1. Home
  2. Kennisbank
  3. Ons Administratie
  4. XML-import

Gegevens importeren via XML-bestanden

Bijgewerkt op 04 Sep om 11.09 uur

Een externe koppeling zorgt voor uitwisseling van gegevens tussen Nedap Ons en een externe partij. We bieden verschillende manieren voor het uitwisselen van gegevens:

  • Op basis van Ons API.

  • Op basis van XML-bestanden.

Deze handleiding gaat over koppelingen die lopen via XML-bestanden. Ben je benieuwd naar informatie over koppelingen via Ons API, zie dan: Koppelingen met Ons: API-koppelingen.

Te importeren gegevens en schema definitie (XSD)

Onderstaande interfacebeschrijvingen en XSD zijn van toepassing op het handmatig importeren in Ons, en automatisch importeren via iO Watch & Go. De applicatie Ons Import heeft een andere XSD en importbeschrijving.

De beschikbare elementen zijn toegelicht in de XML interface beschrijving. Het importbestand dient te voldoen aan de XML Schema Definitie (XSD).


Importinstellingen

Je kunt aangegeven hoe gegevens die via XML-bestanden geïmporteerd worden, verwerkt moeten worden.

Ga naar BeheerImport en klik onder Instellingen op Importinstellingen.

Verwerk alleen mutaties

Het in- of uitschakelen van de optie Verwerk alleen mutaties heeft de volgende werking:

  • Inschakelen: Ons vergelijkt het huidige en vorige importbestand en importeert alleen mutaties die niet aanwezig waren in het vorige importbestand.

  • Uitschakelen: Ons importeert de volledige set met gegevens uit het importbestand.

Standaardwaardes indicatiebesluit import

Wlz-indicatiebesluiten die geïmporteerd worden, moeten voorzien zijn van het veld Zorgkantoor en bij zzp's ook het veld Leveringsvorm. Sommige pakketten bieden deze informatie echter niet aan.


In dat geval kunnen deze waardes ingevuld worden, zodat de import in ieder geval doorgevoerd kan worden. Hierbij importeer je dus voor alle besluiten hetzelfde zorgkantoor en leveringsvorm. In de praktijk zal het vaak voorkomen dat er verschillende zorgkantoren of leveringsvormen voorkomen. Het is dan ook belangrijk om deze geïmporteerde besluiten na afloop door te lopen en waar nodig het juiste zorgkantoor en de juiste leveringsvorm toe te voegen.

Geïmporteerde zorgregels poolteam op de locatie van de cliënt

Ga naar Beheer > Import > Importinstellingen en schakel de optie Gebruik hoofdlocatie van client in plaats van locatie medewerker indien onderdeel van poolteam in. Nu kun je de zorgregels bij een poolteam op de locatie van de cliënt zetten voor wie de zorg geleverd is, in plaats van altijd vast op het team van de medewerker.

Mogelijkheden om XML-bestanden te importeren

We bieden de volgende manieren om XML-bestanden te importeren.


Handmatig een XML-bestand uploaden

Deze optie is het meest laagdrempelig. Er kan een bestand gemaakt worden en deze kan handmatig geüpload worden in Ons Administratie. Deze methode is handig voor eenmalige imports of het testen van importbestanden die later geautomatiseerd geïmporteerd dienen te worden.

Navigeren en importeren

Zodra een XML-bestand is gemaakt, kan deze in Ons Administratie worden ingelezen via het menu BeheerImportiO Importbestand inlezen. Selecteer het gewenste XML-bestand en klik op inlezen.


Via Beheer > Import > Importrapportage inzien is een overzicht te zien met de imports die zijn gedaan. Eventuele foutmeldingen worden hierin aangegeven. Onderstaande alinea helpt bij inleesfouten:

Het XML-bestand wordt niet (goed) ingelezen

Het kan voorkomen dat het importeren van een XML-importbestand niet lukt, of niet volledig lukt. Een melding kan zijn dat bepaalde elementen niet geldig zijn, of dat bepaalde elementen niet zijn geïmporteerd. Ook kan het zijn dat er geen melding komt, maar dat alsnog de verwachte gegevens niet in de applicatie aanwezig zijn. Hier wordt uitleg gegeven over hoe het overgrote deel van dergelijke problemen op te lossen zijn.

Import of element X disabled

Allereerst is het van belang om te weten of de import van een of enkele specifieke elementen is geblokkeerd. Indien dit het geval is, is dit in de importrapportage te zien met de tekst 'Import of element [naam van het element] is disabled'. Indien het daar genoemde element het element is dat geïmporteerd dient te worden, is dit in te schakelen door Nedap healthcare Support.

Validatie volgens de XSD

Het te importeren XML-bestand wordt door Ons Administratie gevalideerd aan de hand van een vooropgezet schema. Dit schema heet de XML Schema Definition, kortweg XSD. De XSD is hierboven te downloaden. Sla deze op de computer op.


Tooling

De volgende stap is om gebruik te maken van tooling die het te importeren XML-bestand kan vergelijken met de XSD. In dit artikel gaan we uit van het gratis programma Notepad ++.


Plugin

Nadat Notepad ++ is geïnstalleerd, is het nodig om een XML-plugin te installeren. Doe dit via PluginPlugin ManagerShow Plugin Manager. Selecteer de XML Tools en klik op Install. Bevestig de opties die volgen.

XML-bestand openen

Nadat Notepad ++ en de plugin zijn geïnstalleerd, dient het te importeren XML-bestand met Notepad++ geopend te worden. Verwar dit niet met het XSD-bestand.

Valideren

Klik op PluginsXML Tools Validate now. Selecteer het zojuist opgeslagen XSD bestand en klik op OK.

Output

Een dialoogvenster verschijnt. Hierin wordt weergegeven wat de verschillen zijn tussen het XML-bestand en het geldige XLM schema (XSD). Los deze fouten op en probeer het opnieuw. Mochten er geen fouten meer aanwezig zijn, en het bestand is alsnog niet succesvol te importeren, neem dan contact op met Nedap healthcare Support.

Geautomatiseerd uploaden via de XML import webservice

De XML import webservice maakt het mogelijk om bestanden vanuit een bronpakket geautomatiseerd aan te bieden aan een webservice. Meer informatie over de webservice is te vinden in de XML interface beschrijving.

Geautomatiseerd uploaden met iO Watch & Go

Deze optie is geschikt om periodiek (bijvoorbeeld dagelijks, of ieder uur) bestanden geautomatiseerd in te lezen. Zo kunnen bijvoorbeeld in een bronsysteem medewerkers worden ingevoerd, die vervolgens door de import automatisch in Ons geïmporteerd worden. Zie voor meer informatie: iO Watch and Go.

Ons Import (Alternatieve importmogelijkheid)

Gebruik Ons Import om veel en complexe informatie in Ons in te lezen, waarbij rekening kan worden gehouden met relaties en afhankelijkheden van de data. Zie Bestanden inlezen via Ons Import voor meer informatie.

category image

Ons Administratie

Open navigation