Neem contact op met uw accountmanager om de voorwaarden te bespreken en de functionaliteit te laten activeren.

Flex is iets anders dan zelfroosteren. Flex en zelfroosteren zijn afzonderlijk en in combinatie met elkaar te gebruiken. Zie Toelichting op Zelfroosteren voor meer informatie.

Regulier flexproces

Met de flexfunctionaliteit kan de roosteraar van een wijkteam een dienst laten uitvoeren door het flexteam door in het roosterscherm een flexmedewerker aan te vragen. Medewerkers die lid zijn van het flexteam kunnen zich voor deze diensten inschrijven via de planning- en roosterinzage. De roosteraar van het flexteam ziet vervolgens deze inschrijving en kan een medewerker uit het flexteam toewijzen aan de dienst.

Meer informatie

Alternatief flexproces

In het reguliere flexproces bepaalt de flexroosteraar welke medewerker de dienst krijgt toegewezen, maar Ons Planning ondersteunt nog een andere werkwijze. In dit alternatieve flexproces is het de flexroosteraar die een voorstel doet voor een flexmedewerker. De wijkroosteraar krijgt dit voorstel te zien (evenals de alternatieven) en kan daarna besluiten om dit voorstel over te nemen of niet.

Alternatief flexproces configureren

De instelling voor het alternatieve flex proces wordt gedaan bij het flex team.

1. Selecteer het flexteam, klik op DashboardMijn team instellingenToon/Verberg zelfrooster opties.

2. Selecteer bij de optie Wie maakt de flex toewijzingen? 'Aanvragende team'.

Als je dit gebruikt dan kan het aanvragende team de flexaanvraag niet meer annuleren; alleen het flexteam kan dan de aanvraag annuleren. Anders gezegd is het alleen mogelijk om een flexaanvraag vanuit het aanvragende team te annuleren als beide teams (aanvragend en flex) mogen kiezen uit inschrijvingen. De filosofie daarachter is dat wanneer een flexaanvraag wordt gedaan, het flexteam vervolgens 'aan zet' is om tot een passende invulling te komen. Als de aangevraagde positie dan in een flexpool wordt uitgezet, maar meteen vanuit het aanvragende team wordt geannuleerd, dan bestaat het risico dat de flexpool onnodig moeite doet om de dienstplek op te vullen, waar dat al niet meer nodig lijkt te zijn.