1. Home
  2. Kennisbank
  3. Ons Administratie
  4. Zorglegitimatie

Veegbesluiten toegelicht

Bijgewerkt op 22 Mar om 14.20 uur

Wanneer een nieuwe legitimatie conform de WLZ- of ZVW-legitimaties wordt afgegeven, geldt dit als veegbesluit als er al eerder een soortgelijke legitimatie was afgegeven. Dit komt vanuit het BEP-model, omdat er op een moment slechts een legitimatie geldig kan zijn. Voor de (i)Wmo en (i)Jw geldt dit niet. Daar kunnen meer dan een toewijzing tegelijkertijd geldig zijn.

Uitgangspunten

  • Er is altijd maar 1 legitimatie geldig

  • Een nieuwe legitimatie maakt de voorgaande legitimaties ongeldig

  • Een toewijzing kan nooit langer geldig zijn dan de legitimatie

  • Een toewijzing kan korter geldig zijn dan de legitimatie

Definitie veegbesluit

Het veegbesluit is de actuele (meest recente) legitimatie van een cliënt. Dit besluit wordt het veegbesluit genoemd, omdat het CIZ bij het afgeven van een nieuwe legitimatie alle nog relevante informatie uit een voorgaand besluit meeneemt. Het CIZ overschrijft (veegt) daarmee de inhoud van de voorgaande legitimatie per de ingangsdatum van de nieuwe legitimatie. Dit geldt min of meer ook voor ZVW-legitimaties.


Veegbesluit in de Wlz

Het inlezen van een nieuwe legitimatie zorgt ervoor dat het berichtenverkeer voor het oude besluit automatisch wordt uitgeschakeld. In het geval dat er nog berichten moeten worden aangemaakt, kan dit handmatig worden ingeschakeld. Uitleg hierover is te vinden in Het versturen van MAZ/MUT berichten voor een specifiek indicatiebesluit in- of uitschakelen.

Veegbesluit binnen de ZVW

Binnen de ZVW wordt de volgorde bepaald aan de hand van de afgiftedatum van legitimatie:

  1. De legitimatie met de meest recente afgiftedatum is geldig

  2. Als de afgiftedatum niet is gevuld, bepaalt de begindatum van de legitimatie de geldigheid.

  3. Als er hetzelfde product nogmaals wordt toegevoegd, wordt de einddatum van de eerste toewijzing aangepast. De originele einddatum wordt vastgehouden.

  4. Bij het toevoegen van een nieuwe legitimatie wordt alleen de op dat moment geldige legitimatie geveegd.

Het nummer van de legitimatie speelt bij het bepalen van de geldigheid geen rol.

Let op! Als de veegdatums voor meer dan legitimatie dezelfde zijn, gaat het mis, dan wordt een willekeurig besluit als laatste genomen.

Problemen met veegbesluiten

Legitimatie met of zonder afgiftedatum:

/topic-images/Veegbesluit1_1317.png

Omdat de eerdere legitimatie wel een afgiftedatum heeft (24-4-2015), is de nieuwe legitimatie (22449) niet geldig. Dit wordt alleen zichtbaar in de onderliggende functie: de einddatum van deze functie ligt 1 dag voor de begindatum van de geldige legitimatie, zijnde 31-12-2014, ondanks het feit dat deze datum buiten de geldigheid van de legitimatie ligt.


Klik je door op de legitimatie, dan zie je het volgende:

/topic-images/Veegbesluit2_1316.png

Legitimaties met verschillende startdatums:

/topic-images/Veegbesluit3_1318.png

Alhoewel hier afgiftedatums zijn ingevuld en dus duidelijk is in welke volgorde onderhavige legitimaties geldig zijn, wordt het probleem van dubbele legitimaties veroorzaakt door een eerdere startdatum van de laatste legitimatie dan de einddatum van de eerste legitimatie. Hierdoor ontstaat van 2 januari 2017 t/m 5 januari 2017 een dubbele legitimatie. Dit kan alleen handmatig worden hersteld.

category image

Ons Administratie

Open navigation