1. Home
  2. Kennisbank
  3. Ons Administratie
  4. Zorglegitimatie

Indicatievrij vastleggen en declareren

Bijgewerkt op 22 Mar om 11.09 uur

Ons biedt ondersteuning voor het indicatievrij declareren, als hier afspraken over bestaan tussen zorgorganisaties en zorgkantoren. Producten waar dit voor geldt, kunnen handmatig toegevoegd en ingericht worden bij zorglegitimaties. Als er geen specifieke afspraken gemaakt zijn (en er geen bijbehorende productinrichting ingesteld is), zal er uitval ontstaan bij de AW319-export.

Te nemen stappen

1. Indicatievrije prestaties in Ons aanmaken en beheren

Uitleg over deze stap is te vinden in Indicatievrije prestaties beheren.

2. Het juiste zorglegitimatietype en indicatievrij te maken product selecteren

Selecteer het zorglegitimatietype waaraan je een indicatievrij product wilt toevoegen. Selecteer binnen deze zorglegitimatie het product dat indicatievrij gedeclareerd moet worden. Uitleg hierover is te vinden in Toelichting op het zorglegitimatieoverzicht (financieringsstromen) in Ons.

3. Markeer het product als indicatievrij

1. Zet bij de productconfiguratie het vinkje aan bij de optie Gebruik als indicatievrij.

2. Er verschijnt een nieuw dropdownmenu Indicatievrij product. Selecteer in dit veld de juiste indicatievrije prestatie, zoals ingesteld zijn onder stap 1.

3. Om de instellingen definitief te maken, klik op Opslaan. Het product is vervolgens in dit zorglegitimatietype ingesteld als indicatievrij product.

4. Financiering koppelen aan een uursoort

Koppel de indicatievrije financiering vervolgens aan de juiste uursoort. Uitleg hierover is te vinden in Uursoorten configureren (onder het kopje 'Financiële configuratie van uursoorten').

5. Tarieven

De nieuw aangemaakte indicatievrije producten moeten een tarief krijgen. Uitleg hierover is te vinden in Tarieven instellen bij producten en prestaties.

6. Registreren van tijd bij de cliënt

Het registreren van tijd bij de cliënt gaat op de gebruikelijke manier. Zorg ervoor dat de cliënt de juiste zorglegitimatie met de juiste uursoort heeft. Zodra die inrichting goed staat, kun je indicatievrije producten registreren bij de cliënt.

7. Declareren

Tot slot kan het product meegenomen in de declaratie-export die voor het legitimatietype waar het product bij hoort, gebruikt wordt. Uitleg over het declareren via een export is te vinden in Declareren: export uitvoeren.

• Ongeacht de inrichting is het altijd verstandig te controleren of het filter dat gebruikt wordt voor de export, dit indicatievrije product bevat en dat deze aan juiste legitimatie is gekoppeld.

• Stuksproducten worden niet meegenomen als bij die producten een datum in het verleden is ingevoerd. Dit kun je controleren bij de Automatische stuksdeclaratie.