1. Home
  2. Kennisbank
  3. Ons Administratie
  4. Algemeen

Zorgopnamegegevens van cliënten toegelicht in Ons Administratie

Bijgewerkt op 06 Sep om 14.06 uur

Veel functionaliteit in Ons is afhankelijk van de ingevoerde zorgopname. Lees in dit artikel waarop dit allemaal invloed heeft.

Wat is de zorgopname in Ons?

Met de zorgopnamegegevens wordt duidelijk of de cliënt momenteel in zorg is binnen de zorginstelling. Ook kan een overzicht worden bijgehouden met voorgaande zorgopnames binnen de eigen of andere instellingen.

Veel functionaliteit in Ons is afhankelijk van de ingevoerde zorgopname en wordt in dit artikel verder toegelicht. De zorgopname is in te voeren bij de cliënt.


Aanduiding In zorg, Uit zorg en wachtlijst

In cliëntoverzichten wordt aangeduid of de cliënt momenteel in zorg is, uit zorg is, op de wachtlijst staat of geen actieve zorgopname heeft. Het volgende is van toepassing:

  • In zorg: als een zorgopname is ingevuld en de huidige datum valt binnen de opgegeven periode, zal de cliënt in zorg zijn.

  • Uit zorg: als een zorgopname is ingevuld, maar de huidige datum valt niet binnen de opgegeven periode, zal de cliënt uit zorg zijn.

  • Wachtlijst: als een zorgopname is ingevuld met een startdatum in de toekomst dan zal de cliënt op de wachtlijst komen. Het is al wel mogelijk om een locatie toe te voegen (bijvoorbeeld een fictieve wachtlijst-locatie).

  • Geen actieve zorgopname: Als er geen zorgopname ingevuld is, dan zal de cliënt geen actieve zorgopname hebben. 

In het geval er geen feitelijke zorgopname zal plaatsvinden, is het invullen van een fictieve zorgopname de enige mogelijkheid om de cliënt van de wachtlijst te halen en uit zorg te zetten. Het is voldoende om voor In zorg en laatste zorgdatum dezelfde datum te gebruiken.


Onder 'Zorgstatus' wordt er ook een onderscheid gemaakt tussen Actieve zorgopnames en Toekomstige zorgopnames. Opnames met een startdatum in de toekomst worden onder Toekomstige zorgopnames geplaatst met titel De cliënt staat op de wachtlijst. Als de cliënt geen zorgopname heeft, dan wordt dit weergegeven met Geen actieve zorgopname.

Einde zorgreden

Bij het invullen van de zorgopnamegegevens kan ook de einde van de zorgreden worden ingevoerd. Alleen de overlijdensdatum heeft invloed op andere delen in de applicatie, namelijk het kamerbeheer en automatische berichtenverkeer.

Kamerbeheer

Op kamerbeheer heeft de zorgopname alleen invloed in het geval de overlijdensdatum is ingevuld. Wanneer geen overlijdensdatum is ingevuld en de cliënt uit zorg is, blijft de cliënt wel toegewezen aan de locatie.

Automatische verwerking berichtenverkeer

Als bij de cliënt een overlijdensdatum is ingevuld, wordt automatisch een MUT02-bericht gemaakt als de cliënt een zorglegitimatie heeft.

Zorgarrangement

De aanpassingen die bij de zorgopname worden gedaan, hebben invloed op het zorgarrangement en omgekeerd.

  1. Als de zorgopname wordt beëindigd, wordt het zorgarrangement met dezelfde datum beëindigd. Is er sprake van een arrangement 'op afspraak', dan worden de registraties die buiten de periode van zorg vallen, verwijderd.

  2. Als het zorgarrangement wordt ingevuld met een startdatum die vóór de zorgopname ligt, dan zal de zorgopname aangepast worden naar de startdatum van het arrangement.

Van beide acties wordt geen mutatieregel (audit) bij de cliënt aangemaakt.

Ons Planning

De in-zorgdatum in Ons Administratie wordt automatisch door Ons Planning overgenomen.


De uit-zorgdatum in Ons Administratie wordt niet automatisch door Ons Planning overgenomen, tenzij deze meer dan 2 maanden in de toekomst ligt. Het uit-zorg melden van een cliënt dient dus zowel in Ons Administratie als Ons Planning te gebeuren.

Tijdelijk uit zorg halen

Is de cliënt tijdelijk uit zorg en wil je dat dit tijdelijk in Ons Planning wordt verwerkt? Volg dan de stappen in Zorgopname van de cliënt bewerken.

category image

Ons Administratie

Open navigation