1. Home
  2. Kennisbank
  3. Ons Administratie
  4. Toelichting

Financieringsstromen toegelicht in Ons Administratie

Bijgewerkt op 19 Mar om 09.35 uur
Deze handleiding geeft een algemene toelichting op de opzet en uitgangpunten van financieringsstromen in Ons.

Financieringsstromen geven aan via welk kanaal de zorg gefinancierd wordt. Sommige financieringsstromen zijn standaard aanwezig in Ons en (deels) vooringericht, andere zijn handmatig toe te voegen en in te richten.


De inrichting van de financieringsstromen WMO 2015 en JW wijkt sterk af. Informatie over de inrichting van deze stromen is te vinden in De Wmo- en Jw-financieringsstroom beheren.

Navigatie

/topic-images/Financieringsstromen_1163.png

Ga naar Beheer > Instellingen > Financieringsstromen.

Details van een financieringsstroom inzien

Klik op het bewerk-icoon bij een financieringsstroom om de details per stroming te bekijken en waar mogelijk aan te passen.

  • Onder elke legitimatie worden (naast algemene gegevens, zoals een naam en geldigheidsdatum) producten toegevoegd. Deze kunnen ook standaard aanwezig zijn, afhankelijk van het soort legitimatie.

  • Door op het bewerk-icoon achter Algemene instellingen voor financieringsstroom [naam] te klikken, zijn details per stroming te bekijken en waar mogelijk aan te passen.

  • Door op het bewerk-icoon achter het product te klikken, zijn details van een product in te zien en waar mogelijk te wijzigen.

  • Nieuwe producten kunnen met het plus-icoon worden toegevoegd.

Configuratie

Financieringsstroom

/topic-images/Financieringsstroomconfiguratie%20ZVW_1164.png

Per instelling is extra uitleg te vinden. Ook is er bij diverse instellingen extra uitleg beschikbaar in deze handleidingen:

Bekijk voor de beschrijving van handmatige financieringsstromen: Een handmatige financieringsstroom aanmaken.

Product

/topic-images/2020-01-21%2012_12_37-Financieringsstroom_1165.png

Bij het bewerken van een product binnen een legitimatie, verschijnen een aantal invoervelden. Welke invoervelden beschikbaar zijn, hangt af van de financieringsstroom waar het product onder valt. Een aantal van deze invoervelden kent afhankelijkheid met andere velden en is daarmee pas beschikbaar nadat een andere optie is geselecteerd. 


Hieronder is een toelichting te vinden op de diverse invoervelden en opties die voor kunnen komen:


Verkorte naam en omschrijving

Dit is de verkorte naam van het product en de omschrijving zoals deze in de applicaties getoond zullen worden.

Van t/m

Hiermee wordt de geldigheidsdatum van het product ingevoerd.

Volgorde

Hiermee wordt de plek van het product in de lijst van de configuratiepagina ten opzichte van de andere producten getoond.

BTW

het btw-percentage dat geldt voor het product. Uitleg hierover is te vinden in Btw-tarieven instellen.

Declaratie per

De eenheid waarin het product wordt gedeclareerd

Gedeeltelijke declaratie vanaf

Vanaf de hier ingevulde datum kan het product ook gedeeltelijk gedeclareerd worden.


Afhankelijkheid: declaratie per moet ingesteld zijn op dagdeel, stuk, week, maand of periode voordat deze optie zichtbaar wordt.

Importcode

Deze code kan gebruikt worden voor imports uit andere systemen.

Declaratiemoment

Om dubbele boekingen van declaraties en zorgregels te voorkomen kan hier ingesteld worden op welke plek (declaratieregel) dit product geplaatst wordt. De opties zijn per eenheid, of begin of eind van de periode.


Afhankelijkheid: declararen in moet ingesteld zijn op stuks voordat deze optie zichtbaar wordt.

Declareer periodiek

Hiermee stel je de mogelijkheid in om te declareren als een periodieke declaratie. Het te declareren product verschijnt hierdoor in het dropdown-menu van de aanvullende diensten bij 'Declaraties en aanvullende diensten' bij de cliënt. Meer uitleg over periodiek declareren is te vinden in Automatische en periodieke declaraties instellen voor ZVW-producten.

Negeer registraties vanaf

Wanneer een product periodiek gedeclareerd wordt, is het niet meer nodig tijdsregistraties hiervoor aan te maken. Het kan echter wel wenselijk zijn om deze tijd te registreren. Om te voorkomen dat zowel de periodieke declaraties als de geregistreerde zorgregels gedeclareerd worden, kan een datum ingevuld worden vanaf wanneer de registraties genegeerd mogen worden bij het maken van een declaratie export. Vanaf deze datum komen alleen de periodieke declaraties naar voren in de declaratie export. Alle registraties met uursoorten die in de uursoortfinancieringinstellingen zijn gekoppeld aan dit product, zullen dan worden genegeerd.

Automatische declaraties vanaf

Geef hier de begindatum aan vanaf wanneer op basis van de zorgregels, automatisch declaraties gemaakt moeten worden. Dit is in te vullen wanneer je een periodieke declaratie (afhankelijk van de ingestelde tijdseenheid) wil aanmaken, op basis van zorgregels. Hierdoor is het niet nodig om een periodieke declaratie handmatig bij de cliënt in te voeren. Indien in dat geval een zorgregel bij de cliënt binnen de tijdseenheid aanwezig is, zal automatisch een periodieke declaratie worden gemaakt.


De declaratie is nog niet zichtbaar bij het overzicht van de cliënt, maar wel in het systeem aanwezig.

In het geval van stuksdeclaraties: Stel hiervoor ook de centrale instelling in om dubbele declaraties te voorkomen.

Binnen gelegitimeerde zorg vanaf (alleen voor ZVW-legitimatie)

Indien een cliënt een zorgverzekering heeft die niet start op de eerste dag van de maand, maar waarvoor wel een ZVW-declaratie wordt gemaakt, kunnen declaraties worden afgekeurd. Daarom is het mogelijk om bij instelbare ZVW-producten, aan te geven of de begindatum van de declaratie van het product gelijk moet zijn aan de begindatum van de legitimatie van de cliënt. Hiermee kan uitval voorkomen worden.

Deze optie is alleen te gebruiken als gebruik gemaakt wordt van "automatische declaraties vanaf". Het is per instelbaar ZVW-product in te stellen vanaf wanneer dit gedrag gebruikt wordt.

Declareerbaar

Deze optie geeft aan of het product gedeclareerd kan worden en voegt het product aan filters toe.

Declaratiemethode

Deze optie geeft aan hoe de regels gegroepeerd worden. De (mogelijke) opties worden hieronder toegelicht, deze zijn niet voor elke legitimatie hetzelfde.

Niet Toepasbaar

Ook als het vinkje bij Declareerbaar is geplaatst, wordt dit product niet geëxporteerd

Declaratie per zorgperiode

Dit is de standaard geselecteerde optie. Het gedrag is gelijk aan de optie 'Altijd één declaratie per declaratieperiode'.

Altijd één declaratie per declaratieperiode

Is de declaratieperiode van het product gezet op weken en wordt er een export gedraaid over een periode van 4 weken, dan verschijnen er 4 regels in de export. De gebruikte datums zijn daarbij van maandag t/m zondag. Is de declaratieperiode een periode (4 weken), dan staat er 1 regel in de export met als begindatum de 1e (maan)dag van de periode t/m de 28e (zon)dag van de periode

Declaratie per zorgperiode: per aaneengesloten periode van zorg

Elke opvolgende dag dat zorg wordt geleverd wordt, wordt er een record in de export opgenomen

Eén declaratie per declaratieperiode, behoud start/einddatum zorg

Eén declaratie per declaratieperiode, behoud start/einddatum zorg (splits ook binnen eenheden van week, periode en maand)

Een declaratie per dag


Eerste regiebehandelaar

Dit veld is alleen aanwezig bij specifieke GZSP-producten (met code 1004, 1005, 1006, 1007). Hier is een regiebehandelaar toe te voegen. Ontbreken deze gegevens bij de declaratie-exports? Dan zal dit via uitval aangegeven worden.

category image

Ons Administratie

Open navigation