1. Home
  2. Kennisbank
  3. Ons Administratie
  4. Algemene configuratie

Factuurprofiel en -sjabloon configureren

Bijgewerkt op 11 Sep om 11.15 uur

Benodigde autorisatie

• Taak: Export- en financiële instellingen beheren en exporteren

Factuurprofiel configureren

Ga naar Beheer > Facturatie > Factuurprofielen.

In de kolom 'Standaard' worden de reeds aangemaakte exportprofielen weergegeven. Deze zijn terug te vinden onder BeheerExport.

In de kolom 'Handmatig' worden de handmatige factuurprofielen weergegeven. Klik op 'Nieuw factuurprofiel' om een nieuw handmatig factuurprofiel aan te maken.

Betekenis van de invoervoelden van een factuurprofiel

• Te exporteren registraties: te selecteren zijn 'Zorgregels', 'Periodieke declaraties', 'ZZP declaraties', 'Gecombineerde aanlevering' of 'Eerstelijnszorg' (indien geactiveerd).

• Filter: het filter zal uiteindelijk bepalen welke prestaties meegenomen worden in de facturatie. Alleen prestatiegebaseerde filters zijn te selecteren in het dropdown-menu.

• Debiteurgroep: te selecteren zijn Gebruik alle debiteurgroepen (hiermee worden alle debiteurgroepen in het dropdownmenu geselecteerd), Gemeente, Cliënt en Organisatie. Bij de debiteurgroepen Organisatie en Onderaannemerschap wordt de optie Los factuurnummer per cliënt weergegeven. Hiermee kan je losse factuurnummer per cliënt laten genereren, maar het is niet mogelijk om deze optie te wijzigen in een bestaand factuurprofiel. In dat geval zou je een nieuw factuurprofiel moeten toevoegen.

• Cliëntselectie: selecteer of er wel of geen geheime cliënten geëxporteerd moeten worden.

• Type periode: bij het starten van de facturatie zal de keuze die hier gemaakt wordt zichtbaar zijn; wordt er gekozen voor het type 'Maand', dan is er bij het starten van de facturatie alleen de mogelijkheid te kiezen voor een facturatierun over een maand of meerdere maanden. Indien er gekozen is voor het type 'Vier weken', dan kan de facturatierun per vier weken (periode) of over meerdere perioden gedraaid worden. Indien er gekozen is voor het type 'Een week', dan kan de facturatierun per week of over meerdere weken gedraaid worden. Bij het selecteren van 'Een dag', kan de facturatierun per dag of over meerdere dagen gedraaid worden.

• Optelling: kies de gewenste optelling met betrekking tot de factuurregels. De keuzemogelijkheden zijn: 'Week' (per week één factuurregel), 'Dag' (per dag één factuurregel) en 'Per periode' (per periode één factuurregel).

• Uitvoerformaat: Het uitvoerformaat is Excel, hier zijn geen andere opties mogelijk.

• Sjabloon: het is mogelijk om één of meerdere sjablonen toe te voegen. Zie Factuursjabloon configureren hieronder.

• Exporteer facturen naar financiële administratie: geef aan of de facturen geëxporteerd dienen te worden naar de financiële administratie (journaliseren). Vinkje aan: De factuur kan gejournaliseerd worden en zal meegenomen worden in de journaliseringsexport. Vinkje uit: De factuur kan niet gejournaliseerd worden en zal niet meegenomen worden in de journaliseringsexport.

• Losse creditfacturen: als een factuur afgekeurd wordt, kan hier ingesteld worden of in dat geval de facturen volledig gecrediteerd wordt. Bij een wijziging in één van de factuurregels zal in dat geval een volledig nieuwe factuur met alle factuurregels aangemaakt worden. Dit kan resulteren in identieke credit/debetregels indien er sprake is van één debiteur (bijvoorbeeld een onderaannemer). Deze functionaliteit is van belang voor het factureren van PGB-facturen voor de Sociale Verzekeringsbank. Deze partij heeft verzocht om alleen het hele oorspronkelijke bedrag te crediteren en vervolgens het nieuwe bedrag te debiteren (facturatie).

Als er eenmaal facturen zijn geëxporteerd, wordt deze optie grijs en kun je deze niet meer aan-/uitzetten.

• Alleen de volgende AGB-codes exporteren: bij deze optie kunnen één of meerdere AGB-codes geselecteerd worden voor de export. Als er een selectie gemaakt wordt zullen alleen de geselecteerde codes geëxporteerd worden, als er geen selectie gemaakt wordt, zullen alle AGB-codes meegenomen worden in de export.

• Geef tagdefinitielijst op voor Excel-bestand: optioneel kan met behulp van tags, een extra Excel-bestand worden gegenereerd. De inhoud van het Excel-bestand is afhankelijk van de ingevoerd tags. Dit kan bijvoorbeeld gebruikt worden indien er een specifiek Excel-bestand aangeleverd dient te worden. Daarnaast is het mogelijk om benamingen (geen tag) handmatig toe te voegen. Voer de tags kommagescheiden in.

• Factureer alle debiteuren: wanneer dit vinkje aanstaat worden alle debiteuren gefactureerd. Wanneer het vinkje uitstaat, kan er een selectie worden gemaakt van de te factureren debiteuren. De geselecteerde debiteuren zijn aan de rechterkant te zien.

Factuursjabloon configureren

Ga naar Beheer > Facturatie > Factuursjablonen. Op deze plek kan je factuursjablonen beheren.

Een factuursjabloon is naar eigen wens in te richten middels de taglijst. De factuursjablonen dienen een unieke bestandsnaam te hebben. Zodra een gebruikt factuursjabloon wordt verwijderd en een nieuw factuursjabloon met exact dezelfde bestandsnaam wordt weer toegevoegd, zal het factuurprofiel dit factuursjabloon niet kunnen gebruiken.

Nadat de bestandsnaam en omschrijving zijn ingevoerd, dient het factuursjabloon te worden geupload middels de groene knop 'Uploaden'. Het factuursjabloon is vervolgens toegevoegd en te selecteren in een factuurprofiel.

Er gelden een aantal aandachtspunten rondom het te uploaden document. Deze zijn beschreven in de uitleg over de taglijst.