1. Home
  2. Kennisbank
  3. Ons Administratie
  4. Declaraties en aanvullende diensten

Automatische mutatiedagen configureren en gebruiken

Bijgewerkt op 19 Mar om 15.03 uur
Als een intramurale cliënt (met ZZP-legitimatie) van een locatie vertrekt mag de zorgorganisatie mutatiedagen declareren. Deze declaratiedagen zijn handmatig vast te leggen, maar ook automatisch. Dit artikel beschrijft de voorwaarden die gelden en op welke wijze automatische declaraties gebruikt kunnen worden. Automatische mutatiedagen kun je herkennen aan het feit dat deze mutatiedagen worden weergegeven in grijze tekst tegen een oranje achtergrond.


Voorwaarden en uitgangspunten

Voorwaarden voor automatisch aanmaken mutatiedagen

Het systeem maakt alleen automatisch mutatiedagen aan als aan de onderstaande voorwaarden voldaan is:

  • Cliënt moet aan een intramurale kamer gekoppeld zijn.

  • Op de ZZP mogen mutatiedagen gedeclareerd worden.

  • In het geval dat de kamer de volgende dag reeds door een andere cliënt in gebruik wordt genomen, wordt er 1 mutatiedag gedeclareerd.

Welke prestatie wordt gedeclareerd?

Afhankelijk van de ZZP van de cliënt wordt prestatie Z916 of Z917 gedeclareerd (met of zonder behandeling).

Aantal mutatiedagen dat automatisch aangemaakt wordt

Afhankelijk van de situatie worden geen, 1, 13, of 26 mutatiedagen gedeclareerd. Daarbij gelden de volgende uitgangspunten:


1 dag wordt gedeclareerd in geval van:

  • Interne verhuizing waarbij de ZZP open blijft staan (van kamer naar kamer).

(Maximaal) 13 dagen worden gedeclareerd in geval van:

  • Overlijden van de cliënt.

  • Het door de cliënt verlaten van de zorginstelling (uit zorg, danwel verhuizen naar andere zorgorganisatie).

(Maximaal) 26 dagen worden gedeclareerd in geval van:

  • Bij overlijden of verhuizing van een bewoner van een tweepersoonskamer kunnen mutatiedagen worden gedeclareerd voor elke kalenderdag dat de overblijvende bewoner de kamer alleen heeft bewoond. Hiervoor geldt een maximum van 26 mutatiedagen. Dit maximum geldt ook indien de overgebleven bewoner niet verhuist naar een éénpersoonskamer.

Moment waarop automatische mutatiedagen aangemaakt worden

Indien de functionaliteit is ingeschakeld wordt de declaratie van mutatiedagen gemaakt op het moment dat de intramurale kamer wordt beëindigd. Deze declaratie wordt automatisch ingekort op het moment dat de intramurale kamer bezet wordt door een nieuwe cliënt.

Kunnen bij het gebruik van automatische mutatiedagen ook handmatig mutatiedagen gedeclareerd worden?

Het blijft mogelijk om handmatig mutatiedagen de declareren. Deze worden niet vervangen door automatisch aangemaakte declaraties. Indien een automatische declaratie wordt aangepast, wordt deze door de applicatie als handmatige declaratie beschouwd. Om echter verwarring tijdens het proces te voorkomen is het raadzaam om ofwel de declaraties automatisch te laten genereren, ofwel dit handmatig te doen.

Configuratie

Als je het automatisch genereren van declaraties voor mutatiedagen wilt inschakelen, ga je naar Beheer > Instellingen > Overige instellingen. Klik vervolgens onder Intramuraal op Mutatiedagen.

/topic-images/MutatiedagenActiverenAuto_859.jpg

De optie om het aantal maanden terug in te voeren is van belang voor wijzigingen in de configuratie van de functionaliteit van automatische mutatiedagen bij reeds gemaakte automatische mutatiedagen. Stel dat het nu januari 2020 is, en de waarde staat ingesteld op '6 maanden', dan zullen wijzigingen in de configuratie tot 6 maanden terug (in dit voorbeeld t/m juli 2019) doorgevoerd worden. Wijziging van deze instelling heeft verregaande gevolgen voor reeds gemaakte declaraties, pas deze dus niet zomaar aan. Standaard staat de optie op 1 maand.


Klik ten slotte op Opslaan. Nadat je de functionaliteit hebt ingeschakeld, verdwijnt het bovenstaande scherm en wordt onderstaand scherm weergegeven:

/topic-images/MutatiedagenActiverenAuto_2_1424.jpg

Resultaat

Indien de functionaliteit staat ingeschakeld, is bij de cliënt op het declaratie-overzicht te zien welke mutatiedagen er bij de cliënt zijn aangemaakt. Ga hiervoor naar Cliënt > Overzicht > Declaraties en aanvullende diensten.

/topic-images/After_1417.png

Voorbeeld

 

/topic-images/OverzichtMutatiedagen_858.png

De mutatiedagen zijn zichtbaar in een aparte regel. Aan de kleur van de balk kan je zien of het om een handmatige of automatische mutatiedag gaat:

  • Een handmatige mutatiedag wordt weergegeven als lichtblauwe balk (net zoals andere declaratieregels).

  • Een automatische mutatiedag wordt weergegeven als licht- en donkerblauw gestreepte balk.

category image

Ons Administratie

Open navigation