1. Home
  2. Kennisbank
  3. Ons Administratie
  4. Algemeen

Digitale hulpmiddelen registreren

Bijgewerkt op 05 Sep om 11.26 uur

Dit artikel geeft uitleg over hoe digitale hulpmiddelen op cliëntniveau vastgelegd en bewerkt kunnen worden. Ook is het mogelijk om een rapportage te draaien waarin de inzet van digitale hulpmiddelen op organisatieniveau inzichtelijk wordt gemaakt.

Benodigde autorisaties

Voor het toevoegen of bewerken van digitale hulpmiddelen bij een cliënt is onderstaande autorisatie nodig:

• Digitaal hulpmiddel [van een cliënt] bewerken

Voor het inzien van digitale hulpmiddelen is een apart recht beschikbaar, zodat je medewerkers apart kan autoriseren:

• Digitale hulpmiddelen [van een client] inzien

Voor het verwijderen van digitale hulpmiddelen bij een cliënt is onderstaande autorisatie nodig:

• Digitaal hulpmiddel [van een cliënt] verwijderen

Voor het genereren van een rapport van digitale hulpmiddelen bij cliënten is onderstaande autorisatie nodig:

• Rapportage 'Digitale Hulpmiddelen' voor [cliënten] genereren

Digitale hulpmiddelen toevoegen of bewerken

Op de overzichtspagina van de cliënt is onderaan de pagina een nieuwe card toegevoegd: Digitale hulpmiddelen:

1. Klik op het plusje om direct een digitaal hulpmiddel toe te voegen. Of klik op de knop + Toevoegen op de overzichtspagina Digitale hulpmiddelen.
  2. Vul de velden in:
    1. Digitaal hulpmiddel: Kies het hulpmiddel dat je wil inzetten. Op dit moment heb je de keuze uit zeven digitale hulpmiddelen: Compaan, Dosell, Medido, Nedap Luna, Sensara, Spencer en Tessa.
      Op dit moment bieden we vanuit Nedap zeven digitale hulpmiddelen aan die geregistreerd kunnen worden bij een cliënt. Maar niet alle organisaties werken met al deze hulpmiddelen. Om te voorkomen dat eindgebruikers digitale hulpmiddelen registreren die niet binnen jullie organisatie worden gebruikt, is het mogelijk gemaakt om in Ons Administratie de producten te (de)activeren. Zie daarvoor het kopje Digitale hulpmiddelen beheren hieronder.
    2. Identificatienummer: Vul het identificatienummer van het hulpmiddel in. Dit kan bijvoorbeeld het serienummer van het hulpmiddel zijn.
      Let op: dit nummer is na het opslaan niet meer te wijzigen.
    3. Aanvraagdatum: Vul hier de datum in wanneer het digitale hulpmiddel aangevraagd is.
    4. Begindatum: Vul hier de startdatum van het digitale hulpmiddel in, de dag waarop het hulpmiddel voor het eerst wordt gebruikt.
      Het is verplicht om een aanvraagdatum óf startdatum in te vullen, voordat je het hulpmiddel kan opslaan.
    5. Einddatum: Vul hier de (optionele) einddatum van het digitale hulpmiddel in.
  3. Klik op Opslaan, het hulpmiddel staat dan geregistreerd bij de cliënt.
    Op het moment dat je een Nedap Luna registreert, kan je vanuit daar direct doorklikken naar de Luna koppelwidget, via de knop Opslaan en instellen. Dit kan ook via de overzichtspagina Digitale hulpmiddelen, klik dan op de drie puntjes en klik vervolgens op Luna instellen om de koppeling verder te beheren.

Na het opslaan, kom je op de overzichtspagina van de digitale hulpmiddelen van de cliënt. Hier kan je de geregistreerde hulpmiddelen eventueel nog wijzigen via het potloodje. Bovendien kan je zien wat de status van het hulpmiddel is:

• Aangevraagd: Startdatum is nog niet ingegaan; alleen een aanvraagdatum is ingevuld;
  • Actief: Startdatum is ingegaan;
  • Inactief: Einddatum is verstreken.
Let op: Na het opslaan, is het product nog niet werkelijk aangevraagd. Je hebt alleen geregistreerd in Ons® Administratie dat je het digitale hulpmiddel hebt aangevraagd. De aanvraag zelf regel je buiten de Ons® Suite om, bijvoorbeeld rechtstreeks met de leverancier.

Digitale hulpmiddelen verwijderen

Op de overzichtspagina Digitale hulpmiddelen is het ook mogelijk om het geregistreerde digitale hulpmiddel te verwijderen:

1. Klik op de drie puntjes en vervolgens op Verwijderen. Dit kan ook via de overzichtspagina van het digitale hulpmiddel, klik daarvoor op Wijzigen en dan onderaan op de knop Verwijderen.
  2. Klik in de pop-up Hulpmiddel verwijderen op Verwijderen als je zeker weet dat je het hulpmiddel wil verwijderen. De actie is onomkeerbaar.

Digitale hulpmiddelen beheren

Benodigde autorisaties:

• Digitaal hulpmiddel bewerken
  • Digitaal hulpmiddel inzien

Via Ons® Administratie kan je de verschillende beschikbare digitale hulpmiddelen (de)activeren. Hierdoor worden bij het toevoegen van een nieuw digitaal hulpmiddel, alleen de geactiveerde digitale hulpmiddelen binnen jullie organisatie getoond in de dropdown. Voor het (de)activeren navigeer je naar: Beheer > Instellingen > Overige instellingen > Systeemconfiguratie > Digitale hulpmiddelen beheren:

1. Selecteer de digitale hulpmiddelen die ingezet worden binnen jullie organisatie.
  2. Klik op Opslaan.

Het (de)activeren van digitale hulpmiddelen heeft geen invloed op de eerder geregistreerde hulpmiddelen. Deze blijven geregistreerd staan bij de cliënt. Deze instelling heeft alleen betrekking op de dropdown bij het registreren van een nieuw digitaal hulpmiddel. Voor het (de)activeren van digitale hulpmiddelen heb je het recht Digitaal hulpmiddel bewerken nodig.

Rapportage digitale hulpmiddelen

Via een rapportage is het mogelijk om inzicht te krijgen in alle digitale hulpmiddelen die binnen jullie organisatie worden gebruikt. Navigeer hiervoor naar: Rapporten > Cliënt en klik onder Cliëntgegevens op Digitale hulpmiddelen rapportage:

1. Tijdvenster: Selecteer de periode waarover je de rapportage wil genereren.
  2. Cliënten: Kies of je de rapportage wil draaien voor alle cliënten, een specifieke cliënt of een specifieke locatie.
  3. Filter: Selecteer of je ook cliënten uit zorg wil meenemen in de rapportage.
  4. Type hulpmiddel: Selecteer welke types hulpmiddelen je mee wil nemen in de rapportage.
    Let op: Hier worden alleen de producten getoond die je via de instelling Digitale hulpmiddel beheren als actief hebt gemarkeerd. Maar op het moment dat je Alle types selecteert, komen ook de producten mee die binnen jullie organisatie gedeactiveerd zijn. Op die manier krijg je een compleet overzicht van alle geregistreerde digitale hulpmiddelen, aangezien deze hulpmiddelen geregistreerd konden zijn, voordat ze werden gedeactiveerd.
  5. Bestandsformaat: Kies het bestandsformaat.
  6. Klik op de knop Maak rapport. Als je het rapport opent, zie je de volgende gegevens: Het digitale hulpmiddel inclusief identificatienummer, aanvraagdatum, startdatum en stopdatum. De gekoppelde cliënt, inclusief zorgverzekering en zorglegitimati. De medewerker die het hulpmiddel geregistreerd heeft.

OnsDB digitale hulpmiddelen

De geregistreerde digitale hulpmiddelen zijn ook beschikbaar in OnsDB. Zie hiervoor Datamodellen in OnsDB.