1. Home
  2. Kennisbank
  3. Ons Administratie
  4. Compensatiesaldo

Automatisch uitbetaalde deel van compensatiesaldo instellen

Bijgewerkt op 15 Mar om 10.18 uur

Uitleg over de instelling die bepaalt welk deel van het compensatiesaldo automatisch uitbetaald wordt bij vaste uren en bij min-max contracten

Benodigde autorisatie

  • Taak: Applicatiebeheer

Bepalen welk deel van het compensatiesaldo automatisch uitbetaald wordt

Ons biedt twee generieke opties om het volledige positieve saldo te laten uitbetalen:

  • Het complete positieve saldo van het compensatiesaldo uitbetalen

  • Alleen het saldo uitbetalen dat tussen het minimum en het maximum van het contract van de laatste verloningsperiode ligt

Er moet een keuze gemaakt worden voor een van beide opties. Ga hiervoor naar Beheer > Instellingen > Overige instellingen > Verloningsinstellingen. Hier is het onderdeel 'Automatische uitbetaling compensatiesaldo' te vinden.


/topic-images/2019-04-08%2014_01_10-Verloningsinstellingen_164.png

Optie 1: het complete positieve saldo uitbetalen

Bij de eerste optie wordt het volledige positieve saldo uitbetaald. Bij het kiezen voor deze optie is het wel mogelijk om een ondergrens te bepalen: een minimumsaldo waarboven het compensatiesaldo automatisch betaald wordt.

Optie 2: alleen het saldo tussen min en max van contract uitbetalen

Bij de tweede optie wordt alleen het compensatiesaldo uitbetaald dat tussen het vaste en variabele deel van het contract van de laatste verloningsperiode ligt. Bij deze optie wordt het compensatiesaldo alleen uitbetaald als het gewerkte aantal uren minder is dan het maximaal aantal werkuren volgens het min-max contract. Is er meer gewerkt? Dan spaart de medewerker dus wel saldo op, maar dit wordt pas uitbetaald op het moment dat de medewerker minder dan de maximale contracturen werkt.

/topic-images/2019-04-08%2014_06_54-Verloningsinstellingen_165.png

Bij deze optie is bovendien een extra optie mogelijk: 'Verreken gewerkte uren boven minimum contract met een negatief compensatiesaldo'. Staat deze optie aan? En heeft de medewerker een negatief compensatiesaldo? Dan wordt dit negatieve compensatiesaldo verrekend met gewerkte uren uit uitsluitend het variabele deel. Er vindt geen verrekening plaats met het vaste deel.


Voorbeeld

Medewerker Boom heeft een min-max contract van 5 vaste uren en 3 variabele uren (5-8 uur).Zij heeft een compensatiesaldo van -1. In een week werkt zij 7 uur.


Staat de verrekeningsoptie aan? Dan krijgt medewerker Boom 6 uur uitbetaald. Het negatieve compensatiesaldo van -1 wordt namelijk verrekend met het variabele deel van haar werkuren.

Uit te betalen saldi komen altijd mee in de eerstvolgende verloningsexport. Het is niet mogelijk om hier zelf een moment voor in te stellen.
category image

Ons Administratie

Open navigation