1. Home
  2. Kennisbank
  3. Ons Administratie
  4. Overig

Handmatige financieringsstroom configureren in Ons Administratie

Bijgewerkt op 19 Mar om 09.56 uur
Deze handleiding beschrijft hoe een handmatige financieringsstroom, of zorglegitimatie, aangemaakt kan worden in Ons.

Benodigde autorisatie

• Taak: Applicatie instellingen beheren

Het instellen van een handmatige legitimatie heeft een aantal stappen. Eerst worden de algemene stappen uitgelegd, daarna per financieringsstroom de specifieke instellingen.

Financieringsstroom aanmaken

1. Ga in Ons Administratie naar Beheer > Instellingen > Financieringsstromen. Je komt in het Financieringsstroomoverzicht:

2. Klik op het plusje naast Handmatig toegevoegde financieringsstromen om een nieuwe stroom toe te voegen. Je komt in het scherm om een handmatige financieringsstroom toe te voegen:

3. Het bovenste deel is voor elke handmatige legitimatie gelijk. De naam, beschrijving, in- en exportcodes en geldigheid kunnen opgegeven worden.

4. Onder Instellingen Staan een aantal opties. De meesten zijn toegelicht in de applicatie. De volgende instellingen hebben wat extra uitleg nodig:

• Groep/typering: deze instelling kan alleen bij het aanmaken van een financieringsstroom worden gekozen. Dit bepaalt hoe bij producten gedeclareerd kan worden. Als je kiest voor 'Traject', kan alleen per traject gedeclareerd worden. Zie Trajectfinanciering gebruiken voor meer informatie.

• Categorie: wordt alleen voor overzicht en rapportages gebruikt.

• Volgorde: bepaalt de volgorde in het overzicht van handmatige legitimaties.

5. Onder 'Debiteur' kun je instellen aan wie de zorg gefactureerd of gedeclareerd wordt.

Er verschijnen extra opties bij de volgende keuzes:

• Keuze voor elke zorglegitimatie: kies de debiteurcategorie.

• Vaste debiteur: kies de debiteurcategorie en vervolgens de specifieke debiteur.

Zolang er geen debiteur is geselecteerd, worden uursoorten, die wel aan de legitimatie zijn gekoppeld, als ongelegitimeerd gezien.

Producten toevoegen

Na het maken van de financieringsstroom kunnen producten worden toegevoegd.

1. Klik in het financieringsstroomoverzicht op het potloodje achter de financiering die je wil aanpassen.

De aanwezige producten worden weergegeven. Om een product toe te voegen klik je op het plusje achter Producten. Om een product te bewerken, klik je op het potloodje achter het product.

2. Vul de gegevens voor het product in:

Er zijn een aantal velden die invloed hebben op overige inrichting:

• Declaratie per: geeft aan in welke eenheid gedeclareerd wordt. Als je kiest voor Dagdeel, Week, Maand, Periode of Dag, verschijnt de optie 'Gedeeltelijke declaratie vanaf'. Als je kiest voor eenheid Stuk, verschijnt ook de optie Declaratiemoment.

Deze optie is niet beschikbaar als bij het aanmaken van de financieringsstroom gekozen is voor de groep/typering 'Traject'. In dat geval wordt altijd per traject gedeclareerd.
    • Declareer periodiek: bepaalt of dit product periodiek, zonder zorgregels, gedeclareerd kan worden. Als dit geselecteerd is verschijnt de optie 'Negeer registraties vanaf'. Als hier een datum wordt ingevuld, worden zorgregels genegeerd bij de export als er ook periodieke declaraties aanwezig zijn.

• Declareerbaar: als het product declareerbaar is, wordt het aan de filters toegevoegd.

• Gebruik als indicatievrij: het bijbehorende indicatievrije product kan ook geselecteerd worden.

3. Klik op Opslaan.

Medische verklaring en Beoordeling tot inbewaringstelling WZD via de OS301

De volgende producten worden ondersteund via de OS301 (Overige Sectoren):

• Product 29013 Medische verklaring WZD

• Product 29021 Medische verklaring in het kader van de Wet zorg en dwang inbewaringstelling

• Product 29022 Beoordeling tot inbewaringstelling in het kader van de Wet zorg en dwang

Deze producten zijn onderdeel van codelijst 054 Overige Sectoren.

In Ons kun je dit product toevoegen via een handmatige financieringsstroom. Als je een prestatiegebaseerd filter aanmaakt, voeg je daar minimaal het betreffende product toe en kun je bij Code de Vektis-code invoeren als porteren-code. Vervolgens zet je een vinkje bij Exporteren. Het product wordt dan meegenomen in de OS301.