1. Home
  2. Kennisbank
  3. Ons Administratie
  4. Zorglegitimatie

MPT's arrangeren, registreren en declareren

Bijgewerkt op 26 Aug om 09.07 uur

Toelichting op MPT's

Met ingang van april 2018 worden MPT's als ZZP toewijzing met de leveringsvorm MPT afgegeven door het Zorgkantoor. Daarnaast kunnen toewijzingen met een andere leveringsvorm via een AAT omgezet worden naar een MPT. Ook bij een toewijzing van 1% is het werkelijk te leveren percentage aan te vragen dmv een AAT. Meer informatie over het aanmaken van een AAT is in deze handleiding te vinden. De informatie hieronder behandelt de te nemen stappen bij een MPT zodra de toewijzing als MPT in Ons Administratie weergegeven staat.


Achtergrond bij berekening te arrangeren zorg

Net als bij andere ZZP-toewijzing geldt ook voor een MPT dat de toegewezen ZZP gelijk staat aan een bepaald toegekend tarief. Indien er een MPT met een percentage van 70% wordt toegekend, betekent dit dat er een of meer prestaties mogen worden gedeclareerd tot een bedrag dat maximaal 70% bedraagt van het tarief dat voor de ZZP prestatiecode op basis van PGB in de Rekenmodule iWlz 2.0 (tabblad PGB tarieven) is vastgesteld.

Registratie via zorgregels

Omdat er bij MPT's met losse prestaties gewerkt wordt die in tijd gedeclareerd dienen te worden, dienen deze prestaties geregistreerd te worden via zorgregels. Om op deze wijze te kunnen registreren, moeten de gebruikte uursoorten gekoppeld zijn aan de toegewezen ZZP's en tevens aan de juiste losse prestatie(s) die gedeclareerd worden. Meer uitleg over deze uursoortinrichting is te vinden in Uursoorten configureren. Omdat in eerste instantie de uursoorten veelal aan diverse ZZP codes dienen te worden gekoppeld, is hiervoor een aparte xml-import beschikbaar. Uitleg hierover is te vinden in Gegevens importeren via XML-bestanden.

Arrangeren: Signalering op over- of onderschrijdingen

Bij het arrangeren van de MPT-zorg wordt er net zoals bij andere financieringsvormen, ook bij de MPT gesignaleerd op over- of onderschrijdingen van de legitimatie. Uitleg hierover is te vinden in Vastleggen en beheren van het zorgarrangement. Bij de MPT gebeurt dit specifiek op de overschrijding van het toegekende percentage van het totale ZZP-tarief op basis van PGB. Als er een apart tarief is afgesproken met de zorgverzekeraar/het zorgkantoor, kan dit tarief handmatig bij de client worden ingevoerd.


Op basis van het geldende tarief signaleert het arrangement bij de client op de ingeplande zorg ten opzichte van het toegewezen percentage van het totale tarief.

Invoeren MPT-waarde bij client met MPT toewijzing

Ga via het menu Overzicht, via het onderdeel Zorglegitimaties naar het WLZ-indicatiebesluit van de client. Ga hier via het 'instellingen-icoontje' naar het instellingenscherm waar specifieke instellingen rondom de toewijzing te configureren zijn.


Hier is het veld 'MPT-waarde' te vinden. Hier is het maximale (100%) tarief in te geven dat geldt voor de toegewezen ZZP op basis van de gemaakte afspraken in euro's per week. Van dit tarief wordt het percentage berekend dat de zorgorganisatie daadwerkelijk mag declareren. De signaleringen in het arrangement zijn gebaseerd op dit percentage.

Let op! Wanneer er handmatig een tarief is ingevuld in de legitimatie van de client, dan wordt dit tarief niet aangepast in een volgend jaar. Dit kan leiden tot declaraties met een verkeerd (te laag) tarief.

Overzicht legitimatie

/topic-images/MPT%20tarief_1090.png

Op het tabblad Overzicht wordt de ZZP en het bijbehorende tarief getoond. Het toegekende bedrag wordt uitgerekend op basis van het toegekende percentage en het MPT-bedrag (het 100%-bedrag). Indien er een tarief is ingevuld in de legitimatie, wordt hiervoor het ingevulde tarief gebruikt. Indien er geen tarief is ingevuld, wordt het standaard NZA tarief gebruikt voor de berekening.

Vergelijking zorgarrangement

Om in het zorgarrangement de gearrangeerde uursoorten te kunnen vergelijken met het budget dat door het percentage van de MPT toewijzing wordt gevormd, is het noodzakelijk dat:

  • de MPT waarde is gevuld.

  • de gekozen uursoort is gekoppeld aan de ZZP code van de toewijzing (financiering), inclusief het te declareren product (prestatiecode).

  • de gekoppelde prestatiecode een tarief heeft op basis van de juiste AGB code en debiteur (zorgkantoor).

Door op Uitgebreide weergave te klikken worden de details zichtbaar.

Declareren MPT

MPT-declaraties worden op basis van de registraties bij de client via de AW319 aangeleverd bij het zorgkantoor. In deze handleiding is informatie te vinden over de inrichting van het AW319-exportprofiel.

MPT op andere AGB-code declareren dan overige WLZ-zorg

Krijgt jouw zorgorganisatie voor één cliënt gelijktijdig op twee verschillende AGB-codes zorg toegewezen, bijvoorbeeld een deel verblijf en een deel MPT? In dat geval is het noodzakelijk om per relevante AGB-code een uursoortfinanciering toe te voegen. In deze handleiding is hier meer informatie over te vinden.

category image

Ons Administratie

Open navigation