1. Home
  2. Kennisbank
  3. Ons Administratie
  4. PEZ

Eerstelijnstraject bij een cliënt toevoegen of bewerken

Bijgewerkt op 24 Oct om 15.03 uur

Benodigde autorisatie

  • Taak Eerstelijnstraject [van een cliënt] bewerken

Eerstelijnstraject toevoegen of bewerken

  1. Ga in Ons Administratie naar een cliënt en klik op Zorgtrajecten. Voor het bewerken van bestaande trajecten kun je ook direct op het juiste traject klikken.

  2. Er verschijnt een overzicht de mogelijke typen zorgtrajecten:

    /topic-images/2019-05-10%2013_53_02-Overzicht%20zorgtrajecten%20van%20cli%C3%83%C2%ABnt_226.png

    Kies voor Eerstelijnstraject.

  3. Alle eerstelijnstrajecten worden getoond, zowel de actieve als de inactieve trajecten. De actieve trajecten worden bovenaan getoond.

    /topic-images/2019-05-10%2014_13_58-Ons_227.png
  4. Om een nieuw traject toe te voegen, klik je op het plusje (1). Bij het aanmaken van een nieuw traject kom je meteen in het bewerken-scherm terecht. Om een bestaand traject te bewerken klik je eerst op de naam van het traject (2), en vervolgens op het bewerken-icoontje, bovenaan het traject.

  5. Het overzicht van het eerstelijnstraject verschijnt, hier kunnen de verschillende velden gevuld worden. De meeste velden spreken voor zich, maar de volgende lichten we verder toe:

    • Het zorgtrajectnummer dient door alle verschillende zorgverlenende partijen binnen dezelfde zorglegitimatie gebruikt te worden. Bij wijzigingen van startdatum/diagnosecode/lichaamslocatie moet er een nieuw zorgtrajectnummer worden uitgegeven. Als je dit nummer leeg laat en de legitimatie opslaat, wordt dit veld automatisch met een uniek nummer gevuld. Je kunt dit nummer ook zelf eventueel handmatig aanpassen. Er is een signalering toegevoegd wanneer een van deze gegevens wijzigt en er al een eerdere declaratie is gedaan. De signalering geeft aan dat dat crediteringen oplevert of dat er een nieuw traject moet worden gestart.
    • De aanspraakdatum is niet verplicht, en moet alleen gevuld worden als de cliënt al bij een andere aanbieder een traject gestart heeft gebaseerd op dezelfde aanspraak. In dat geval moet de verzekeraar de startdatum van de aanspraak weten. Dit veld moet dus gevuld worden als deze datum afwijkt van de zorgtrajectstartdatum. Anders kan de declaratie worden afgewezen.  
    • 'Einddatum' en 'Reden einde zorg': als een einddatum wordt ingevuld, verschijnt het veld met 'Reden einde zorg'. Dit laatste veld is verplicht indien een einddatum is opgegeven.

    • Het veld Toelichting lichaamslocatie wordt alleen getoond als de legitimatie de Discipline oefen-, fysio- of huidtherapie heeft. Het hangt af van de verwijsdiagosecode of het verplicht is om dit veld te vullen. De verwijsdiagnosecode is conform de uniforme DCSPH-lijst. Als het veld in combinatie met de diagnosecode verplicht gevuld moet worden, maar niet gevuld is, zal dit leiden tot uitval in de GDS801 export.

    • Verwijsdiagnosecode: deze kan handmatig worden ingevoerd, of via de keuzehulp door op hulp bij invoer te klikken. De invoerhulp geeft vier keuzemenu's die de code bepalen.

    • Behandellocatie: hier worden alleen locaties met een AGB-code getoond. Zie Behandellocaties configureren.

    • Het vinkje 'Ongeval?' kan gebruikt worden als er sprake is geweest van een ongeval. Dit is verplicht om te melden, als bijvoorbeeld aanspraak op een andere verzekering kan worden gedaan.

    • Is er sprake van Eerstelijnszorg via GZSP? Dan kan dit via een vinkje aangevinkt worden. Vervolgens moet de èerste regiebehandelaar ingevuld worden. Deze komt dan mee in de PM304-export.

    • Fysiotherapeutische nazorg: Als een cliënt een eerstelijnstraject heeft van de discipline Fysiotherapie en daarbij tijdens het traject verzekerd is bij het Zilveren Kruis, dan kun je nu vastleggen of er sprake is van Fysiotherapeutische nazorg. Als hier sprake van is, kan het veld Fysiotherapeutische nazorg aangevinkt worden. Dit veld wordt ook meegenomen in de export. In de prestatierecord is dit terug te zien onder het element AanvullendPrestatieKenmerk.

  6. Klik op Opslaan om het eerstelijnstraject vast te leggen bij de cliënt. Vervolgens kunnen de rest van de velden ingevuld worden.

Het is ook mogelijk om een eerstelijnstraject te bewerken als deze al gesloten is. Dit kan door de einddatum leeg te maken en wijzigingen door te voeren. Let op: als je wijzigingen maakt in belangrijke velden is het mogelijk dat er crediteringen uitgevoerd worden.


category image

Ons Administratie

Open navigation