1. Home
  2. Kennisbank
  3. Ons Administratie
  4. Algemene configuratie

Diverse facturatie-instellingen toegelicht

Bijgewerkt op 12 Feb om 13.51 uur
In deze handleiding worden diverse keuze-opties beschreven die onder meer van invloed kunnen zijn op het declareren, factureren en journaliseren.


Het effect van deze instellingen op de werking in Ons kan groot zijn. Het is daarom aan te raden eventuele wijzigingen in deze instellingen goed te overwegen, eventueel in overleg met een businesspartner.

Navigatie

De facturatie-instellingen zijn te vinden onder Beheer > Facturatie > Instellingen.


Declaratiesysteem activeren

Om declaratieregels in te kunnen richten, moet in Ons het declaratiesysteem geactiveerd zijn. Deze functionaliteit maakt het mogelijk om declaratieregels bij een cliënt aan te maken, aanvullende diensten en periodieke declaraties voor WMO en ZVW in te richten. Standaard staat deze functionaliteit aan. Volg deze stappen:

  1. Ga naar Beheer > Facturatie > Instellingen.

  2. Controleer of het vinkje bij 'Declaraties aanzetten' onder het kopje Algemeen aanstaat.

Dit is het resultaat:

/topic-images/2020-01-21%2009_38_14-Overzicht%20van%20cli%C3%83%C2%ABnt_1147.png

Staat dit vinkje aan? Dan bevat het Administratief overzicht bij de cliëntgegevens het bovenstaande onderdeel Declaraties en aanvullende diensten.

Standaard betalingsmethode

/topic-images/Standaard%20betalingsmethode_1148.png

Bij de optie Betalingsmethode is het mogelijk om te configureren wat de standaardbetalingsmethode is voor debiteuren van een bepaald type. Per debiteurtype is de betalingswijze naar eigen voorkeur in te stellen. Bij het aanmaken van een nieuwe debiteur zal de hier ingestelde betalingsmethode standaard overgenomen worden. Het blijft dan wel mogelijk om per debiteur de betalingswijze aan te passen.

MAZ, MUT, Start en Stop vanuit Ons Administratie

De optie MAZ, MUT, Start en Stop worden vanuit Ons Administratie gedaan onder het kopje Intramuraal bepaalt hoe de begindatum van de prestatie in het AW319 bericht aangemaakt wordt.

  • Staat het vinkje uit? Dan wordt het veld "begindatum prestatie" in de AW319 en in de WMO303/JW303 gevuld met de startdatum van de zorgtoewijzing van de betreffende functie.

  • Staat het vinkje aan? Dan wordt het veld "begindatum prestatie" in de AW319 en in de WMO303/JW303 gevuld met de MAZ datum van de betreffende functie.

Mutatiedagen

/topic-images/2020-01-21%2010_01_51-Facturatieinstellingen_1151.png

Deze optie geeft de mogelijkheid om mutatiedagen wel of niet te exporteren.

  • Wordt er gekozen voor de optie Exporteer geen mutatiedagen'? Dan zullen eventueel ingevoerde mutatiedagen niet meegenomen worden in de export.

  • Wordt er gekozen voor Exporteer wel mutatiedagen? Dan worden er vanaf de ingevoerde datum mutatiedagen meegenomen in de export. Voor de ingevulde datum zullen geen mutatiedagen meegenomen worden in de export.

Journaliseren

/topic-images/Journaliseren_1152.png

Onder Journaliseren kunnen diverse opties rondom journaliseren ingesteld worden:

  • Locatie als kostenplaats: bij het journaliseren is er de mogelijkheid om de locatie als kostenplaats te gebruiken per de ingevulde datum in het datumveld.

  • Standaardwaarde kostenplaats: als de standaardwaarde van de kostenplaats niet wordt ingevuld, krijgt de kostenplaats in de journalisering de hier ingevulde waarde "kostenplaats is leeg". Deze standaardwaarde kan gewijzigd worden.

Btw-grootboeknummers

/topic-images/BTW%20grootboeknummers_1153.png

BTW grootboeknummers geeft de mogelijkheid om per btw-percentage een grootboeknummer in te voeren.

Financiële boekingen

/topic-images/Financiele%20boekingen_1154.png

Hier zijn twee opties rondom financiële boekingen in te stellen:

  • Bij periodetype is in te geven of de boekingen per maand of vierwekelijks worden weergegeven.

    Het vinkje bepaalt of het mogelijk is om handmatig correcties toe te voegen op de financiële boekingen.

Resultaat

/topic-images/Financiele%20boekingen%20corrigeren_1155.png

Zijn handmatige correcties toegestaan? Dan verschijnt er achter de financiële boeking een plusje. Hiermee is het mogelijk om handmatig positieve en negatieve correcties door te voeren. Achter de financiële boeking verschijnt dan de tekst correctie. Wanneer bovenin het scherm de maand getoond wordt, betekent dit dat het periode type bij de facturatieinstellingen op maandelijks is ingesteld.

Aangepast tarief

Per cliënt kan een aangepast tarief worden ingevoerd, dat afwijkt van het standaard tarief. Zie voor uitleg over deze instelling de handleiding Cliëntspecifieke tarieven instellen bij toewijzingen.

AW319

/topic-images/instellingen%20AW319%20algemene%20facturatie%20instellingen_1156.png

De koppeltabel bepaalt op welke manier declaraties aangeleverd moeten worden. Met de bovenstaande optie wordt ingesteld om altijd de regels van de koppeltabel te hanteren. Dit betekent dat de applicatie automatisch de juiste manier van declareren kiest en in het bovengenoemde geval dus kiest voor een aaneengesloten periode. Deze optie staat standaard aan vanaf 1 juni 2014.

Aanvullende prestatie splitsing

 

/topic-images/Instelling%20aanvullende%20prestatie%20splitsing%20facturatie%20instellingen_1157.png

Wanneer de hoofdprestatie in twee periodes wordt aangeleverd, moet de bijbehorende toeslag ook in twee periodes aangeleverd worden. Met deze instelling is aan te geven vanaf welke datum dit toegepast wordt.

Automatische stuksdeclaratie

/topic-images/Aanvullende%20stuks%20declaratie_1158.png

Wordt er gebruik gemaakt van automatische declaraties waarvan de eenheid van de producten in 'stuks' is, dan zorgt deze optie ervoor dat vanaf de hier ingestelde datum het declaratiegedrag gevolgd wordt zoals ingesteld is als periodieke declaratie bij het product. Meer informatie over automatische declaraties is te vinden in Automatische en periodieke declaraties instellen voor ZVW-producten.

Wmo/Jw

/topic-images/Wmo%20en%20JW%20algemene%20facturatie%20instellingen_1160.png

Deze instelling bepaalt vanaf wanneer er bij de WMO/JW303-export ook de daadwerkelijke begin- en einddatum aangehouden worden, zoals deze ingesteld is bij de productinstellingen via het vinkje 'Periode in export inkorten als de declaratie later begint of eerder eindigt vanaf'. Uitleg over dit vinkje is te vinden in Wmo- en Jw-producten beheren.


Sinds de intreding van de WMO323-export als vervanging van de Wmo/Jw 303-export in de Wmo/Jw-3.0 release heeft deze optie geen effect meer.

Facturen

/topic-images/Facturatie%20nummer%20ophogen_1161.png

Uitleg over deze functionaliteit is te vinden in Het eerstvolgende factuurnummer aanpassen.

category image

Ons Administratie

Open navigation