1. Home
  2. Kennisbank
  3. Ons Administratie
  4. Compensatiesaldo

Compensatie-instellingen voor alle medewerkers

Bijgewerkt op 15 Mar om 09.18 uur

Uitleg over het inrichten en beheren van zowel applicatie-brede als medewerkerspecifieke instellingen rond de berekening van compensatie in Ons.

In Nedap Ons is het mogelijk om compensatie te berekenen voor medewerkers. Daarbij wordt compensatie berekend:

• als medewerkers meer uren maken dan hun vastgestelde contracturen bij een vast aantal contracturen

• als medewerkers meer uren maken dan hun vaste + variabele uren bij een min-max contract

• Werken medewerkers minder uren dan het aantal vaste contracturen (of dan het vaste deel bij een min-max contract)? Dan kan er een negatief compensatiesaldo ontstaan.

Deze handleiding beschrijft de stappen rondom het inrichten van de compensatieberekening en -uitbetaling van medewerkers met een vast aantal uren en medewerkers met een min-max contract.

Berekenen van compensatie: diverse generieke instellingen

De onderstaande opties hebben effect op de compensatie-instellingen van alle medewerkers in Ons.

Compensatie bij min-max contracten berekenen boven minimum of boven maximum van het contract

Standaard wordt compensatie bij min-max contracten berekend boven het maximum van het contract. Deze instelling kan aangepast worden, waarbij compensatie niet boven het maximum, maar al boven het minimum (boven het vaste gedeelte) van het min-max contract berekend wordt.

Ga hiervoor naar Beheer > Instellingen > Overige instellingen > Verloningsinstellingen. Onder de optie Min/Max contracten is de gewenste instelling aan te vinken.

Vergeet niet de instellingen definitief te maken door de wijzigingen op te slaan via Opslaan, onderaan de pagina.

Moment van berekening compensatie

1. Staat compensatieberekening aan bij een medewerker? Dan wordt in het compensatieoverzicht voor iedere week een regel aangemaakt. Ook kan aangegeven worden of er naast een regel per week ook nog aan het einde van de maand een extra regel moet worden aangemaakt.

2. Ga voor deze instelling naar Beheer > Instellingen > Overige instellingen > Verloningsinstellingen.

Voorbeeld bij berekening per week en aan einde van maand

Op 31-10 wordt een saldo berekend over oktober. Dit gebeurt als volgt: Gewerkte uren - contracturen / 7 * dagen van de maand = Compensatie saldo.

In dit voorbeeld is er 110 uur gewerkt in oktober (van 1-10-2012 t/m 31-10-2012). Het contract is 22 uur per week, oktober heeft 31 dagen, dus: 110 - (22 / 7 * 31) = 12,58 uur. Dat komt overeen met 12 uur en 34 minuten.
    Er is geen andere manier om dit per maand te berekenen omdat de contracturen per week ingevoerd worden en een berekening per maand gedaan wordt.

Compensatieberekening in- of uitschakelen voor specifieke uursoorttypes

Zie Uursoortconfiguratie beheren voor meer informatie.

Compensatieberekening uitschakelen per contracttype

Voor de Afas-verloningsexport biedt Ons de mogelijkheid om compensatieberekening uit te schakelen op het niveau van het contracttype. Dit wordt met name ingezet voor medewerkers met een 0-uren contract. Zij moeten al hun gewerkte uren namelijk meteen uitbetaald krijgen. Uitleg over deze optie is te vinden in Contracten beheren in Ons.

Uitbetalen van compensatie: diverse generieke instellingen

De onderstaande opties hebben effect op de compensatie-uitbetalingsinstellingen van alle medewerkers in Ons

Bepalen welk deel van het compensatiesaldo automatisch uitbetaald wordt

Ons biedt twee generieke opties om het volledige positieve saldo te laten uitbetalen:

• Het complete positieve saldo van het compensatiesaldo uitbetalen

• Alleen het saldo uitbetalen dat tussen het minimum en het maximum van het contract van de laatste verloningsperiode ligt

Uitleg over de werking en instelling van beide opties is te vinden in Instellen welk deel van het compensatiesaldo automatisch uitbetaald wordt.

Berekening compensatie: medewerkerspecifieke instellingen

De onderstaande instellingen hebben effect op specifieke instellingen van een medewerker.

Compensatieberekening instellen bij een medewerker

Compensatieberekening moet per medewerker in- of uitgeschakeld worden. Uitleg over het instellen van compensatieberekening bij de medewerker is te vinden in Compensatieberekening instellen bij een medewerker.

Berekening van het compensatiesaldo bij indiensttreding gedurende week of bij wijziging van een contract

Compensatie binnen Ons wordt per dag berekend en vervolgens per week opgeslagen. Bij tussentijdse veranderingen door bijvoorbeeld een indiensttreding of contractwijziging raden wij dan ook aan om het compensatiesaldo handmatig te corrigeren op het moment dat:

• een medewerker gedurende de week in dienst komt of uit dienst gaat.

• een medewerker gedurende de week een contract wijziging (uren) heeft.

Uitbetaling compensatiesaldo: medewerkerspecifieke instellingen

Bij het uitbetalen van het compensatiesaldo zijn per medewerker voorkeuren in te stellen.

Automatische compensatieuitbetaling instellen per medewerker

Per medewerker is in te stellen of het compensatiesaldo automatisch uitbetaald moet worden. Daarbij geldt verschil tussen een medewerker met een vast aantal contracturen en een medewerker met een min-max contract.

Automatische compensatieuitbetaling bij medewerkers met vaste contracturen

Bij medewerkers met vaste contracturen is in te geven dat compensatie automatisch uitbetaald moet worden. Daarbij is een minimumsaldo in te geven waarboven het compensatiesaldo automatisch uitbetaald moet worden.

Ga hiervoor naar het tabblad van de medewerker, klik op Uren en op Instellingen compensatiesaldo.

Onder de opties om de berekening van compensatie in te richten, is de optie 'Betaal automatisch positief saldo uit bij salarisexport' te vinden. Vink deze optie aan.

Standaard wordt het saldo boven 0:00 uur automatisch uitbetaald. Is er organisatiebreed echter een ander minimum saldo ingesteld? Dan neemt dit scherm dat minimumsaldo over. Per medewerker kan hier naar wens van worden afgeweken.

Automatische compensatieuitbetaling bij medewerkers met een min-max contract

Bij medewerkers met een min-max contract is de automatische uitbetalingsoptie alleen aanwezig als ingesteld staat dat het complete positieve saldo uitbetaald moet worden.