1. Home
  2. Kennisbank
  3. Ons Administratie
  4. Zorgarrangement

Rekentarieven in het arrangement gebruiken

Bijgewerkt op 14 Mar om 14.47 uur

Uitleg over de mogelijkheid om producten die in stuks of tarieven afgegeven zijn, toch te kunnen arrangeren in het arrangement in Ons


Benodigde autorisaties

  • Taak: Uursoorten beheren

  • Taak: Applicatiebeheer

Arrangeren bij producten die in stuks of tarieven* afgegeven zijn: rekentarief instellen

Wat is het rekentarief?

Omdat de uursoorten in het arrangement tijdsgebaseerde uursoorten zijn, kan het zorgarrangement alleen producten die in een tijdseenheid afgegeven zijn, direct vergelijken. Bij producten die in stuks of in tarieven afgegeven zijn, geldt dat er een tussenstap nodig is, namelijk een rekentarief. Het rekentarief houdt in dat de uursoort voorzien wordt van een tarief per uur (vergelijkbaar met een soort interne kostprijs per uur), waarmee het mogelijk wordt om de ingevoerde arrangementsuren te vergelijken.

  • Bij een product afgegeven in tarieven, geldt dat het beschikte tarief gedeeld zal worden door het bij de uursoort ingestelde rekentarief per uur.

  • Bij een product afgegeven in stuks, geldt dat het bij het product ingestelde declaratietarief gedeeld wordt door het bij de uursoort ingestelde rekentarief per uur Goed om te weten: dit rekentarief wordt alleen binnen het zorgarrangement gebruikt t.b.v. de vergelijking. Verder heeft dit tarief nergens invloed.

Hieronder zijn de verschillende stappen om een rekentarief in te stellen, te vinden.

Let op!

Deze informatie geldt niet voor het arrangeren van producten die afgegeven zijn in iWLZ-legitimaties. Bij het arrangeren van producten vanuit een iWLZ-toewijzing wordt niet het rekentarief gebruikt om te vergelijken, maar het tarief dat ingesteld is bij de ZZP-prestatie die bij het zorgprofiel hoort. Meer informatie hierover is hier te vinden.

Rekentarief instellen

Voor alle directe uursoorten kan in het uursoortbeheerscherm een rekentarief per uursoort ingesteld worden.

  1. Ga naar BeheerInstellingenUursoorten.

  2. Open de uursoort door op de naam van de uursoort te klikken.

  3. Klik bij 'rekentarief' op 'Rekentarief aanpassen' om een rekentarief in te vullen.

  4. Vul vervolgens minimaal een tarief en een begindatum in.

  5. Klik op het plusje om het rekentarief op te slaan. Er verschijnt een nieuwe regel om eventueel een nieuw tarief (opvolgend in de tijd) toe te voegen.

  6. Wil je een tarief verwijderen? Klik op het kruisje.

Automatische einddatum bij dreigende overlap

In het geval rekentarieven zijn ingevoerd en een nieuw rekentarief wordt toegevoegd, zal bij een dreigende overlap automatisch een einddatum van het vorige rekentarief gevuld worden. Hierbij gelden onderstaande voorwaarden:

  • Het nieuwe tarief heeft een begindatum die niet eerder dan (dus later of gelijk aan) de begindatum van het overlappende tarief is.

  • De einddatum van het nieuwe tarief is leeg (oneindig geldig).

  • Het overlappende tarief heeft een einddatum die niet leeg is EN de einddatum van het nieuwe tarief is niet eerder dan de einddatum van het overlappende tarief.

In andere gevallen van overlap wordt een foutmelding getoond bij het aanmaken van het nieuwe tarief.

Rekentarief: Toegestane afwijking instellen (bandbreedte)

Het kan voorkomen dat het beschikte bedrag of het declaratietarief van het product in stuks, niet goed deelbaar is door het rekentarief per uur. In dat geval kan er nooit een 100% passend arrangement gevuld worden en zal de melding 'te weinig zorg geleverd' blijven staan, ook als het slechts een minimale afwijking betreft. Dit kan opgelost worden door een bandbreedte in te stellen, waarbinnen de applicatie het arrangement toch nog goed zal keuren, ook al wordt er net iets minder zorg geleverd dan op grond van de legitimatie toegewezen is.

Om een toegestande afwijking in te stellen: Ga naar BeheerInstellingenOverige instellingenAlgemene instellingen. Hier is onder het kopje 'Zorgarrangement' een percentage in te vullen, waarmee het arrangement af mag wijken van de toewijzing in stuks of tarieven om toch een goedgekeurd arrangement te krijgen.

Resultaat bij een product afgegeven in bedragen

De uursoort is nu voorzien van een rekentarief. Door dit rekentarief kan het product vergeleken worden met een product dat afgegeven is met een bedrag, zoals te zien is in het bovenstaande voorbeeld: een beschikt product van 60 euro per week (1) verdeeld over twee uur 'Hulp bij het huishouden licht' (2) Tegen een rekentarief van 30,00 per uur (3) leidt dit tot een passend arrangement, zoals hierboven te zien is.

Resultaat bij een product afgegeven in stuks

De uursoort is nu voorzien van een rekentarief. Door dit rekentarief kan het product vergeleken worden met een product dat afgegeven is in stuks, zoals te zien is in het bovenstaande voorbeeld: een beschikt product van 2 stuks (1), waarvoor een declaratietarief geldt van 20,00 per stuk (2), verdeeld over vier uur 'Klushulp' (3) tegen een rekentarief van 10,00 per uur (4) leidt dit tot een passend arrangement, zoals hierboven te zien is.

category image

Ons Administratie

Open navigation