1. Home
  2. Kennisbank
  3. Ons Administratie
  4. GRZ-DBC

Audiologische DBC's gebruiken in Ons Administratie

Bijgewerkt op 29 May om 16.28 uur
In deze handleiding lees je meer over het inschakelen van Audiologische DBC's, het aanmaken van een Audiologisch DBC-traject en het declareren ervan.

Functionaliteit inschakelen

Ga naar Instellingen > Overige instellingen > DBC Beheer en klik op de knop Maak DBC-AUDIO-financiering aan om de functionaliteit in te schakelen. Op de achtergrond worden dan de uursoorten, het filter en de financieringsstroom aangemaakt.

Tijd schrijven

Via Ons Agenda schrijf je tijd op een tijdsgebaseerd uursoort en je voegt de stuksgebaseerde Audio-DBC-uursoort als toeslag toe. Deze Audio-DBC-uursoorten worden tijdens een export omgezet naar tijd op basis van de normtijd van deze prestaties. Deze tijd wordt naar de Grouper gestuurd om een product te bepalen. Het geselecteerde tijdsgebaseerde uursoort volgt de gewone uursoortafleiding. We raden je aan hiervoor een uursoort te kiezen dat afleidt naar een intern product voor bijvoorbeeld stuurinformatie.

Traject aanmaken via Zorgtrajecten

Ga bij een cliënt naar Zorgtrajecten en klik vervolgens naast Audiologisch DBC-traject op het plusje.

Gegevens voor een DBC traject invoeren of wijzigen

Een DBC traject bestaat uit een algemeen gedeelte (DBC-zorgtraject) en een specifieker gedeelte (DBC-subtraject).


DBC-zorgtrajectgegevens

  • Startdatum: de datum van opname en daarmee het begin van het nieuwe DBC-zorgtraject. Deze datum wordt automatisch gevuld met de huidige dag.

  • Einddatum: de einddatum van het zorgtraject wordt automatisch ingevuld op een jaar na de startdatum. Deze datum verandert indien een subtraject wordt geopend en gesloten; in dat geval wordt de datum op 360 dagen na de sluitingsdatum van het subtraject gezet. Het enige wat Ons® doet, is het zetten van de einddatum op 360 dagen na de begindatum. Verder worden hoofdtrajecten niet automatisch afgesloten omdat die 1) nergens naartoe gestuurd worden en 2) gebruikt worden om te bepalen of er een aanvullend traject gestart moet worden of een nieuw initieel traject. Het blijft daarom een vrij te vullen en te bewerken veld.

  • Verwijzend zorgtrajectnummer: het verwijzend zorgtrajectnummer is afkomstig van bijvoorbeeld het ziekenhuis die de cliënt heeft doorgestuurd naar de zorginstelling. Het advies is dit nummer altijd te vullen indien bekend.

  • Naam ziekenhuis: hier vul je (indien van toepassing) de naam in van het ziekenhuis waar de cliënt vandaan komt. Er kan gezocht worden naar alle in de applicatie bekende externe zorgleveranciers. Op basis daarvan wordt automatisch de bijbehorende AGB-code gevuld. Het is mogelijk om de AGB-code te vullen indien de externe zorgleverancier nog niet in het systeem aanwezig is. De code zelfverwijzer is bepalend voor het al dan niet vullen van dit veld (zie hieronder).

  • Naam specialist: hier vul je (indien van toepassing) de naam in van de specialist van het ziekenhuis, waar de cliënt eerder onder behandeling was. Er kan gezocht worden naar alle in de applicatie bekende externe zorgleveranciers. Op basis daarvan wordt automatisch de bijbehorende AGB-code gevuld. Het is mogelijk om de AGB-code te vullen indien de externe zorgleverancier nog niet in het systeem aanwezig is. De code zelfverwijzer is bepalend voor het al dan niet vullen van dit veld (zie hieronder).

  • Verwijzend specialisme: deze code geeft het verwijzend specialisme aan waardoor de cliënt vanuit het ziekenhuis is verwezen voor een revalidatietraject. De code zelfverwijzer is bepalend voor het al dan niet vullen van dit veld (zie hieronder).

  • Code (zelf)verwijzer: in dit veld kunnen vier verschillende code zelfverwijzers worden gekozen. Afhankelijk van de gekozen optie zullen de velden AGB-code ziekenhuis, AGB-code specialist en/of verwijzend specialisme wel of niet gevuld moeten worden. In de tabel hieronder wordt weergegeven bij welke code zelfverwijzer welke velden gevuld dienen te worden.

Toelichting op welke velden in welke situatie gevuld mogen worden.

Code (zelf)verwijzer

Naam en AGB-code specialist

Verwijzend specialiseme

Naam en AGB-code ziekenhuis

Wat te doen

4

AGB-code van de verwijzende zorgverlener (natuurlijk persoon)

Je mag één van de twee namen en AGB-codes invoeren: specialist of ziekenhuis.

Het verwijzend specialisme hoeft niet gevuld te worden.

4

AGB-code van de verwijzende instelling / praktijk

Je mag één van de twee namen en AGB-codes invoeren: specialist of ziekenhuis.

Het verwijzend specialisme hoeft niet gevuld te worden.

5

AGB-code van de verwijzende zorgverlener (natuurlijk persoon)

AGB-code van het verwijzend specialisme

Je mag alleen de naam en AGB-code van de specialist invullen.

Het verwijzend specialisme moet gevuld worden.

6

AGB-code van de verwijzende zorgverlener (natuurlijk persoon)

AGB-code van het verwijzend specialisme

Je mag bij 6 of alleen de naam en AGB-code van de specialist en verwijzend specialisme vullen (deze optie), of de naam en AGB-cde van het ziekenhuis en het verwijzend specialisme (volgende optie).

6

AGB-code van het verwijzend specialisme

AGB-code van de verwijzende instelling / praktijk

Je mag bij 6 of alleen de naam en AGB-code van de specialist en verwijzend specialisme vullen (vorige optie), of de naam en AGB-cde van het ziekenhuis en het verwijzend specialisme (deze optie).

7

AGB-code van de verwijzende zorgverlener (natuurlijk persoon)

AGB-code van het verwijzend specialisme

Je mag alleen de AGB-code van de specialist invullen.

8

n.v.t.

n.v.t.

n.v.t.

Bij 8 hoeven geen van deze velden gevuld te worden.


DBC-subtrajectgegevens

  • Trajecttype: hier wordt weergegeven of het een initieel of aanvullend traject betreft. Een aanvullend traject is een opvolgend subtraject onder hetzelfde zorgtraject.

  • Startdatum: dit veld wordt automatisch gevuld en heeft dezelfde datum als de startdatum van het nieuwe DBC-traject (zie hierboven). Controleer deze datum indien het een aanvullend traject is.

  • Zorgvraag: de eigen omschrijving met welk doel een cliënt in zorg komt.

  • Diagnose: geef de juiste diagnosecode in. Het invullen van de diagnosecode is noodzakelijk om te kunnen aanleveren via de ZH308.

  • ICD10: geef de ICD-10-classificatie op.

  • Verwacht product: in dit veld kun je zelf aangeven welk DBC-product je verwacht bij de betreffende cliënt. Deze verwachting is niet nodig voor de aanlevering, maar dient ter monitoring. Het geeft in een later stadium weer hoe je staat ten opzichte van wat je in het begin had verwacht. Het verwacht product wordt weergegeven in de DBC-productiemonitor in het veld 'verwacht product'.

  • Product OHW-grouper: dit veld wordt automatisch gevuld op het moment dat er een OHW-Grouper-retourbericht is ingelezen, waarin er voor de OHW een vastgesteld product is.

  • Product DBC-Grouper: dit veld wordt automatisch gevuld met het vastgestelde product, na een productie-export naar de grouper.

  • Heeft privacyverklaring: vanaf 1 april 2015 kunnen cliënten met de zorgverzekeraar afspreken dat bepaalde privacygevoelige gegevens niet meer in de factuur meekomen. Cliënt en zorginstelling stemmen dit met de zorgverzekeraar af door middel van een privacyverklaring. Alleen voor nieuwe subtrajecten die ingaan vanaf 1 april 2015 kunnen deze gegevens afgeschermd worden. Als deze privacyverklaring er is, dan kan het vinkje 'heeft privacyverklaring' in de zorglegitimatie worden geactiveerd. Als het vinkje geactiveerd is, worden zorgactiviteiten als niet declarabel teruggegeven door de grouper, waardoor deze zorgactiviteiten niet meer mee gaan in de ZH308. Voor de betreffende cliënt zitten er dan geen type 16-records (zorgactiviteitenrecords) in de aanlevering.

Verwacht DBC-product

Je kunt naar eigen wens de volgorde van DBC-producten aanpassen voor het dropdownmenu voor verwachte DBC-producten. Oude producten kunnen zo bijvoorbeeld onder aan de lijst worden geplaatst worden om de lijst overzichtelijker te maken. Ga hiervoor naar Beheer > Instellingen > Financieringsstromen > DBC en klik op het potloodje. De volgorde van de producten staat met een nummer aangegeven in de kolom. Bewerk een product om het veld Volgorde te kunnen aanpassen.

Export inrichten en declareren

Het declareren van de Audiologische DBC-trajecten gebeurt door exports van het type ZH308 of ZH310 uit te voeren. In geval van grouper-aanleveringen maakt het niet uit hoe vaak je deze export uitvoert. Voor de declaratie-exports geldt, net zoals voor andere soorten declaraties in Ons, dat alleen mutaties ten opzichte van eerder gedane declaratie-exports worden meegenomen.


Producten afleiden via de grouper

  • Aan de hand van alle geregistreerde zorgactiviteiten (aantal verpleegdagen en aantal behandeluren) en diagnose van de cliënt, wordt bepaald welk zorgproduct hierbij hoort (ook wel afleiden genoemd). Dit wordt gedaan door middel van een export naar de DBC-grouper. De grouper analyseert de gegevens en bepaalt met behulp van de productstructuur het declarabele product. De grouper stuurt vervolgens een declarabel product terug, gebaseerd op de registraties en de diagnose van de betreffende cliënt. De grouper is een dienst van Vecozo.

  • Er bestaan twee soorten groupers: de declaratie-grouper en de (optionele) OHW-grouper. In Ons zijn dit twee afzonderlijke exportprofielen, maar de werking is gelijk.

  • Je kunt de grouper-export meerdere keren uitvoeren.

  • Voordat je een declaratie-export doet, voer je eerst een grouper-export uit.

DIS

  • Via de DIS-export wordt achtergrondinformatie over trajecten aangeleverd aan een landelijk DBC-informatiesysteem.

  • Standaard wordt bij het uitvoeren van de ZH308 of ZH310-export ook de DIS-aanlevering gedaan en is het niet nodig om deze handmatig uit te voeren. In geval van fouten kan deze wel afzonderlijk geëxporteerd worden via een DIS-exportprofiel.

    • Zie voor configuratie: DIS-verbinding configureren. Selecteer bij DIS-type vervolgens AUDIO.

    • Een losse DIS-export uitvoeren is te doen via het geconfigureerde exportprofiel. Deze DIS-export wordt vervolgens automatisch aangeleverd aan DIS; hiervoor hoeven geen handmatige acties worden uitgevoerd. De DIS-export aanzetten is voldoende om alle informatie aan te leveren bij DIS.

Onderhanden werk (OHW)

  • Nog niet afgesloten trajecten kunnen - mits hiervoor afspraken met de verzekeraar zijn gemaakt - tussentijds worden gedeclareerd. Dit wordt onderhanden werk (OHW) genoemd.

  • OHW kan optioneel worden gebruikt om bevoorschotting te ontvangen.

  • De declaratie vindt plaats volgens de ZH310-standaard en kan gedaan worden via een afzonderlijk exportprofiel.

  • Je dient eerst een OHW Grouper aanlevering te doen bij VECOZO, waarop je een retourbericht ontvangt welke je kunt inlezen in Ons. Pas dan worden de producten gekoppeld. Daarna kun je de ZH310 genereren en indienen.

  • Bij het uitvoeren van de ZH310-export wordt ook automatisch de DIS-aanlevering gedaan.

  • ZH311-berichten zijn berichten met retourinformatie.

Declaratie-export uitvoeren

Als je GRZ-DBC's en Audiologische DBC's in je omgeving ondersteunt, moet je bij het exportprofiel de instellingen bewerken en Export type op de gewenste DBC zetten.

  • Alleen afgesloten trajecten kunnen worden gedeclareerd.

  • De declaratie vindt plaats volgens de ZH308-standaard en wordt uitgevoerd via een exportprofiel.

  • ZH310-berichten zijn berichten met retourinformatie.

  • Bij het uitvoeren van de ZH308-export wordt, afhankelijk van de instellingen in het DIS-beheer, ook automatisch de DIS-aanlevering gedaan. Zie DIS configureren voor meer informatie.

  • De einddatum in de export is niet de einddatum van de zorg, maar de peildatum van de OHW.

category image

Ons Administratie

Open navigation