1. Home
  2. Kennisbank
  3. Ons Administratie
  4. ZPM

Declareren voor het Zorgprestatiemodel

Bijgewerkt op 29 Apr om 16.09 uur

De nieuwe declaratiestandaard GDS801 is geïmplementeerd in Ons in de vorm van een exportprofiel. De naam van deze standaard staat voor Generieke Declaratiestandaard (GDS) en de 800-nummering verwijst naar het XML-formaat. Je declareert een combinatie van de setting, het beroep, het type consult en het aantal minuten. Validaties hierop worden uitgevoerd bij het draaien van de export en komen in het Excel-bestand naar voren.

Zorgcontracten koppelen aan een FZ-ZPM-legitimatie

Je kunt een zorgcontract koppelen aan een FZ-ZPM- legitimatie. Bij deze koppeling kun je een geldigheidsperiode opgeven, waardoor het mogelijk wordt om tijdens de duur van de legitimatie te wisselen van contractvorm.

Het contractnummer komt mee mee in het XML-bestand van de GDS801-export en wordt bepaald op basis van de AGB-code waarop de zorg geleverd is. Het nummer komt niet mee in het Excel-bestand van de GDS801-export. Als er geen contractvorm bij de zorglegitimatie is toegevoegd, en het systeem kan niet automatisch een contractvorm bepalen, dan resulteert dit in uitval in de GDS801.

GDS801 per AGB-code of op koepelcode exporteren

In het exportprofiel GDS801 voor de ZPM-GGZ of ZPM-FZ kan een AGB-code op worden opgegeven om verschillende AGB-codes voor verschillende instellingen/bv's losstaand van elkaar factureren of de facturatie scheiden als je via een ZZP-constructie vanuit 1 omgeving samenwerkt. Voor die exportprofielen is ook mogelijk een koepelcode in te stellen. Deze koepelcode wordt dan meegenomen in de facturen.


Let op: behandellocaties krijgen nog steeds prioriteit over een ingestelde koepelcode. Voor de FZ moet de te gebruiken koepelcode ook onderdeel zijn van een zorgcontract (ga hiervoor naar Beheer > Instellingen > Overige Instellingen > Beleidsprofielen/Zorgcontractinstellingen). De invulvelden Alleen de volgende AGB-codes exporteren en Koepelcode gebruiken in GDS801-export en de optie Koepelcode zijn nu toegevoegd in de exportprofielinstellingen van de GDS801. Ga naar BeheerExport en bewerk het bestaande GDS801-exportprofiel of voeg een nieuw exportprofiel toe. Zie Exportprofiel aanmaken voor meer informatie.


Er kan uitval ontstaan bij het draaien van een export op basis van de zorgvraagtypering. Als dit het geval is komt de volgende melding in beeld Geen zorgvraagtypering gevonden voor cliënt .... op datum ..., wanneer deze wel wordt verwacht. Deze uitvalreden treedt op als de zorgvraagtypering eerder is vastgelegd dan de ZPM-legitimatie van start gaat. De zorgvraagtypering moet dus binnen de geldigheid van de ZPM-legitimatie vallen.

category image

Ons Administratie

Open navigation