1. Home
  2. Kennisbank
  3. Ons Administratie
  4. Vakantiesaldo en verlofpotjes

Vakantie-, PBL- en PLB-potjes van een medewerker bewerken

Bijgewerkt op 15 Mar om 11.10 uur

Nedap Ons biedt de mogelijkheid om diverse verlofpotjes in te richten per medewerker, zoals vakantie-, PBL- en PLB-potjes. Per potje per medewerker zijn er aanpassingen en mutaties door te voeren. Deze handleiding geeft een overzicht van de specifieke bewerkopties.


Uitleg over het applicatiebreed inrichten en beheren van vakantiepotjes is te vinden in de handleiding Vakantie-, PBL- en PLB-potjes generiek beheren in Ons.

Startwaarde van een verlofpotje invoeren

Bij het invoeren van gegevens van nieuwe medewerkers, het overnemen van gegevens uit een ander verloningssysteem of het in gebruik nemen van nieuwe vakantiepotjes biedt Ons de mogelijkheid om een beginsaldo en begindatum in te geven bij een nieuw te starten vakantiepotje. Uitleg hierover is te vinden in Startwaarde van een verlofpotje invoeren.

Verlofsaldi importeren

Vakantiepotjes en -saldi zijn ook via XML per medewerker in Ons te importeren. Volg hiervoor de stappen en regels uit de XSD en XML-interface Gegevens importeren via XML-bestanden.


Er gelden verschillende regels voor de algemene vakantiepotjes (zoals wettelijk en bovenwettelijk) en speciale vakantiepotjes (zoals PBL en PLB).

Verlofsaldi overhevelen tussen potjes

Saldi zijn uit te wisselen tussen potjes. Dit is bijvoorbeeld relevant bij saldi in te beëindigen potjes of als saldi gaan vervallen. Zie Vakantiesaldi overhevelen naar een ander potje voor meer informatie.

Verlofsaldi corrigeren

Ons biedt de mogelijkheid om tussentijds saldi-aanpassingen door te voeren in het vakantiesaldi-overzicht bij de medewerker. Zo is het mogelijk om individueel saldo bij- of af te boeken. Hiervoor is de optie 'Saldi corrigeren' beschikbaar. Zie Verlof- en compensatiesaldi corrigeren of klaarzetten voor uitbetaling voor meer informatie.

Verlofsaldi uitbetalen

Ons biedt de mogelijkheid om handmatig per verlofpotje bij een medewerker vakantiesaldo af te boeken. Dit kan een positief- en negatief saldo zijn. Zo is het mogelijk om extra vakantiesaldo af te boeken, maar ook om foutief afgeboekt saldo terug te boeken via een negatieve afboeking. Hiervoor is de optie 'Saldi uitbetalen' beschikbaar. Zie Verlof- en compensatiesaldi corrigeren of klaarzetten voor uitbetaling voor meer informatie.

category image

Ons Administratie

Open navigation