1. Home
  2. Kennisbank
  3. Ons Administratie
  4. Overig

Vervoer- en verblijfprestaties met de eenheid Dag toevoegen en declareren in Ons Administratie

Bijgewerkt op 19 Mar om 09.39 uur
Toelichting op de werkwijze in Ons rondom het arrangeren, registreren en declareren van prestaties/producten met een eenheid dag.


Vervoer- en verblijfsprestaties worden in de iWlz, iWmo en iJw doorgaans door het zorgkantoor of gemeente toegewezen met de eenheid dag. Vaak maken deze prestaties onderdeel uit van een indicatie voor bijvoorbeeld Behandeling of Begeleiding Groep. Omdat de beide prestaties onderdeel uitmaken van een andere prestatie, is aanvullende inrichting benodigd om de prestaties te kunnen verwerken in het zorgarrangement en om deze te kunnen declareren. Hieronder is voor beide onderdelen de uitleg terug te vinden.


Inzage: vervoersprestaties vinden bij toewijzing

Bevat een BG-GRP prestatie ook een bijbehorende prestatie Vervoer? Dan toont Ons dit in het toewijzingenscherm bij de cliënt via een autootje.

/topic-images/2020-06-19%2014_48_13-Window_1096.png

Arrangement: Vervoer- en verblijfsprestaties toevoegen

Maakt jouw organisatie gebruik van het zorgarrangement in Ons? En is het wenselijk om vervoer en/of verblijf apart in het arrangement op te nemen? Dan geldt dat deze prestaties/producten op een bepaalde manier ingericht moeten worden. Het zorgarrangement werkt namelijk op basis van uren en minuten, en kan niet zomaar overweg met de eenheid dag (of etmaal).

Te nemen stappen

  1. Maak een aparte uursoort aan voor de vervoers- of verblijfsprestatie. Volg hiervoor de instructies uit Uursoorten configureren.

  2. Kies bij de Norm tijdsduur voor 1 minuut (0:01). Hierdoor kan het zorgarrangement tellen met de uursoort.

  3. Koppel de juiste financiering aan de nieuwe uursoort. Volg hiervoor de instructies vanaf het kopje 'Financiële configuratie van uursoorten' uit de handleiding Uursoorten configureren. Door deze koppeling kan het zorgarrangement een vergelijking maken tussen het geplande arrangement en de toegewezen prestaties.

Gebruikers kunnen de uursoort nu toevoegen aan het arrangement in Ons Administratie bij een cliënt. De instructie hierover en bijbehorende aandachtspunten zijn te vinden in Zorgarrangement vastleggen en beheren.

Vervoer- en verblijfsprestaties declareren

Vervoer vanuit een Zorgprofiel, VV- of GGZ-vervoerstoewijzing registreren en declareren

Het vervoer bij dagbesteding of groepszorg voor cliënten met een (iWlz) zorgprofiel of een VV- of GGZ-vervoerstoewijzing kan via een speciale workflow in Ons geregistreerd en vervolgens gedeclareerd worden. De workflow maakt hiervoor gebruik van vaste, niet aan te passen uursoorten die in Ons beschikbaar zijn. Via Ons Groepszorg vindt de registratie plaats, waarna het declaratieproces vanuit Ons Administratie gefaciliteerd wordt.


Uitleg over deze werkwijze is te vinden in Vervoer vanuit een Zorgprofiel, VV- of GGZ-vervoerstoewijzing registreren en declareren.

Algemene inrichtingseisen

Voor het declareren van de vervoers- en verblijfsprestaties gelden de normale inrichtingseisen rondom het inrichten van financiële stromen en declaratieverkeer. Uitleg hierover per financieringsstroom is te vinden in:

Specifieke inrichtingseisen

Daarnaast zijn er enkele specifieke aandachtspunten: de prestatiecodes van de beide producten moeten terugkomen in het filter dat gebruikt wordt bij de declaratie-export. Deze moet dus nadrukkelijk extra toegevoegd worden naast de prestatiecode van het product waar het vervoer of het verblijf bij hoort! Ook moeten er tarieven ingesteld staan voor de prestatiecodes van de beide producten.

Te nemen stappen

  1. Controleer of de vervoers/ en of verblijfsprestaties terug te vinden zijn in het filter dat bij de declaratie-export wordt gebruikt. Zorg er ook voor dat het product geporteerd wordt. Uitleg over filters is te vinden in Filters gebruiken.

  2. Moet het product ook in filters voor andere doeleinden meegenomen worden? Controleer dan ook deze filters en pas deze indien nodig aan.

  3. Zorg ervoor dat er een juist tarief is ingevoerd bij de vervoers- of verblijfsprestatie. Ook hier geldt dat dit tarief specifiek ingevuld moet worden bij de vervoers- of verblijfsprestatie zelf, het tarief van de BGGRP of BH waar ze bij horen, is dus niet bedoeld voor het vervoer en verblijf. Uitleg over het toevoegen van tarieven is te vinden in Tarieven instellen bij producten en prestaties.

  4. Bij vervoer: Soms beschikt de cliënt over meer eenheden uit de toewijzing waarbij vervoer kan worden gedeclareerd. In dit geval zijn er meerdere autootjes te zien in het toewijzingenscherm: bij alle toewijzingen waar vervoer gedeclareerd wordt één. Vervoer mag slechts bij één toewijzing gedeclareerd worden. Controleer of het vervoer bij de juiste toewijzing gedeclareerd gaat worden: het vervoer zal gedeclareerd worden bij de toewijzing waar het autootje zwart is. Bij de andere toewijzingen blijft het autootje grijs. Pas dit eventueel aan door op het autootje te klikken bij de toewijzing waar vervoer gedeclareerd zou moeten worden. Zie voor meer uitleg hierover Vervoer vanuit een Zorgprofiel, VV- of GGZ-vervoerstoewijzing registreren en declareren.

Zijn de bovenstaande aanvullende inrichtingsstappen genomen? Dan worden de vervoers- en verblijfsprestaties op de goede manier meegenomen in het declaratieproces per financieringsstroom.

category image

Ons Administratie

Open navigation