1. Home
  2. Kennisbank
  3. Ons Administratie
  4. Compensatiesaldo

Compensatie-instellingen voor specifieke medewerkers

Bijgewerkt op 15 Mar om 09.52 uur

In Nedap Ons is het mogelijk om compensatie te berekenen voor specifieke medewerkers. Daarbij wordt compensatie berekend:

• als medewerkers meer uren maken dan hun vastgestelde contracturen bij een vast aantal contracturen

• als medewerkers meer uren maken dan hun vaste + variabele uren bij een min-max contract

• Werken medewerkers minder uren dan het aantal vaste contracturen (of dan het vaste deel bij een min-max contract)? Dan kan er een negatief compensatiesaldo ontstaan.

Deze handleiding beschrijft de stappen rondom het inrichten van de compensatieberekening en -uitbetaling van specifieke medewerkers met een vast aantal uren en medewerkers met een min/max-contract.

Compensatie berekenen

De onderstaande instellingen hebben effect op specifieke instellingen van een medewerker.

Compensatieberekening instellen bij een medewerker

Compensatieberekening moet per medewerker in- of uitgeschakeld worden. Uitleg over het instellen van compensatieberekening bij de medewerker is te vinden in Compensatieberekening instellen bij een medewerker.

Berekening van het compensatiesaldo bij indiensttreding gedurende week of bij wijziging van een contract

Compensatie binnen Ons wordt per dag berekend en vervolgens per week opgeslagen. Bij tussentijdse veranderingen door bijvoorbeeld een indiensttreding of contractwijziging raden wij dan ook aan om het compensatiesaldo handmatig te corrigeren op het moment dat:

• een medewerker gedurende de week in dienst komt of uit dienst gaat.

• een medewerker gedurende de week een contract wijziging (uren) heeft.

Compensatie uitbetalen

Bij het uitbetalen van het compensatiesaldo zijn per medewerker voorkeuren in te stellen:

Automatische compensatieuitbetaling instellen per medewerker

Per medewerker is in te stellen of het compensatiesaldo automatisch uitbetaald moet worden. Daarbij geldt verschil tussen een medewerker met een vast aantal contracturen en een medewerker met een min-max contract.

Automatische compensatieuitbetaling bij medewerkers met vaste contracturen

Bij medewerkers met vaste contracturen is in te geven dat compensatie automatisch uitbetaald moet worden. Daarbij is een minimumsaldo in te geven waarboven het compensatiesaldo automatisch uitbetaald moet worden.

Ga hiervoor naar het tabblad van de medewerker, klik op Uren en op Instellingen compensatiesaldo.

Onder de opties om de berekening van compensatie in te richten, is de optie 'Betaal automatisch positief saldo uit bij salarisexport' te vinden. Vink deze optie aan.

Standaard wordt het saldo boven 0:00 uur automatisch uitbetaald. Is er organisatiebreed echter een ander minimum saldo ingesteld? Dan neemt dit scherm dat minimumsaldo over. Per medewerker kan hier naar wens van worden afgeweken.

Automatische compensatieuitbetaling bij medewerkers met een min/max-contract

Bij medewerkers met een min-max contract is de automatische uitbetalingsoptie alleen aanwezig als ingesteld staat dat het complete positieve saldo uitbetaald moet worden.