1. Home
  2. Kennisbank
  3. Ons Administratie
  4. Gestapeld financieren

Werking van gestapeld financieren

Bijgewerkt op 25 Jul om 10.22 uur
De standaardwerking van Ons Administratie is dat zorg wordt gefinancierd op de legitimatie met de hoogste prioriteit zoals ingericht bij de uursoorten. Optioneel kan de stapelfunctionaliteit gebruikt worden.

De stapelfunctionaliteit is niet standaard aanwezig in de applicatie, deze dient ingeschakeld te worden door Nedap. Dien hiervoor een ticket in. Nedap Support zal de functionaliteit dan activeren. Zie Gestapeld financieren: toegelicht voor meer informatie over dit onderwerp.

Inschakelen van gestapelde financiering

1. Ga naar Beheer > Facturatie > Stapelen.

2. Klik op Genereer config. De knop verandert na enige tijd in de tekst configuratie.

3. Zet het vinkje aan bij Stapelen inschakelen.

4. Klik op Configuratie.

Het volgende scherm verschijnt:

De begindatum bepaalt vanaf wanneer financiële regels volgens het stapelprincipe berekend worden. Alle financiële regels vanaf deze datum zullen opnieuw berekend worden wanneer een financiële export gemaakt wordt over betreffende periode. Dit kan resulteren in credit- en debetfacturen.

1. Vul de begindatum in. De begindatum moet een maandag zijn.

2. Klik na het invullen van de gewenste begindatum op opslaan.

Configuratie van de stapels

Bij het configureren van stapels moet rekening gehouden worden met de eerder genoemde voorwaarden:

1. Producten kunnen binnen dezelfde legitimatie en naar legitimaties met een lagere prioriteit gestapeld worden

2. Meerdere producten kunnen naar 1 onderliggend product gestapeld worden

3. Een enkel product kan niet naar meerdere onderliggende producten gestapeld worden.

Volgorde van financieringstypes

De initiële volgorde van de financieringstypes is overgenomen vanuit de legitimaties in het zorglegitimatieoverzicht via Beheer > Instellingen > Zorglegitimaties.

Om te kunnen stapelen is er de voorwaarde dat er alleen gestapeld kan worden binnen hetzelfde financieringstype of naar een lager financieringstype. In het bovenstaande voorbeeld kan er gestapeld worden vanuit zowel AWBZ (indicatiebesluit) als PGB naar PART (particulier). Mocht je deze volgorde willen wijzigen dan kan dit via de pijltjes, die rechts in het scherm staan.

Stapelen van financieringsproducten

Wanneer de volgorde van financieringstypes juist is, kan de stapeling van de financieringsproducten ingericht worden. Dit gebeurt door een verbinding te leggen van het hoger liggende financieringsproduct naar het lager liggende financieringsproduct.

Om in het bovenstaande voorbeeld de PV vanuit zowel AWBZ als vanuit PGB wil stapelen naar PART, dien je de volgende stappen te nemen:

1. Klik op het hoger liggende financieringsproduct (AWBZ - PV in dit voorbeeld).

2. Klik op het lager liggende financieringsproduct (PART - PV in dit voorbeeld).

3. Er verschijnt een blauwe pijl om aan te geven hoe de verbinding is gelegd.

Hetzelfde is mogelijk door het hoger liggende financieringsproduct te slepen naar het lager liggende financieringsproduct.

Om ook de financiering vanuit PGB mogelijk te maken onderneem je dezelfde stappen als hierboven voor de AWBZ vermeld staan.

Het resultaat is dat alle verbindingen zijn gelegd om zowel van AWBZ als van PGB naar PART te stapelen.

Corrigeren van verbinding

Om een reeds gelegde verbinding te corrigeren volg je de onderstaande stappen uit:

1. Ga met de muis op de te wijzigen verbinding staan zodat deze lichtblauw oplicht

2. Klik op het 'onderste bolletje' en hou de muisknop vast. Nu kan het bolletje versleept worden naar de gewenste financiering

3. De verbinding is nu gecorrigeerd.

Verwijderen van verbinding

Om een reeds gelegde verbiding te verwijderen volg je dezelfde stappen als hierboven bescheven, maar nu sleep je het bolletje (stap 2) buiten het scherm 'Financieringstype stapelinstellingen'.

Verdere mogelijkheden van stapelen

Naast het bovenstaande praktijkvoorbeeld zijn er meer mogelijkheden om te stapelen. De werking blijft hetzelfde, :

• Stapelen binnen een financieringstype

• Stapelen over meerdere financieringstypes

• Financieringsproduct van meerdere financieringstypes naar een

• Van meerdere financieringsproducten naar een lager liggend financieringsproduct

• Van meerdere financieringsproducten naar een financieringsproduct, gescheiden voor meerdere financieringstypes (zie onderstaand).

Controle van stapeling

Binnen Ons kan de stapeling op verschillende plekken gecontroleerd worden:

Exportoverzicht

Bij elke financiële export wordt een excel-overzicht gegenereerd. In dit overzicht is een kolom toegevoegd waarin stapel info wordt meegegeven. In het voorbeeld zien we een PGB-facturatie waarbij 120 minuten overgenomen is vanuit PV-basis uit de bovenliggende financiering.

Indien van gestapeld financieren gebruik gemaakt wordt, zal hiermee in de relevante exports rekening gehouden worden. Deze zullen dan gebruik maken van hetzelfde algoritme, waardoor de waardes in deze exports conform de stapeling berekend worden.

Legitimatie overzicht

Binnen het overzicht 'Zorglegitimatie' kan je middels een mouseover zien hoe er gestapeld wordt. "PV -> (PART) PV" betekent dat PV in legitimatie indicatiebesluit overstroomt naar PV in legitimatie PART (particulier).

Zorgarrangement

Wanneer de stapeling goed is ingericht, is deze ook in het Zorgarrangement terug te zien.

Rapportages

Omdat de stapeling pas berekend wordt bij een financiële export, is stapelinformatie niet te zien in reguliere rapportages zoals Cliëntproductie, Cliëntproductie vs afspraak, Cliëntzorglegitimatie etc.