1. Home
  2. Kennisbank
  3. Ons Administratie
  4. FZ

Forensische zorg: legitimatie bij cliënt vastleggen in Ons Administratie

Bijgewerkt op 22 Apr om 13.10 uur
In dit artikel wordt stapsgewijs uitgelegd hoe een FZ legitimatie toegevoegd kan worden en ook hoe deze gewijzigd of uitgebreid kan worden. Daarnaast wordt toegelicht hoe een declaratie aangemaakt kan worden. Zie Forensische zorg: toegelicht voor meer informatie over dit onderwerp.

Benodigde autorisaties

De volgende taak voor het vastleggen van zorglegitimaties:

• Forensische zorglegitimaties beheren

En deze taak:

• Declaraties en aanvullende diensten [van een cliënt] bewerken

FZ zorglegitimaties toevoegen en beheren

1. Ga naar een cliënt waar een forensische zoglegitimatie voor aangemaakt moet worden en ga onder het tabblad Overzicht naar het administratief overzicht.

2. Onder zorgtrajecten is zichtbaar of de cliënt een actief forensische zorglegitimatie heeft. In verband met de gevoeligheid van de informatie worden geen details over de inhoud van de legitimatie getoond. Indien wordt doorgeklikt, is een overzicht met actieve en inactieve FZ-legitimaties zichtbaar.

3. Klik op Nieuwe zorglegitimatie om een nieuwe FZ legitimatie toe te voegen.

4. Vul de gewenste gegevens in en sla deze op.

Alle in te vullen velden zijn overeenkomstig de Vektis FZ303-standaard en zijn niet te wijzigen.

5. Klik op een actieve FZ-legitimaties om meer informatie in te zien en om de legitimatie te wijzigen of uit te breiden.

6. Klik vervolgens op het potloodje om de legitimatie aan te passen, of op de + achter Zorgzwaartepakketen of Extramurale functies om deze aan te maken.

Zorgzwaartepakketten (ZZP) aanmaken

Kies de ZZP die je aan deze forensische zorglegitimatie wilt koppelen en vul de overige informatie in.

Zie ZZP-prestatielijst inrichten voor meer informatie.

Extramurale functies aanmaken

Kies de extramurale functie die je aan de forensische zorglegitimatie wilt koppelen en vul de overige informatie in.

Deze functies zijn gekoppeld aan de uursoorten. Zie Uursoorten configureren voor meer informatie hierover.

Zorgcontractvormen koppelen

Je kunt een contractvorm koppelen aan een FZ-legitimatie. Bij deze koppeling kun je een geldigheidsperiode opgeven, waardoor het mogelijk wordt om tijdens de duur van de legitimatie te wisselen van contractvorm.

Declaratie aanmaken

1. Ga bij de cliënt naar het administratieve overzicht of het tabblad Financieel en klik op Declaraties en aanvullende diensten.

2. Klik vervolgens op Nieuwe aanvullende dienst.

1. Selecteer de categorie Forensische zorg.

2. Op basis van de legitimatie en ZZP wordt de keuze bij de aanvullende dienst beperkt; alleen de betreffende prestatie kan geselecteerd worden. Er bestaat de keuze om deze inclusief of exclusief dagbesteding te declareren.

3. De begindatum wordt niet automatisch gevuld. Wel is te zien bij de prestatie wat de begindatum is.

4. Selecteer vervolgens of de gehele week, of alleen enkele dagen gedeclareerd moeten worden.

5. Indien er sprake is van een aangepast tarief, dan is dit in te voeren.

ZZP via een aanvullende dienst toevoegen

Het is niet mogelijk om ZZPs via uursoortfinanciering toe te voegen, omdat ZZPs veelal een eenheid per dag hebben en tijdregistratie dus onnodig is.
Zodra de cliënt een Forensische legitimatie en bijbehorende ZZP of functie heeft, kan die gedeclareerd worden. Voor de ZZP geldt dat je hiervoor handmatig een declaratie moet aanmaken. Voor extramurale prestaties/functies geldt dat je deze via zorgregels moet declareren.
  1. Ga bij de cliënt naar het tabblad Overzicht of het tabblad Financieel en klik op Declaraties en aanvullende diensten.

2. Klik vervolgens op Nieuwe aanvullende dienst.

3. Selecteer de categorie Forensische zorg.

• Op basis van de legitimatie en ZZP wordt de keuze bij de aanvullende dienst beperkt en kan alleen de betreffende prestatie geselecteerd worden. Je hebt de keuze om deze inclusief of exclusief dagbesteding te declareren.

• De begindatum wordt niet automatisch gevuld. Wel geeft de prestatie de begindatum weer.

• Selecteer of de gehele week of alleen enkele dagen gedeclareerd moeten worden.

• Als er sprake is van een aangepast tarief, dan kun je dit invoeren.

4. /topic-images/ZZPviaaanvullendedienst3_1367.png

De declaratie wordt nu in het overzicht weergegeven.